11.7.2020

Siilistä mediassa kirjoitettua 2020

Puuttuuko tietoja? Anna vinkki!


► MAILONLINE 22.7.2020, RYAN MORRISON: Dead hedgehogs will be placed in front of robotic lawnmowers to find out if they can be detected by the machine's computer vision technology following a spate of injuries. There have been reports of hedgehogs being killed by the robot lawnmowers. These automated mowers are supposed to detect hedgehogs and avoid them. Researchers will test this ability on dead hedgehogs to find if they are the cause

► Iltalehti Uutiset Kotimaa 22.07.2020, Heini Kilpamäki: Tältä kuulostaa kova jano – siili ilmestyi pyörimään pihaan ja Kyösti, 40, tiesi, että se on jotain vailla - isäntä toivottaa piikikkään vieraan kylään uudestaan.

► Yle Svenska Yle Igelkottar 20.7.2020, ELLEN FORSSTRÖM: Gräsklippande robotar kan döda igelkottar - veterinär i Ingå har vårdat flera fall

► HBL IGELKOTTARI 20.7.2020, SOFIA GRÜNWALD: Igelkottar skadas och dödas av robotgräsklipparegelkottar skadas och dödas av robotgräsklippare – "Fruktansvärda fall"

► IL-TVIL-TV Luonto ja eläimet 17.07.2020, Roosa Bröijer: Mervin siilibaarissa riittää asiakkaita - parhaimmillaan jopa 20 piikikästä juomaria kerrallaan. Kuopiolainen Mervi on hoitanut siilejä vapaaehtoisesti jo monien vuosien ajan.

► Iltalehti Uutiset Kotimaa 13.07.2020, Antti Halonen: Robottiruohonleikkurit silpovat siilejä – 5 poikasta jäi orvoksi, vammautunut emo menetti koko pesueensa. Löytöeläinkodin pitäjä Päivi Räty toivoo, että robottiruohonleikkurit pysyisivät varastoissa.

► HS 9.7.2020, Kukka Andesson: Suuri siiliperhe mönkii ympäriinsä vantaalaisella asuinalueella – ”Ihan epätodellinen näky”Asukkaat hämmästyivät suurta siiliperhettä Hiekkaharjun aseman liepeillä. Tiiviissä kaupungissa siilejä uhkaavat vain tietynlaiset pihat.

Mainio artikkeli ja asianmukaista tietoa! Artikkelissa Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen suosittelee tutustumaan Siilikiikarissa-sivustoon, jos haluaa perehtyä paremmin siihen, miten omasta pihasta voi tehdä siiliystävällisemmän. Eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen suosittelee Laji-palvelua, josta voi tarkistaa eri kaupunkien siilihavaintoja.

► Nurmijärven Uutiset PAIKALLISET 9.6.2020: Annulii Koponen on huolissaan siileistä – tarkista puskat ennen kuin trimmaat ne. Kommenttini artikkeliin:
► Päivänlehti Lifestyle 28.6.2020, Anne Anttila: Siilit vaeltavat syömään jopa kymmenen kilometrin päästä – kotipihojen piikkitakki alkaa olla harvinaisuus.
Artikkelissa siilin ravinnosta annetaan hieman erikoisia tietoja. Kannattaa katsoa Siili kiikarissa -verkkosivuilta kohdasta Ruokinta, mitä siili voi syödä ja miksi.
► Iltalehti Uutiset Kotimaa 25.06.2020, Julia Valtanen: Villieläimet kaipaavat helteillä apua –  näin teet pihastasi pelastavan keitaan pikkuisille.Helteet ovat kuumuuden ja kuivuuden takia haastavaa aikaa monille luonnoneläimille.

► HS 19.6.2020, Maija Aalto: Helsingin eläimet

► IL-TV Luonto ja eläimet 21.05.2020, Katariina Taleva: Videolle tallentui ankaraa tuhinaa, kun siilit ryhtyivät lemmenleikkiin. "Varma kevään merkki on siilin lisääntymispuuhat.Yksi varma kevään merkki on siilien herääminen ja niiden lisääntyminen. Siilikiikarissa-sivulla kerrotaan, että siilit ryhtyvät lisääntymispuuhiin heti huhti-toukokuun vaihteessa..."

