25.2.2023

Hoidon yleiset periaatteet

Luonnonvaraista eläintä hoitavan on oltava tietoinen hoitoa säätelevistä laeista, mutta hänen tulee myös pohtia eettisiä ja moraalisia tavoitteitaan vapaaehtoishoitajana.

Hoidon tulee aina tähdätä eläimen vapauttamiseen terveenä ja elinkelpoisena elämään lajille tyypillistä elämää. Eläin, joka ei ole terve, ei kykene etsimään riittävästi ravintoa, pakenemaan tai puolustautumaan. Paitsi että tällaisen eläimen vapauttaminen rikkoo eläinsuojelulakia ja on rangaistava teko, onkin kysyttävä, olisiko alun perinkin ollut eläimelle parempi lopettaa se tuskattomasti kuin aloittaa pitkään kestävä hoitoprosessi, jonka lopputulemana on edelleen kärsimystä ja kipua?

Joitakin toimintamalleja tulee noudattaa paitsi eläinyksilöä ajatellen myös siitä syystä, millainen vaikutus niillä on yleisesti itse hoitajaan, muihin ihmisiin ja ympäristöön:

Hoitoprosessi

Sairaan ja loukkaantuneen siilin hoidossa on tärkeää noudattaa huolellisesti alla olevan prosessikuvauksen vaiheita, jotta itse hoitotyö helpottuu, laki luonnonvaraisen eläimen suojelusta (§ 14) toteutuu ja ennen kaikkea siilin mahdollisuudet selviytyä ovat mahdollisimman hyvät.

Älä kesytä

Rajoita kontaktit siilin kanssa vain syöttö- ym. hoitotilanteisiin.

Noudata eläimen luonnollista rytmiä aina, kun se on mahdollista ja suorita esim. pesälaatikon puhdistus aikaisin aamulla tai myöhään illalla, aikaan, jolloin siili on todennäköisimimmin hereillä.

Liiallinen luottamus ihmiseen voi tuoda siilin kosketuksiin vaarallisten ihmisten ja paikkojen kanssa. Ihminen ei konetyökalujen, puutarhanhoitovälineiden, autojen yms. kanssa puuhaillessaan välttämättä huomaa kesyä, liian lähelle tullutta eläintä, ja satuttaa tai tappaa sen vahingossa.

Lemmikkejä ei saisi päästää lähelle siiliä, sillä siili tottuu eläimiin, joita sen pitäisi vapaaksi päästyään varoa. Edes aikuisen siilin piikit eivät estä esim. riistaviettistä koiraa vahingoittamasta ja tappamasta siilejä.

Siili myös opettaa poikasensa paitsi valikoimaan ravintonsa myös varomaan sellaisia asioita, joita se itse pitää vaarallisina.

Puhtaus

Siiliä käsitellessä on syytä kiinnittää huomiota hyvään hygieniaan ja käyttää suojakäsineitä.

Tavalliset ohuet kertakäyttökäsineet ovat liian liukkaat ja ohuet. Niitä on hankala saada pysymään kädessä, koska ne eivät ole kyllin istuvat. Jos käsiteltävänä on poikanen, käsineiksi riittävät usein ohuemmat vinyyli- tai kumikäsineet. Ne ovat napakat ja pitävät, joten eläimen käsittely on turvallista. Hoitotoimenpiteitä tehtäessä vinyylikäsineet ovat myös kätevämmät kuin paksut käsineet. Paksumpia nahkakäsineitä tarvitaan aikuisen siilin käsittelyyn, mutta monesti tähänkin tarkoitukseen riittävät vinyyli- tai kumikäsineet.

Jos hoidossa on useampia siilejä, jokaisen siilin käsittelyyn varataan omat käsineet.

Siilin asumus sijoitetaan huoneeseen, jossa ei oleskella. Sitä ei saa pitää vapaana oman tilansa ulkopuolella. Siilillä saattaa olla erilaisia ihmiseenkin tarttuvia tauteja, kuten salmonellaa. Myös siiliä on hyvä suojella ihmisten kantamilta viruksilta ja bakteereilta.

Siili on melkoisen sottainen eläin.

Sen hoitotila siivotaan päivittäin ja useamminkin, jos on tarpeen. Aluset ja pehmikkeenä olevat pyyhkeet vaihdetaan ainakin kerran päivässä. Jos siilin tilaa ei siivota huolellisesti, sen jalkapohjat haavautuvat ja tulehtuvat ulosteiden ärsyttäessä ihoa.

Jalat ja varpaanvälit tarkistetaan säännöllisesti.

Vesi- ja ruokakupit on pidettävä puhtaina. Vesi vaihdetaan vähintään kerran päivässä, koska siileillä on tapana tassutella paikkoja tutkiessaan kaikkien kuppien kautta ja se myös saattaa ulostaa ruoka- ja vesikuppeihinsa. Astiat pestään huolellisesti jokaisen ruuan vaihdon tai ruokinnan jälkeen.

Astioita ei pestä samassa paikassa kuin ihmisten käyttämiä astioita .Siilin käyttämiä tarvikkeita ei käytetä muihin tarkoituksiin.

Kun siili ei tarvitse niitä enää, ne joko desinfioidaan tai heitetään pois. Desinfiointi tehdään käyttämällä tavarat kiehuvassa vedessä tai jos ne eivät kestä kiehauttamista, käytetään bakteereja sekä viruksia tuhoavia desinfiointiaineita. Siilin ja sen tavaroiden koskettelun jälkeen kädet on puhdistettava huolellisesti.

Älä päästä lapsia ja lemmikkejä kosketuksiin siilin tai sen hoitotarvikkeiden ja tavaroiden kanssa.