23.2.2023

Ensiapu

Sivulta on poistettu varsinaiset hoito-ohjeet. Sairas tai loukkaantunut siili toimitetaan luonnonvaraisia eläimiä hoitavalle eläinlääkärille tai luotettavalle, asiantuntevalle hoitajalle: ks. Neuvojat ja hoitopaikat

Aloita tästä

  1. Tutustu ensin sivuun Tunnista siili pulassa .

  2. Ota yhteyttä lähimpään siilien hoitajaan/neuvontaan.
    Katso lisätietoja sivuilta Kun soitat apua ja Siilin kuljetus

  3. Ota siili laatikkoon ja vie lämpimään sisätilaan. Siiliä ei saa jättää ulos, kylmään autotalliin, eteiseen tai terassille. Vaikka siili on luonnonvarainen, ulkona elävä eläin, se tarvitsee sairaana vastaavaa hoitoa kuin esim. sairas lemmikki. Hoitoon tullessaan siilit kärsivät useimmiten hypotermiasta eli ovat alilämpöisiä. Siili täytyy siis saada mahdollisimman nopeasti lämpimäksi.

Siilin lämpöhoito

Laita muutama sanomalehti korkeareunaisen laatikon pohjalle: esim. muovinen muuttolaatikko, korkeus vähintään 40 cm, jos kyseessä on aikuinen siili. Taittele sanomalehtien päälle vanhoja nukkaamattomia pyyhkeitä (sileitä, ei irrallisia lankalenkkejä, jotka jäävät siilin kynsiin kiinni) ja aseta siili niiden päälle. Pelkät sanomalehdet tai kuivikkeet yhdessä ulosteiden kanssa aiheuttavat siilin käpäliin haavaumia.

Lisälämmön lähteeksi tarvitaan kuumavesipullo. Kuumavesipullo voi olla esim. muovinen, kierrekorkilla varustettu 1,5 litran limsapullo. Täytä pullo niin kuumalla vedellä kuin mahdollista. Laita pullo villasukkaan: lämpö on sopiva siilille, kun pullo tuntuu sukan läpi kuumalta, mutta se ei ole niin kuuma, ettet voisi pitää sitä kädessäsi.

Mittaa, kuinka kauan lämpöpullo säilyttää lämpönsä: laita sen mukaan itsellesi hälytys, milloin vesi täytyy vaihtaa. Pulloa ei saa päästää jäähtymään.

Laita pullo siilin viereen. Jos tilaa on riittävästi, voi kuumavesipulloja olla kaksi sijoitettuna siilin kummallekin puolelle. Laatikossa tulee aina olla sen verran tilaa, että siili voi myös vetäytyä kauemmas pullosta/pulloista, mikäli lämpöä on liikaa.

Siilin kaatumattomien vesi- ja ruokakippojen tulee mahtua laatikon toiseen päähän. Siilin ja pullojen päälle laitetaan vielä pyyhe, että lämpö pysyy paremmin siilin ympärillä.

Jos siili selvästi pyrkii välttelemään kuumavesipulloa, siilillä voi olla kuumetta. Älä lisää lämpöä, huolehdi, että ilma kulkee hyvin siilin ympärillä. Siilin tilan tulee kuitenkin olla lämmitetty, eikä siellä saa olla vetoa. Kun siilillä on kuumetta, sen vatsanalus on lämmin, ei kylmännihkeä kuten kylmettymisestä kärsivällä siilillä.

Tarkista onko siilissä kärpäsenmunia tai -toukkia

Jos siili ei mene tiukalle kerälle tai ole jo kerällä valmiiksi, tutki, onko siilillä haavoja.
Haavoissa tai vartalon aukoissa voi olla kärpäsenmunia tai -toukkia. Yleensä kärpäset munivat silmiin, korviin, nenänreikiin, peräaukkoon, sukuelinten aukkoihin ja kainaloihin. Kärpäsenmunat näyttävät pieniltä valkoisilta riisinjyviltä.
Kärpäsenmunien poistaminen on välttämätöntä, sillä munista kuoriutuu lämpimässä toukkia Jos toukat pääsevät kehittymään, eikä siilin haavoissa ole märkivää kudosta, ne ryhtyvät syömään tervettä kudosta ja tunkeutuvat sisäelimiin saakka.

