25.10.2020
Siilistä mediassa kirjoitettua 2020
► Iltalehti Matkailu 08.10.2020 (muokattu 11.10.2020, Marianne Zitting: Arto pitää loukkaantuneiden lintujen turvasatamaa - myös siilit ja oravat hoidetaan terveiksi. Pyhtään lintuhoitolan kävijä voi myös osallistua sen toiminnan tukemiseen.
► HS Vantaa 4.9.2020, Emilia Kangasluoma: Suuri siiliperhe mönkii ympäriinsä vantaalaisella asuinalueella – ”Ihan epätodellinen näky”Asukkaat hämmästyivät suurta siiliperhettä Hiekkaharjun aseman liepeillä. Tiiviissä kaupungissa siilejä uhkaavat vain tietynlaiset pihat.
► SEY SUOMEN ELÄINSUOJELUN VERKKOLEHTI 4.9.2020, Tiina Sormunen: Leudot talvet lisäävät siilien ahdinkoa. Tavallisesti siili herää talvihorroksesta myöhään keväällä, mutta viime talvena eläinsuojeluyhdistysten hoitoon päätyi useita lauhan sään takia liian aikaisin talvipesästään ulos kömpineitä siilejä.
► Siilien turvallisuuden parantaminen Seinäjoen kaupunkiympäristössä: Kuntalaisaloite 17.8.2020. Lähetetty kuntaan 26.9.2020.
► Yle Uutiset Luonto 9.8.2020: Ullan siilibaarissa käy päivittäinen kuhina — mutta miksi siili kiemurtelee mirrinminttupuskassa ja kuolaa itseään?
► Iltalehti Uutiset Kotimaa 8.8.2020, Sara Sairanen: Siili joutui pahaan kiipeliin Petrin takapihalla – ”Muistakaa kerätä kupit ja kipot pois luonnosta”
► Seura 28.07.2020, Terhi Harper: Mitä siili syö? Näin ruokit siiliä oikein – maito voi koitua herkkusuun kohtaloksi. Siilin ruokintaa pohtiessa on tärkeää tietää, mitä siili syö. Piikikkäälle herkkusuulle maistuvat monenlaiset makupalat, mutta parhaiten siili voi syömällä ruoka-aineita, joita se itsekin kerää luonnosta.
► MAILONLINE 22.7.2020, RYAN MORRISON: Dead hedgehogs will be placed in front of robotic lawnmowers to find out if they can be detected by the machine's computer vision technology following a spate of injuries. There have been reports of hedgehogs being killed by the robot lawnmowers. These automated mowers are supposed to detect hedgehogs and avoid them. Researchers will test this ability on dead hedgehogs to find if they are the cause
► Iltalehti Uutiset Kotimaa 22.07.2020, Heini Kilpamäki: Tältä kuulostaa kova jano – siili ilmestyi pyörimään pihaan ja Kyösti, 40, tiesi, että se on jotain vailla - isäntä toivottaa piikikkään vieraan kylään uudestaan.
► IL-TVIL-TV Luonto ja eläimet 17.07.2020, Roosa Bröijer: Mervin siilibaarissa riittää asiakkaita - parhaimmillaan jopa 20 piikikästä juomaria kerrallaan. Kuopiolainen Mervi on hoitanut siilejä vapaaehtoisesti jo monien vuosien ajan.
► Yle Uutiset Siilit 13.7.2020, Nina Svahn: Uusi uhka siileille? Robottiruohonleikkurit tuhosivat kahden eri pihan siiliperheet. Inkoolaiseen löytöeläinkotiin on viikon välein tuotu siilejä, joiden eläinperheet ovat tuhoutuneet jäätyään robottileikkurin alle.
► HS 9.7.2020, Kukka Andesson: Suuri siiliperhe mönkii ympäriinsä vantaalaisella asuinalueella – ”Ihan epätodellinen näky”Asukkaat hämmästyivät suurta siiliperhettä Hiekkaharjun aseman liepeillä. Tiiviissä kaupungissa siilejä uhkaavat vain tietynlaiset pihat.
