7.1.2022

Siilistä mediassa kirjoitettua 2022-2023

2023

Guardian 14.2.2023, Phoebe Weston: World’s oldest European hedgehog discovered in Denmark, ‘Emotional’ posthumous discovery of 16-year-old hedgehog gives conservationists hope for the mammals’ future preservation

Yle Uutiset Ilmasto 17.1.2023, Jasmina Kauta: Siili voi jäätyä kuoliaaksi, jos pesään valuu vettä ja tulee pakkanen – näin sahaavat lämpötilat vaikuttavat luonnoneläimiinSuomessa on monia lajeja, joille lumi on tärkeää suojautumisen kannalta. Syken erityisasiantuntija Riku Lumiaro kertoo, millaisia vaikutuksia nykytalven äärioloilla voi olla eläimiin.

2022

Kalajokiseutu, 28.12.2022: Lisäravintoa ihmisiltä: Siili voi olla talvihorroksen jäljiltä nälissään ja heikossa kunnossa – Katso videolta, miten kissanruoka maistuu siilille.

Suomen luonto 2.11.2022, Tiina Merikoski: Naapurin siili – ihmisen lähellä elää laji, jolle kaupunki on sekä koti että vaarallinen esterata.Tiivistyvät kaupungit ajavat luonnon ahtaalle. Huolellisella suunnittelulla voidaan ottaa huomioon muutkin urbaanit asukkaat kuin ihminen.

Itä-Häme 12.9.2022, Jaakko Vilmusenniemi: "Itsepäinen siili" hidasti ukrainalaissotilaiden etenemistä Harkovassa – katso suloinen video!

Seinäjoki kuntalaisaloite 17.8.2022: Siilien turvallisuudenparantaminen Seinäjoen kaupunkiympäristössä Kuntalaisaloite

Stara Viihdeuutiset 17.8.2022, Timi Isokivi: Poliisitehtävällä onnellinen loppu Vihdissä – auton alle jäänyt siili jäi henkiin

16.8.2022 Länsi-Uudenmaan poliisilaitos sai hätäkeskuksen kautta tehtävän Nummelaan. Oli tapahtunut siilin yliajo, ja henkilö oli soittanut apua, jotta siili lopetettaisiin nopeasti ja kivuttomasti. Partio ajoi tapaturmapaikalle ja havaitsi, että siili oli päässyt jonkin verran etenemään. Siili hengitti eli toivoa oli. Partio sai yhteyden pieneläinklinikkaan ja järjesti tapaamisen läheisen liikkeen pihalla. Tuomio: takajalka oli huonossa kunnossa, mutta vankan urossiilin selviämismahdollisuudet olivat erittäin hyvät. Siili lähti jatkohoitoon ja partio jatkoi hommia. Paranemista siilille!

Seinäjoki kuntalaisaloite 17.8.2022: Siilien turvallisuudenparantaminen Seinäjoen kaupunkiympäristössä Kuntalaisaloite

Stara Viihdeuutiset 17.8.2022, Timi Isokivi: Poliisitehtävällä onnellinen loppu Vihdissä – auton alle jäänyt siili jäi henkiin

Yle Uutiset 31.7.2022, Tiina Karppi: Eläinsuojeluyhdistykselle päätyy vuosittain satoja siilejä – vapaaehtoiset hoitavat pikkuisia ympäri vuorokauden ja nukkuvat välissä päiväunet

Yle Uutiset 22.7.2022, Helmi Nykänen: Joku tai jotkut ovat maalanneet ison joukon siilejä Lapinlahdella – eläinsuojeluneuvoja: "Määrä on ihan käsittämätön, tyhmyys huipussaan"Siilien maalaamisesta on tehty rikosilmoitus poliisille. Myrkylliset maalit ovat voineet imeytyä ihon läpi tai vahingoittaa siilien silmiä. Siilien puhdistaminen on iso urakka.

Uudenkaupungin Sanomat 17.7.2022, Maija Ala-Jääski: Siili on harvinainen vieras – lukijat lähettivät havaintoja ympäri kaupunkia

Siikajokilaakso 15.7.2022, Sari Kihnula: Ajaako joku ta­hal­laan Pulk­ki­las­sa siilien päälle? (tilaajille)

Helsingin Sanomat 13.7.2022 (Julkaistu myös Tiede Luonto -lehden numerossa 4/2021), Jenni Parmala: Pihallasi tuhisee elävä fossiili. Siili on rakastettu ja rauhoitettu puutarhojen asukki. Muinainen eläin ei ole juuri muuttunut dinosaurusten ajasta.

