19.2.2023

Antibiootit siilien lääkinnässä

Luonnonvaraisen siilin hoidossa tulee välttää antibiootteja mahdollisuuksien mukaan. Huolellisella paikallishoidolla tämä usein vältetään.

Helsinkiläisistä kaupunkisiileistä on löydetty eurooppalaisissa sairaaloissa kiertävää MRSA-bakteeria

Yle Uutiset Siilit 11.5.2022, Saija Nironen: Tutkijat löysivät Helsingin kaupunkisiileiltä antibiootille vastustuskykyisen sairaalabakteerin - Osa tutkituista siileistä kantoi tiettyä MRSA-bakteeria, joka on hyvin lähellä Pohjois-Euroopan sairaaloissa viime vuosina yleistyneitä bakteerikantoja.

Tutkijat testasivat yhteensä 115 siilin näytteitä Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalaan tuoduista luonnonvaraisista siileistä. Myös muissa pohjoismaissa siileiltä on löytynyt tällaisia moniresistenttejä bakteereja.

MRSA on mikrobilääkkeille resistentti bakteerikanta eli sille on kehittynyt vastustuskykyä antibiooteille. Niiden aiheuttamien infektioiden hoito on yleensä vaikeaa.

Joka kymmenes Korkeasaareen tuoduista luonnonvaraisista siileistä kantoi MRSA:ta sekä suolistobakteeri ESBL:ää. Siilien iholla esiintyvä sieni tuottaa penisilliinin kaltaista antibioottia, joten tietyn tyyppistä MRSA-kantaa löytyy siileiltä luonnostaan.

Siileiltä löytyi myös bakteerikantoja, joita tavataan lähinnä vain ihmisillä ja kotieläimillä. Neljä siiliä kantoi tiettyä mecA-MRSAta, joka on dna-sekvensoinnin perusteella hyvin lähellä niitä kantoja, joita viime vuosina on löydetty Pohjois-Euroopan sairaaloista.

Löydös voi viitata siihen, että mikrobilääkeresistenssi leviää ihmisperäisistä lähteistä kaupunkien villieläimiin esimerkiksi ihmisperäisten jätteiden ja roskien mukana.

Villieläimet altistuvat ihmisten kantamille bakteereille, kun niihin ollaan kontaktissa.

On harvinaista, että ihminen saisi resistentin infektion. Voimme turvallisesti jatkaa normaalia yhteiseloamme siilien kanssa edelleenkin.

Koirien ja kissojen kannalta tartuntavaara ei myöskään ole suuri.