14.3.2023
Siili kiikarissa -verkkosivu siilien ystäville, siilien hoitajille, eläinlääkäreille ja tutkijoille. Tutkimustieto siileistä lisääntyy: tarkista tietosi!
Kiireellisissä tapauksissa ota yhteyttä neuvojiin tai hoitopaikkoihin!
Muistathan merkitä siilihavainnot Lajitietokeskuksen kantaan!
Voit perustaa oman Vihkon tai ilmoittaa havainnostasi kirjautumatta.
Tilastot voi tarvittaessa ladata itselleen. Tässä esimerkki siilitilastosta aikavälillä 1.5.1851-18.11.2022. Tilasto kertoo, että havaintoja on yhteensä vain 5966. On aika viedä siilitilasto ajan tasalle!
Eläinten hyvinvointilaki on hyväksytty eduskunnassa
Laki on epäonnistunut niin tuotantoeläinten kuin luonnonvaraistenkin kannalta. Luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnin kannalta laissa on runsaasti puutteita ja osin se on jopa ristiriitainen. Tämä johtuu siitä, että hallituksen esitykseen (Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eläinten hyvinvoinnista ja siihen liittyviksi laeiksi) ei ole tehty lainkaan muutoksia eläinsuojelujärjestöjen ja yksityisten henkilöiden lukuisista lausunnoista huolimatta (ks. esim. Lausunto: Laki eläinten hyvinvoinnista (VN/12277/2021) (Nyström Tuula)
Koska laki on ennallaan, on selvää, että nämä puutteet ja ristiriitaisuudet käyvät jälleen ilmi, kun eläinsuojelulain velvoittama kansalainen haluaa auttaa emotonta, loukkaantunutta tai sairasta eläintä, ja vapaaehtoiset luva-hoitajat ottavat tehtävän vastaan. Paljon on työtä vielä tehtävä, jotta eläinten hyvinvointi toteutuu eläinsuojelun kannalta Euroopan jumbomaiden joukkoon lukeutuvassa Suomessa.
Auta siilitiedon keräämisessä - ole mukana siilien suojelussa!
Siilien ystävälle tärkeää katsottavaa Yle Areenassa
Siilit tarvitsevat hoitoa useammin kuin muut nisäkkäät: tukeasi tarvitaan
Kaupunkisuunnittelulla parempaan elinympäristöön
Rakenna talvipesiä myyntiin!
Lausunto uuteen eläinsuojelulakiin
Yleistä siilistä
Auta siilitiedon keräämisessä – ole mukana siilien suojelussa!

Siilien ystävälle tärkeää katsottavaa Yle Areenassa
Siilit tarvitsevat hoitoa useammin kuin muut nisäkkäät:
tukeasi tarvitaan

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys (Pk-esy) hoitaa satoja luonnonvaraisia eläimiä vuodessa. Vuonna 2021 hoidettavia oli yli 1750, vuoden 2022 tilastot eivät ole vielä saatavissa.
Yhdistys saa vuosittain n. 8000 eläimiä koskevaa yhteydenottoa puhelimitse. Yhdistys ottaa hoitoon myös kodittomaksi jääneitä lemmikkieläimiä, joille etsitään uusi koti.
Pk-esy on Korkeasaaren ohella eniten luonnonvaraisia eläimiä hoitava taho. Hoidettavat eläinlajit kattavat laajan kirjon aina sammakoista sorkkaeläimiin.
Eri puolilta Suomea hoitoon tulevista eläimistä suurin osa on orpoja poikasia ja loukkaantuneita aikuisia.
Syy eläinten hoitotarpeeseen johtuu suoranaisesti tai välillisesti ihmisen toiminnasta.
Napauta kuva isommaksi, jos teksti on liian pientä!
Kaupunkisuunnittelulla parempaan elinympäristöön
Rakenna talvipesiä myyntiin!
Lausunto uuteen eläinsuojelulakiin
Lausunnossani kommentoin erityisesti lakiluonnoksen pykäliä 7 § Sairaan tai vahingoittuneen eläimen auttaminen, 29 § Avuttomassa tilassa olevan luonnonvaraisen eläinten hoito ja 61 § Avuttomassa tilassa olevien luonnonvaraisten eläinten hoitolatoiminnan harjoittaminen:
Yleistä siilistä
Luonnonsuojelulaki 20.12.1996/1096 (6. luku) rauhoittaa kaikki linnut ja nisäkkäät, jotka eivät kuulu riistaeläimiin tai rauhoittamattomiin eläimiin. Nisäkkäisiin tai lintuihin kuulumaton eläinlaji voidaan erikseen rauhoittaa asetuksella. Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti on säädetty 20 päivänä joulukuuta 1996 annetun luonnonsuojelulain (1096/1996) 59 §:n nojalla, että siilin (Erinaceus europaeus) ohjeellinen arvo on 101 €. Siilin tappaminen ja vahingoittaminen on eläinsuojelurikos, josta seuraamuksena on mm. edellä mainittu maksu.
Siilien häviämiseen ovat suurimpina syinä liikenne ja turvallisten talvipesien puute.