Mtv-uutiset 5.7.2022: Leevi-koira oli aloittamassa lounastaan, kun paikalle iski ahne siili – näin nopeasti ruokakippo vietiin

Ilkka-Pohjalainen ARKI JA HYVINVOINTI 1.7.2022, Sarlotta Grönstrand: Tarjoa vettä, tarkkaile, älä koske" – Näillä konsteilla kuka tahansa voi auttaa kotipihan pikkueläimiä kesähelteillä

Kaleva 1.7.2022, Taina Virolainen: Auta luonnon eläimiä hel­tees­sä ja poista vaa­ran­pai­kat ko­ti­pi­hal­ta­si – trim­me­rit ja ro­bot­ti­leik­ku­rit ovat monen turma myös Oulun seu­dul­laKokenut vapaaehtoinen luonnonvaraisten eläinten hoitaja Anna Vasala Oulusta on huolissaan. Tukahduttava helle voi tainnuttaa myös luonnon eläimiä. Onneksi on keinoja, joilla eläimiä voi auttaa. (Vain tilaajille)

Yle Uutiset 30.6.2022 Siilit synnyttävät juuri nyt! poikasilla on edessään vaarojen vuosi. Tiesitkö tämän siilistä...

Ylöjärven Uutiset 27.6.2022, Iiria Lehtinen: Hanna Jäppinen hoitaa pulaan joutuneita siilejä, lintuja ja oravia Siivikkalassa: ”Tykkään tästä, vaikka suoraan sanottuna tämä ei ole täysjärkisen ihmisen hommaa” (Vain tilaajille)

Kotiseutu-uutiset Kesälehti 21.6.2022, Mikko Pönkkä: Siili seikkailee hämärässä

► Helsingin Sanomat 13.6.2022, Noora Vaarala: ”Tämä on täysi vesiperä” – Eläinlääkärit arvostelevat tulevaa lakia villieläin­hoitoloiden lepsusta kohtelusta. Eläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan, mutta villieläinten hoitamisesta ei vieläkään ole tulossa luvanvaraista.

Yle Uutiset Siilit 11.5.2022, Saija Nironen: Tutkijat löysivät Helsingin kaupunkisiileiltä antibiootille vastustuskykyisen sairaalabakteerin - Osa tutkituista siileistä kantoi tiettyä MRSA-bakteeria, joka on hyvin lähellä Pohjois-Euroopan sairaaloissa viime vuosina yleistyneitä bakteerikantoja.

Ilta-Sanomat Asuminen 4.5.2022, Maarit Rasi: Moni ruokkii siilejä tavalla, joka ei ole niille hyväksi – maidon lisäksi näitä kahta asiaa tulee välttää. Vaikka siilejä on hauska ruokkia, monipuolisimman ravinnon ne saavat luonnosta, uutuuskirja muistuttaa.

Selkosanomat 4.5.2022, Anna Vasala: Siilit ovat taas liikkeellä.

SUOMEN LUONTO 4/2022 PIHA JA PUUTARHA 4.5.2022, Nyt luontoon: Mitä eläimiä suosit puutarhassasi, Jyrki Santala? Jyrki Santala on Tampereen puutarhaseura ry:n hallituksen puheenjohtaja. ► Apu, 21.4.2022, Sammeli Heikkinen: Siilin rakkauselämästä kiinnostavaa tietoa: Urokset eivät ehdi syödä kiima-aikana – sekä naarailla että uroksilla useita parittelukumppaneita

Ilta-Sanomat 19.4.2022, Tuuli Tahkokorpi: Siilit heräävät – näin ruokit niitä oikeinSamasta ruokakupista voi tulla biologin mukaan kahnauksia siilien välille.

Helsingin Uutiset, 14.4.2022, Sirpa Repo: Siiliuroksia on jo kömpinyt liikkeelle pesistään, testosteroni jyllää – Kannattaako siilejä ruokkia? Näin vastaa tutkija

Mtv-Uutiset Uutisaamu 14.4.2022: Siili - sympaattinen yökulkija ja petomainen saalistaja: Biologian tohtorit Anni Rautio ja Mervi Kunnasranta Korkeasaaressa (6min).

Radio Suomi Mikkeli 6.4.2022, Sari Ursin: Tutkija vietti vuosia siilien parissa – siilit liikkuvat paljon isommalla alueella kuin aiemmin ajateltiin

Yle Uutiset Antibioottiresistenssi 11.1.2022, Anniina Wallius: Antibiootteja nujertavan sairaalabakteerin alkuperä löytyi yllättäen luonnosta. Siilin iholla piilevä bakteeri kehitti itselleen antibioottiresistenssin jo 200 vuotta sitten. Odottamaton alkuperä ei kumoa sitä tosiasiaa, että antibioottien tehon heikkeneminen on ihmisten syytä.