Ajankohtaista 13.8.2022

Siilin talvipesän rakentaminen: tutustu uusittuihin ohjeisiin

Uudet ja tarkennetut ohjeet löydät täältä!

Huonokuntoisia siilejä runsaasti hoitoon: tukea tarvitaan

Luonnonvaraisten eläinten hoitajille on suorastaan tulvinut huonokuntoisia siilejä, näin myös Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykselle. Seuraa mitä eläimiä yhdistys hoitaa: Pk-Esy Instagramissa. Jos haluat auttaa siilejä ja muita luonnonvaraisia, lahjoituksesi otetaan kiitollisuudella vastaan:

Rahankeräystili: FI97 5447 0620 0861 32. Käytä tilisiirrossa luonnonvaraisille viitenumeroa 4446.
Voit lahjoittaa myös MobilePayllä: lyhytnumero 17090 ja viestikenttään voit kirjoittaa ”luonnonvaraiset” tai yllä olevan viitenumeron.
Kerätyt varat käytetään eläinten hoitoon ja ylläpitoon: ruokaan, lääkkeisiin, hoitovälineisiin, kuivikkeisiin, hoitopaikkoihin, eläinlääkärikuluihin ja kuljetuksiin.

Rahankeräyslupa RA/2021/646 voimassa toistaiseksi koko maassa Ahvenenmaata lukuun ottamatta.

Ajankohtaista siilien ruokinnasta

Ruokintakeskustelu on käynyt kiivaana mm. Siili kiikarissa -Facebook-ryhmässä, joten tässä vielä tietoa siilien ruokinnasta: https://www.siilikiikarissa.fi/ruokinta

Älä ota pientä poikasta turhaan hoitoon

Nyt ei kannata kiirehtiä siilinpoikasten hoitoon ottamisessa, sillä vieroitettu emonsa vieroittanut poikanen on vain noin nyrkin kokoinen, mutta se ei tarvitse erityishoitoa, ellei ole sairas. Tutustu huolella ohjeisiin, jotta tunnistat sairaan/terveen siilin.

Vettä tarjolle luonnonvaraisille eläimille

On aika laittaa juomakuppeja pihalle niin siilejä kuin muitakin luonnonvaraisia eläimiä varten.

Muistathan vaihtaa veden ainakin kerran päivässä!

Ruoka-apukin on tarpeen helteellä: ks. alla.

Kesäruokinta on syytä lopettaa: tukiravintoa vain poikkeussäällä

Siilien ruokinta lopetetaan keväällä kesäkuun puolella, jos vain säät sallivat eli ei ole jatkuvaa sadetta ja viileää. Säätilannetta kannattaa tarkastella koko kesän ajan. Jos on esim. kuumaa ja kuivaa, siili ei löydä ruokaa, sillä sen ruokaeläimet vetäytyvät syvemmälle maan alle etsimään kosteutta ja kova maan pinta estää siiliä kaivautumasta niiden luo. Silloin voi laittaa ruokaa kuivan kauden ajaksi esille.

Heinäkuulla pienet poikaset etsivät ruokaa päivälläkin ja silloin ne saattavat tarvita jonkin aikaa ruokinta-apua. Vettä on hyvä pitää esillä koko kesän aina, kun on kuivempaa. Nyrkkisääntö on että kesällä siilejä ei tarvitse ruokkia. Kesän lämmössä taudit tarttuvat ruokintapaikalla kuten esim. tassunpohjatulehdus. Jos kesällä epäsuotuisien sääolosuhteiden takia siilejä on ruokittava, on huolehdittava tarkasti ruokinta-astioiden ja -paikan puhtaudesta.

Julkaistu Siili Suomen luonnossa -kirja

Tutkijat Mervi Kunnasranta ja Anni Rautio ovat julkaisseet kiinnostavan kirjan Siili Suomen Luonnossa. Kirja täydentää hienosti mielenkiintoisilla ja hauskoillakin faktoillaan Tuula Nyströmin ja Tiina Kinnusen kirjaa Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito. Kirjaa on käytetty lähteenä, samoin kuin Siili kiikarissa -verkkosivua. Hoito-osuus tästä uudesta kirjasta luonnollisesti puuttuu, joten hoito-ohjeita ja tarkempia siilin suojeluun ja hoitoon liittyviä ohjeita löytyy siiliharrastajille Nyströmin ja Kinnusen kirjasta. Kiitos kirjasta Mervi ja Anni! Suosittelen lämpimästi!

Uusi eläinsuojelulaki on nyt Laki eläinten hyvinvoinnista

Lausuntokierros päättyi perjantaina 14.1.2022.

Lausunnossani kommentoin erityisesti lakiluonnoksen pykäliä 7 § Sairaan tai vahingoittuneen eläimen auttaminen, 29 § Avuttomassa tilassa olevan luonnonvaraisen eläinten hoito ja 61 § Avuttomassa tilassa olevien luonnonvaraisten eläinten hoitolatoiminnan harjoittaminen:

Korkeasaaren siilitiedote

Korkeasaari on julkaissut sivullaan tiedotteen, johon jokaisen siilien ystävän on syytä tutustua: Näin voit auttaa siilejä

Tervettä siiliä ei saa ottaa hoitoon

Siili on häviämässä Suomen luonnosta ja siksi se vaatii erityisen huomiomme. Haluamme vain parasta sievälle pihavieraallemme. On hyvä aina välillä tarkistaa omat tietonsa piikikkään ystävämme hoidosta.