► Aamuposti Paikalliset 8.4.2020, Mia Lagström: Moni siili on herännyt tänä talvena liian aikaisin – toikkaroivat hyönteisensyöjät tarvitsevat ruokaa ja hoitoa

► Turkulainen 1.4.2020 Paikalliset, Teemu Nurmi: Turun Sanomien aprillipila raivostutti Turun Eläinsuojeluyhdistyksen – TESY: Kaikki tämän päivän resurssit ovat menneet täysin hukkaan, kun olemme korjanneet väärän tiedon aiheuttamia sotkuja

► Yle Luonto 21.3.2020, Tiina Jensen: Siilit heräävät – saako auttaa? Asiantuntija vastaa.
Artikkelin kirjoittajaa on pyydetty korjaamaan linkki Siili kiikarissa -sivulle, sillä sivuston tekijäksi mainitaan Vapaaehtoiset luonnonvaraisten siilien hoitajat. Sivuston laatija ja ylläpitäjä on Tuula Nyström.

► Yle 15.3.2020 Juha Laaksosen luontoretki: Pitääkö maaliskuussa heränneistä siilestä olla huolissaan?

Iltalehti Uutiset/Kotimaa 1.2.2020 (toim. Katariina Taleva): Mönkikö pihallesi lauhan talven takia herännyt siili? Asiantuntija varoittaa mokasta, joka voi maksaa unisen tuhisijan hengen. Siilikiikarissa-sivustoa ylläpitävä ja vuosia siilejä hoitanut Tiina Kinnunen korostaa, että myös siilejä täytyy hoitaa yksilöinä.

Lauha talvi eteläisessä Suomessa on vaikeuttanut siilin talvihorrostamista. Siilit eivät pääse syvään horrokseen ja heräilevät lauhan talven takia. Pesät myös kastuvat helposti.Koko ajan heräilevä siili kuluttaa keräämänsä talviruokavaraston nopeasti loppuun, jolloin siili lähtee myös tavallista aikaisemmin etsimään ruokaa. – Siilien on pakko herätä aikaisemmin etsimään ruokaa, jos ovat nälkiintyneitä. He eivät myöskään välttämättä uskalla painua horrokseen, koska tietävät, että siitä ei välttämättä enää nousta, kertoo siilikiikarissa.fi-sivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen...

Akaan Seutu 29.1.2020 (tilaaja-artikkeli): Lukijamme kirjoittavat Nälkään nääntyminen uhkaa siilejä...

Ilta-Sanomat Asuminen 29.1.2020, Maarit Rasi: "Lämmin talvi sai siilit heräämään horroksesta ja ne tarvitsevat nyt ihmisen apua: ”Ihan sääliksi käy”. Asiantuntijan mukaan siilit heräilevät nyt horroksesta. Hortoilevaa siiliä ei saa jättää pulaan. Lämmin sää on saanut monet siilit heräämään talvihorroksestaan. Suomen eläinsuojelu ry:n vapaaehtoinen Hanna Al-Saedi kuvailee Ilta-Sanomille kuluvaa talvea kauheaksi. Olot ovat tällä hetkellä monelle siilille ankarat, sillä vesikelit voivat kastella pesän...

MTV Uutiset 29.1.2020, Jouko Luhtala: "Siilit ovat tehneet leudosta säästä väärän johtopäätöksen ja heränneet kesken talviunien" – älä ruoki eläintä: "Talvella hortoilu voi olla hyvinkin tuhoisaa".

Helsingin yliopiston siilejä tutkinut asiantuntija Heidi Kinnunen sanoo artikkelissaan, ettei lämpimään ilmaan herännyttä siiliä saisi ruokkia, sillä siilin horros "purkautuu". Vastaavaa tietoa ei ole löytynyt muuualta ja olisi hyvä jos Heidi Kinnunen perustelisi tietonsa tutkimustuloksilla. Jo vuosikausia siilejä tutkineet hoitajat ovat hoitotuloksiensa perusteella todenneet, että siili menee horrokseen saatuaan mahansa täyteen. Näin se tekee syksylläkin. Jos siili luulee kevään tulleen, se herää ja lähtee etsimään ruokaa: jos se ei löydä sitä, se vaipuu horrokseen alipainoisena. On todennäköistä että alipainoinen siili kuolee horroksen aikana, koska ruskean rasvan määrä ei riitä pitämään sitä hengissä. Huonosti käy myös siilille, joka ei löydä takaisin talvipesälleen. Ihmisen apua siis tarvitaan. Asiantuntevat siilien hoitajat eivät halua jakaa tietoa, joka ei perustu tutkimustuloksiin ja vahingoittaa siiliä. Siksi olisi hyvä, että jos Heidi Kinnusen teoriaa tukevaa tietoa löytyy, se tuotaisiin esille.

