30.7.2022
Ensiapu
Sivulta on poistettu varsinaiset hoito-ohjeet. Sairas tai loukkaantunut siili toimitetaan luonnonvaraisia eläimiä hoitavalle eläinlääkärille tai luotettavalle, asiantuntevalle hoitajalle: ks. Neuvojat ja hoitopaikat
-
Tutustu ensin sivuun Tunnista
siili pulassa
. Kun olet selvittänyt, että siili todella tarvitsee apua,
lue vielä, miten siiliä tulee
käsitellä.
- Ota yhteyttä lähimpään
siilien
hoitajaan/neuvontaan.
Katso lisätietoja sivuilta Kun soitat apua ja Siilin kuljetus
- Ota siili laatikkoon ja vie lämpimään sisätilaan. Siiliä ei saa jättää ulos, kylmään autotalliin, eteiseen tai terassille. Vaikka siili on luonnonvarainen, ulkona elävä eläin, se tarvitsee sairaana vastaavaa hoitoa kuin esim. sairas lemmikki. Hoitoon tullessaan siilit kärsivät useimmiten hypotermiasta eli ovat alilämpöisiä. Siili täytyy siis saada mahdollisimman nopeasti lämpimäksi.
Siilin lämpöhoito
Lisälämmön lähteeksi tarvitaan kuumavesipullo. Kuumavesipullo voi olla esim. muovinen, kierrekorkilla varustettu 1,5 litran limsapullo. Täytä pullo niin kuumalla vedellä kuin mahdollista. Laita pullo villasukkaan: lämpö on sopiva siilille, kun pullo tuntuu sukan läpi kuumalta, mutta se ei ole niin kuuma, ettet voisi pitää sitä kädessäsi.
Laita pullo siilin viereen. Jos tilaa on riittävästi, voi kuumavesipulloja olla kaksi sijoitettuna siilin kummallekin puolelle . Laatikossa tulee aina olla sen verran tilaa, että siili voi myös vetäytyä kauemmas pullosta/pulloista, mikäli lämpöä on liikaa. Siilin kaatumattomien vesi- ja ruokakippojen tulee mahtua laatikon toiseen päähän. Siilin ja pullojen päälle laitetaan vielä pyyhe, että lämpö pysyy paremmin siilin ympärillä.
Jos siili ei ole kylmettynyt ja se selvästi pyrkii välttelemään kuumavesipulloa, siilillä voi olla kuumetta. Älä lisää lämpöä, huolehdi, että ilma kulkee hyvin siilin ympärillä. Jos siilillä on kuumetta, sen vatsanalus on lämmin, ei kylmännihkeä kuten kylmettymisestä kärsivällä siilillä.
Tarkista siilin vammat
Haavoissa tai vartalon aukoissa voi olla kärpäsenmunia tai -toukkia. Yleensä kärpäset munivat silmiin, korviin, nenänreikiin, peräaukkoon, sukuelinten aukkoihin ja kainaloihin. Kärpäsenmunat näyttävät pieniltä valkoisilta riisinjyviltä. Kärpäsenmunien poistaminen on välttämätöntä, sillä munista kuoriutuu lämpimässä toukkia. Jos toukat pääsevät kehittymään, eikä siilissä ole märkivää haava-ainesta, ne ryhtyvät syömään tervettä kudosta ja tunkeutuvat sisäelimiin saakka.
Tee näin:
Laita käsineet käteesi ja kääntele siiliä varovasti nähdäksesi se joka puolelta. Kärpäsenmunat voi harjata iholta esim. hammasharjalla pois (haavojen harjaamista on vältettävä). Harjaamisen voi myös tehdä juoksevan lämpimän veden alla (edellyttäen, että kohta missä munia on, voidaan huuhdella). Toukat nypitään huolellisesti pinseteillä pois. Syvemmältä haavoista ne tulevat esiin, kun valuttaa haavalle kirvelemätöntä desinfiointiainetta tai vedellä laihan teen väriseksi laimennettua Betadine-paikallisantiseptia, jota saa apteekeista. Jätä varsinainen haavanhoito asiantuntijalle.
Nesteytä
Heikolle siilille, joka ei suostu itse juomaan kupista, annetaan ruiskulla suupielestä lämmintä hunajavettä vain pieni tippa kerrallaan. Neste menee helposti siilin keuhkoihin ja aiheuttaa keuhkopöhön, johon siili kuolee. Hunajaa liotetaan haaleaan veteen sen verran, että neste maistuu hieman makealle.
Jos hunajaa ei ole, lämpimään veteen voi sekoittaa suolaa ja sokeria. Annostus: yhteen desiin lämmintä vettä lisätään teelusikallinen sokeria ja hyppysellinen suolaa.
Myös kofeiinia ja sokeria runsaasti sisältävä kolajuoma käy (ei light). Hiilihappo täytyy ravistaa pois! On huomattu, että sillä on elvyttävä ja verenpainetta nostava vaikutus.
Ensiapuna siilin ikeniin voi levittää topsipuikolla hiukan apteekista saatavaa Nutri plus vitamiini-, mineraali- ja hivenainegeeliä.
Jos siili syö itse
Jos kotona on kissan- tai koiran märkäruokaa, se hienonnetaan haarukalla pieneksi, jotta sairas siili jaksaa syödä/niellä sitä. Jos tarjotaan kissan- tai koiran kuivamuonaa, nappulat tulee liottaa lämpimässä vedessä täysin pehmeiksi.
Seuravaksi voi tarjota Hill'sin a/d tai Royal Canin Recovery -toipilasruokaa, jotta siilin paino alkaa nousta.
Jos siili ei syö itse
HUOM. Älä ryhdy ruokkimaan vieroittamatonta poikasta, jollet ole tehnyt sitä aikaisemmin: soita Neuvojat hoitopaikat! Ruiskuruokinta vaatii taitoa, jottei ruoka mene henkitorveen ja tukehduta siiliä.
Rauhaa ja lepoa
Erityisesti lasten päästäminen siilin lähelle on tarpeetonta, sillä lapset eivät ymmärrä liikkua hitaasti, puhua hiljaa tai olla koskematta siiliin tai sen laatikkoon. Hygieniasta täytyy pitää hyvää huolta. Luonnonvaraiset eläimet voivat kantaa esim. salmonellaa.
Eutanasia
Koska siili on rauhoitettu eläin, sitä ei saa ottaa lemmikiksi. Siilin kohdalla se on mahdotonta jo sen takia, että se on tottunut liikkumaan useita kilometrejä yössä ruokaa etsiessään, joten sen pitäminen häkissä/aitauksessa on sille erityisen ahdistavaa.
Ihmisen on kyettävä tekemään
ratkaisu siilin puolesta silloin, kun sen hoitaminen aiheuttaa sille turhaa
kärsimystä, eikä sen tervehtymisestä ole varmaa tietoa. Toisinaan parasta
huolenpitoa loukkaantuneesta ja sairaasta siilistä on sen kärsimysten
päättäminen.