Siilin hoitoon ottamisesta ei voi antaa yleisohjeita, sillä jokaisen siilin tila arvioidaan yksilöllisesti. Periaate on sama kuin ihmistä tai esim. lemmikkieläintä hoidettaessa. Ei siis voida sanoa, että kaikki alle 500 grammaiset siilit tulee ottaa hoitoon. Siili voi esim. olla nuori terve, yksilö, joka on syntynyt toiseen poikueeseen, eikä ole vielä ehtinyt saavuttaa turvallisen horroksen edellyttämää painoa (700–800 g). Tällaisessa tapauksessa siiliä voidaan tukiruokkia ulos koiran- ja kissan liotetuilla nappuloilla tai märkäruualla.

Jos siili on sairas, sillä on muitakin oireita kuin tietty paino. Havainnoi ensin, miten sairas siili käyttäytyy ks. Tunnista siili pulassa. Jos siili on selkeästi sairas, tutustu ensiaputoimiin ja valmistaudu edeltä käsin ennen kuin soitat apua ks. Kun soitat apua. Soita sitten luotettavalle
siilien hoitajalle ks. Neuvojat ja hoitopaikat. Luotettava siilien hoitaja toimii aina yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. On tärkeää myös tutustua ohjeisiin siilin kuljetuksesta.

Terveen siilin hoitoon ottaminen on lainsäädännön mukaan kiellettyä ks. Mitä laki sanoo luonnonvaraisen eläimen hoidosta. Se on myös lyhytnäköistä lajin säilymisen kannalta: terveen siilin ”hoitaminen” vie resursseja sairaiden ja loukkaantuneiden siilien hoitamiselta. Asiansa tuntevia hoitopaikkoja on liian vähän ja hoitajat ovat ylikuormitettuja. Kohdistetaan hoito siis niille, jotka sitä tarvitsevat.

Älä lääkitse siiliä omatoimisesti

Siiliä ei tule lääkitä omatoimisesti esim. loislääkkeillä: kaikki lääkkeet annostellaan yksilöllisesti siilin painon mukaan ja ne myös uusitaan tarvittaessa. Painoa tarkkaillaan päivittäin koko hoidon ajan ja painon muutoksista pidetään kirjaa: kun siilin paino nousee tasaisesti, lääkehoito on onnistunut. Jos olet huolissasi siilistä, kysy siilin hoitamisesta Neuvojat ja hoitopaikat

Korjaus siilien ruokintaohjeisiin

Pähkinöiden korkean fosforipitoisuuden ja vähäisen kalsiummäärän takia siileille ei tule antaa pähkinöitä tai auringonkukansiemeniä. Myös jauhomadoilla ruokinta on samasta syystä kiellettyä.

Tutustu tarkemmin ruokintaohjeisiin ja siihen, miten väärä ruokinta vaikuttaa siilin terveyteen!

Siili kiikarissa -verkkosivu: tutkittua tietoa siilistä

Eurooppalainen siili (Erinaceus europaeus) on rauhoitettu.
Luonnonsuojelulaki
20.12.1996/1096 (6. luku) rauhoittaa kaikki linnut ja nisäkkäät, jotka eivät kuulu riistaeläimiin tai rauhoittamattomiin eläimiin. Nisäkkäisiin tai lintuihin kuulumaton eläinlaji voidaan erikseen rauhoittaa asetuksella.

Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti on säädetty 20 päivänä joulukuuta 1996 annetun luonnonsuojelulain (1096/1996) 59 §:n nojalla, että siilin (Erinaceus europaeus) ohjeellinen arvo on 101 €. Siilin tappaminen ja vahingoittaminen on eläinsuojelurikos, josta seuraamuksena on mm. edellä mainittu maksu.

Suurimmat syyt siilien häviämiseen ovat liikenne ja talvipesien puute.

Tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa luonnonvaraisten siilien (Erinaceus europaeus) laskentaa ei ole toistaiseksi tehty. Siilien ystävien havainnoista voi kuitenkin päätellä, että niiden määrä on vähenemässä kaikkialla Suomessa. Tienvierilläkään ei enää ole yliajettujen siilien raatoja yhtä paljon kuin ennen. Se on selkein merkki siitä, että siili lajina tarvitsee huomiota.Toisaalta siilien ruokkijat saattavat saada jopa kymmeniä siilejä ruokavieraakseen. Se ei välttämättä kerro siilien runsaasta määrästä, vaan esim. siitä, ettei kyseisellä alueella ole kylliksi syötävää ja siilit kerääntyvät kilometrien päästä syömään siellä, missä ruokaa on tarjolla.

Sinä voit auttaa kirjaamalla siilihavaintosi iNaturalist -ohjelmaan, joka on kytketty Suomen lajitietokeskuksen tietokantaan. Havainnot auttavat nykyisiä ja tulevia tutkijoita selvittämään siilien liikkeitä ja populaatioita. Vältä kirjaamasta samaa siilihavaintoa useamman kerran. Merkitse havaintoon sijainti, päivämäärä ja tunniste (elävä/kuollut). Jokainen sijainnillinen siilihavainto siirtyy automaattisesti Hedgehogs of Finland -projektiin, jonka tarkoitus on koota yhteen Suomen siilihavainnot tulevaisuutta varten.