Satakunnan kansa 29.1.2020, Sirpa Rauhanniemi (Tilaaja-artikkeli): Osa siileistä on herännyt horroksesta – yksi piikikäs kömpi maahan pudonneeseen pipoon huilaamaan...

STT 25.1.2020: Lauhan talven oikut: väärän värinen jänis, märkä siili ja kiepitön riekko. Lauha talvi sotkee monien eläinten elämää. Jos lähiviikkoinakaan ei lunta tule ja pakkanen yllättäen alkaa paukkua, voi tilanne muuttua entistä tukalammaksi. Joillekin eläimille lauhasta kelistä voi olla hyötyäkin, sillä silloin energiankulutus vähenee ja mahdollisuudet selvitä talvesta paranevat.

Kaleva.fi Luonto 18.1.2020, Jami Jokela: "Märkä turkki ei lämmitä eikä vesi kuulu talvipesään – siilit ja monet muut lajit ovat lauhan talven vuoksi pulassa"...

Korkeasaaren eläintarha 16. tammikuuta kello 12.41
"Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tuotiin pari päivää sitten siili, joka oli saanut ikävän haavan vatsaansa. Siili nukutettiin ja eläinlääkäri puhdisti haavan ja lääkitsi eläimen tulehduksen voittamiseksi. Siili jää talveksi Villieläinsairaalaan ja palautetaan keväällä, mikäli kaikki sujuu hyvin, takaisin luontoon.Vaikka talvi on poikkeuksellisen lämmin, siilien olisi hyvä olla nyt horrostamassa. Pesään valuneisiin vesiin heränneelle siilille voi rakentaa uuden pesän, tai …Näytä lisää

Ilta-Lehti Uutiset 11.1.2020, Petri Elonheimo: Oululaisteinit käristivät siilin roskakorissa – teko tallentui valvontakameralle. Oulun käräjäoikeus tuomitsi molemmat pojat nuorena henkilönä tehdystä eläinsuojelurikoksesta tuntuvaan sakkorangaistukseen. Eläinsuojelurikos tapahtui Oulussa toissa vuoden elokuussa. Teinit olivat tunkeneet siilin roskakoriin, jonka sytyttivät tuleen. Toinen pojista potki roskakorissa olutta siiliä. Siili otettiin pois korista. Sitten molemmat potkivat yhdessä eläimen kuoliaaksi.
Syyttäjän mukaan vastaajat kohtelivat eläintä julmasti ja aiheuttivat sille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Siili on lisäksi rauhoitettu luonnoneläin. Oikeudenkäynti oli lyhyt sillä pojat myönsivät tekonsa. Perusteita kiistämiseen ei olisi juuri ollutkaan, sillä teko tallentui valvontakameran tiedostoon...

Yle Uutiset 10.1.2020, Ida-Liina Huurtela: Kun eläimellä on hätä, Jarmo Lautamäki rientää apuun: "Parasta on se, kun eläimen saa palautettua takaisin luontoon"Mikkeliläinen Jarmo Lautamäki on auttanut vuoden aikana yli kahta sataa villieläintä.

Mikkeliläisen omakotitalon kellarista kuuluu tuhinaa ja siipien havinaa. Syyllisiä ovat Lenni-lokki, Seppo-naakka ja alipainoinen siili. Jarmo Lautamäki eli Jamppa on käynyt pelastamassa loukkaantuneet eläimet turvaan varmalta kuolemalta. Pelkästään vuonna 2019 Lautamäki on hoitanut noin 200 villieläintä. Hän ei erottele hoitoa kaipaavia eläimiä lajin perusteella vaan hoitaa kaikkia apua tarvitsevia...