Mainio artikkeli ja asianmukaista tietoa! Artikkelissa Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen suosittelee tutustumaan Siilikiikarissa-sivustoon, jos haluaa perehtyä paremmin siihen, miten omasta pihasta voi tehdä siiliystävällisemmän. Eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen suosittelee Laji-palvelua, josta voi tarkistaa eri kaupunkien siilihavaintoja.
► Iltalehti Uutiset Kotimaa 25.06.2020, Julia Valtanen: Villieläimet kaipaavat helteillä apua – näin teet pihastasi pelastavan keitaan pikkuisille.Helteet ovat kuumuuden ja kuivuuden takia haastavaa aikaa monille luonnoneläimille.
► IL-TV Luonto ja eläimet 21.05.2020, Katariina Taleva: Videolle tallentui ankaraa tuhinaa, kun siilit ryhtyivät lemmenleikkiin. "Varma kevään merkki on siilin lisääntymispuuhat.Yksi varma kevään merkki on siilien herääminen ja niiden lisääntyminen. Siilikiikarissa-sivulla kerrotaan, että siilit ryhtyvät lisääntymispuuhiin heti huhti-toukokuun vaihteessa..."
► Aamuposti Paikalliset 8.4.2020, Mia Lagström: Moni siili on herännyt tänä talvena liian aikaisin – toikkaroivat hyönteisensyöjät tarvitsevat ruokaa ja hoitoa
► Yle Luonto 21.3.2020, Tiina Jensen: Siilit heräävät – saako auttaa? Asiantuntija vastaa.
Artikkelin kirjoittajaa on pyydetty korjaamaan linkki Siili kiikarissa -sivulle, sillä sivuston tekijäksi mainitaan Vapaaehtoiset luonnonvaraisten siilien hoitajat. Sivuston laatija ja ylläpitäjä on Tuula Nyström.
► Iltalehti Uutiset/Kotimaa 1.2.2020 (toim. Katariina Taleva): Mönkikö pihallesi lauhan talven takia herännyt siili? Asiantuntija varoittaa mokasta, joka voi maksaa unisen tuhisijan hengen. Siilikiikarissa-sivustoa ylläpitävä ja vuosia siilejä hoitanut Tiina Kinnunen korostaa, että myös siilejä täytyy hoitaa yksilöinä.
Lauha talvi eteläisessä Suomessa on vaikeuttanut siilin talvihorrostamista. Siilit eivät pääse syvään horrokseen ja heräilevät lauhan talven takia. Pesät myös kastuvat helposti.Koko ajan heräilevä siili kuluttaa keräämänsä talviruokavaraston nopeasti loppuun, jolloin siili lähtee myös tavallista aikaisemmin etsimään ruokaa. – Siilien on pakko herätä aikaisemmin etsimään ruokaa, jos ovat nälkiintyneitä. He eivät myöskään välttämättä uskalla painua horrokseen, koska tietävät, että siitä ei välttämättä enää nousta, kertoo siilikiikarissa.fi-sivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen...
► Akaan Seutu 29.1.2020 (tilaaja-artikkeli): Lukijamme kirjoittavat Nälkään nääntyminen uhkaa siilejä...
► Ilta-Sanomat Asuminen 29.1.2020, Maarit Rasi: "Lämmin talvi sai siilit heräämään horroksesta ja ne tarvitsevat nyt ihmisen apua: ”Ihan sääliksi käy”. Asiantuntijan mukaan siilit heräilevät nyt horroksesta. Hortoilevaa siiliä ei saa jättää pulaan. Lämmin sää on saanut monet siilit heräämään talvihorroksestaan. Suomen eläinsuojelu ry:n vapaaehtoinen Hanna Al-Saedi kuvailee Ilta-Sanomille kuluvaa talvea kauheaksi. Olot ovat tällä hetkellä monelle siilille ankarat, sillä vesikelit voivat kastella pesän...