Ks. miten voit poistaa kärpäsenmunat ja -toukat


Nesteytä

Useimmat sairaat siilit kärsivät nestehukasta hoitoon tullessaan. Nestehukka johtaa nopeasti kuolemaan, joten on tärkeää saada pikaisesti estettyä liika kuivuminen. Nestehukasta kärsivä siili on voimaton ja heikko, eikä yleensä suostu juomaan itse.

Tee näin:
Pyöräytä topsipuikkoa hunajassa ja sitten siilin posken sisäpinnassa, josta hunaja imeytyy nopeasti siilin verenkiertoon. Odota jonkin aikaa. Kun siili reipastuu, se jaksaa juoda jo itse.

Jos siili ei vieläkään suostu juomaan, topsipuikko kastetaan lämpimään hunajaveteen, laitetaan se siilin suuhun suupielestä ja annetaan hunajaveden varovasti valua siilin suuhun.

Jos hunajaa ei ole, lämpimään veteen voi sekoittaa suolaa ja sokeria. Annostus: yhteen desiin lämmintä vettä lisätään teelusikallinen sokeria ja hyppysellinen suolaa.

Myös kofeiinia ja sokeria runsaasti sisältävä kolajuoma käy (ei light). Hiilihappo täytyy ravistaa pois! On huomattu, että sillä on elvyttävä ja verenpainetta nostava vaikutus.

Jos siili syö itse

Ruoka tarjotaan lämpimänä ja vesi haaleana.

Jos kotona on kissan- tai koiran märkäruokaa, se hienonnetaan haarukalla pieneksi, jotta sairas siili jaksaa syödä/niellä sitä. Jos tarjotaan kissan- tai koiran kuivamuonaa, nappulat tulee liottaa lämpimässä vedessä täysin pehmeiksi.

Hätätilassa siilille voi antaa kypsennettyä kananmunan keltuaista hienoksi jauhettuna tai esim. kiehautettua jauhelihaa.

Jos siili ei syö itse

Poikaset, joilla ei ole vielä hampaita tai ne ovat juuri ja juuri näkyvissä, eivät pysty syömään kiinteää ruokaa. Jos et ole varma, osaako siili syödä itse, kokeile ensin antaa sille kiinteää ruokaa. Vierottamattomat poikaset tarvitsevat siiliemon maidonvastiketta, joka annetaan sille ruiskusta. Siilin maidonvastike valmistetaan asiantuntijan ohjeiden mukaan kissanmaidonvastikkeesta.

HUOM. Älä ryhdy ruokkimaan vieroittamatonta poikasta, jollet ole tehnyt sitä aikaisemmin: soita Neuvojat hoitopaikat! Ruiskuruokinta vaatii taitoa: henkitorveen joutunut neste aiheuttaa keuhkopöhön tai tukehduttaa siilin.

Rauhaa ja lepoa

Sairaan/loukkaantuneen siilin ja poikasten täytyy saada olla rauhassa. Siili on luonnonvarainen eläin, joka ahdistuu ihmisen läsnäolosta. Melussa ja ihmisten ympäröimänä se kuluttaa turhaan toipumiseen tarvitsemaansa kallisarvoista energiaa.

Erityisesti lasten päästäminen siilin lähelle on tarpeetonta, sillä lapset eivät ymmärrä liikkua hitaasti, puhua hiljaa tai olla koskematta siiliin tai sen laatikkoon. Hygieniasta täytyy pitää hyvää huolta. Luonnonvaraiset eläimet voivat kantaa esim. salmonellaa.