► MTV Uutiset 29.1.2020, Jouko Luhtala: "Siilit ovat tehneet leudosta säästä väärän johtopäätöksen ja heränneet kesken talviunien" – älä ruoki eläintä: "Talvella hortoilu voi olla hyvinkin tuhoisaa".
Helsingin yliopiston siilejä tutkinut asiantuntija Heidi Kinnunen sanoo artikkelissaan, ettei lämpimään ilmaan herännyttä siiliä saisi ruokkia, sillä siilin horros "purkautuu". Vastaavaa tietoa ei ole löytynyt muuualta ja olisi hyvä jos Heidi Kinnunen perustelisi tietonsa tutkimustuloksilla. Jo vuosikausia siilejä tutkineet hoitajat ovat hoitotuloksiensa perusteella todenneet, että siili menee horrokseen saatuaan mahansa täyteen. Näin se tekee syksylläkin. Jos siili luulee kevään tulleen, se herää ja lähtee etsimään ruokaa: jos se ei löydä sitä, se vaipuu horrokseen alipainoisena. On todennäköistä että alipainoinen siili kuolee horroksen aikana, koska ruskean rasvan määrä ei riitä pitämään sitä hengissä. Huonosti käy myös siilille, joka ei löydä takaisin talvipesälleen. Ihmisen apua siis tarvitaan. Asiantuntevat siilien hoitajat eivät halua jakaa tietoa, joka ei perustu tutkimustuloksiin ja vahingoittaa siiliä. Siksi olisi hyvä, että jos Heidi Kinnusen teoriaa tukevaa tietoa löytyy, se tuotaisiin esille.
► STT 25.1.2020: Lauhan talven oikut: väärän värinen jänis, märkä siili ja kiepitön riekko. Lauha talvi sotkee monien eläinten elämää. Jos lähiviikkoinakaan ei lunta tule ja pakkanen yllättäen alkaa paukkua, voi tilanne muuttua entistä tukalammaksi. Joillekin eläimille lauhasta kelistä voi olla hyötyäkin, sillä silloin energiankulutus vähenee ja mahdollisuudet selvitä talvesta paranevat.
► Kaleva.fi Luonto 18.1.2020, Jami Jokela: "Märkä turkki ei lämmitä eikä vesi kuulu talvipesään – siilit ja monet muut lajit ovat lauhan talven vuoksi pulassa"...
► Korkeasaaren eläintarha 16. tammikuuta: "Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tuotiin pari päivää sitten siili, joka oli saanut ikävän haavan vatsaansa. Siili nukutettiin ja eläinlääkäri puhdisti haavan ja lääkitsi eläimen tulehduksen voittamiseksi. Siili jää talveksi Villieläinsairaalaan ja palautetaan keväällä, mikäli kaikki sujuu hyvin, takaisin luontoon.Vaikka talvi on poikkeuksellisen lämmin, siilien olisi hyvä olla nyt horrostamassa. Pesään valuneisiin vesiin heränneelle siilille voi rakentaa uuden pesän, tai …Näytä lisää
Syyttäjän mukaan vastaajat kohtelivat eläintä julmasti ja aiheuttivat sille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Siili on lisäksi rauhoitettu luonnoneläin. Oikeudenkäynti oli lyhyt sillä pojat myönsivät tekonsa. Perusteita kiistämiseen ei olisi juuri ollutkaan, sillä teko tallentui valvontakameran tiedostoon...
► Yle Uutiset 10.1.2020, Ida-Liina Huurtela: Kun eläimellä on hätä, Jarmo Lautamäki rientää apuun: "Parasta on se, kun eläimen saa palautettua takaisin luontoon"Mikkeliläinen Jarmo Lautamäki on auttanut vuoden aikana yli kahta sataa villieläintä.