30.7.2022
Vapaaehtoishoitajaksi
Tervettä järkeä luonnonvaraisen eläimen hoitoon - lajilähtöinen ajattelu
Siilin hoitajaksi ryhtyvä ymmärtää, että
- Siili ei ole lemmikki vaan luonnonvarainen eläin ja sen ruokavalio ja hoito on sen mukaista.
- Sairas luonnonvarainen eläin tarvitsee yhtä hyvää hoitoa kuin lemmikkikin: lääkitystä, lämpöä, rauhaa toipumiselleen ja kuntoutusta.
- Eläimen on annettava olla mahdollisimman paljon omissa oloissaan ja pyrittävä välttämään kesyttämistä, jotta se ei myöhemmin luota sille vaarallisiin ihmisiin tai lemmikkeihin tai tule liian riippuvaiseksi ihmisen avusta.
- Siili syö pääasiassa kuoriaisia ja toukkia (ks. ravinto) ja tarvitsee paljon proteiineja ja mineraaleja, ei kasviksia, viljaa, sokeria, maitotuotteita yms. herkkuja, joita se ei luonnosta itse löydä.
- Se ei ole laumaeläin, vaan yksineläjä eikä tarvitse ihmisen, muiden eläinten tai lemmikkien seuraa (poikkeuksena samaan poikueeseen kuuluvat poikaset, joiden toipuminen ja ruokahalu edistyy sisarusten seurassa).
- Luonnonvaraisena eläimenä se voi kantaa mm.
salmonellaa, joten sen astioita tai sitä käsitellessä suojataan kädet ja huolehditaan muutenkin hygieniasta sekä esim.
jäykkäkouristusrokotuksen ottamisesta.
- Erityisesti lapsien tulisi välttää siilin lähestymistä sekä siilin ja sen tavaroiden koskettelua.
Mitä hoitajalta edellytetään?
- Vähintään 18-vuoden ikä
- Fyysinen ja henkinen terveys
Pienet lapset eivät saisi olla lainkaan tekemisissä luonnonvaraisen eläimen kanssa. Jäykkäkouristusrokotusten tulee olla voimassa. Erillinen, lämmitetty hoitotila on järjestettävä.
Henkinen terveys tarkoittaa tässä sitä, ettei eläintä ymmärretä oman persoonallisuuden jatkeena, eikä sitä hoivata omista lähtökohdista, vaan hoitotoimenpiteet tehdään eläinyksilön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Luonnonvaraisesta eläimestä on kyettävä luopumaan, kun se on terve. Sen lopettamisesta on myös kyettävä tekemään päätös yhdessä eläinlääkärin kanssa silloin, kun hoito ja eläimen hengissä pitäminen pitkittäisivät sen kärsimyksiä. Näin toimitaan myös eläinsuojelulain 14 § mukaisesti.
- Mahdollisuus hoitaa siilejä ympäri vuorokauden
Vaikka et ryhtyisikään hoitamaan orpoja siilinpoikasia, heikkokuntoisia siiliejä, jotka eivät vapaaehtoisesti syö, täytyy joka tapauksessa ruokkia ruiskulla muutaman tunnin välein.
- Muun perheen hyväksyntä
Aikuisen perheenjäsenen täytyy myös haluta auttaa hoitajaa, sillä kaikissa hoitotilanteissa ei välttämättä selviä yksin.
- Huolellisuutta ja kärsivällisyyttä
- Siisteyttä
- "Luottoeläinlääkäri "
Lähimpään eläinlääkäriin täytyy luoda luottamuksellinen suhde, jotta hän ymmärtää, että olet tosissasi, ja että joskus jopa tiedät enemmän luonnonvaraisen siilin hoidosta tai lääkinnästä kuin vasta siiliin tutustunut eläinlääkäri. Eläinlääkärin täytyy olla erikoistunut luonnonvaraisen siilin hoitoon tai hänellä täytyy olla halua opetella sitä kanssasi. Muista, ettei eläinlääkärillä ole velvollisuutta hoitaa luonnonvaraisia eläimiä ja jos hän sen tekee, hänellä on oikeus myös pyytää siitä korvausta. Ks . hoidon korvaamisesta!
- Kykyä ja halua kommunikoida ihmisten kanssa
Siilien hoitajien täytyy konsultoida toisiaan, kysyä neuvoa ja antaa ohjausta. Monesti tarvitaan vain henkistä tukea, koska hoito on rankkaa ja eläimiä menehtyy parhaista hoitoyrityksistä huolimatta. Silti työ on todella palkitsevaa aina, kun saa päästää terveen eläimen takaisin luontoon - varsinkin, kun on kyse eläimestä, jonka olemassaolo on vaarantunut Suomessa ja koko Euroopassa.
- Kykyä ottaa vastaan ohjeita
seurata itse. Kun vapaaehtoishoitaja huolehtii potilaistaan 24/7 periaatteella on syytä olettaa, että selviytymisprosentti on vähintään 80 ja jopa sitä suurempi.
Voinko tehdä jotain muuta, jos en halua tai voi ryhtyä hoitajaksi?
On muitakin
tapoja pelastaa siilin henki kuin ryhtyä konkreettisesti hoitamaan sairaita, loukkaantuneita ja orpoja siilejä.
Ota esim. yhteyttä siilien auttajiin ja tarjoa apuasi siilien kuljettajana. Jos sinulla on ajokortti ja auto, voit noutaa apua tarvitsevan siilin sen löytöpaikalta ja viedä sen hoitajalle tai jollekulle, joka jatkaa kuljetusta, jos matka on pitkä; voit myös palauttaa siilin terveenä takaisin löytöpaikalleen. Nämä toimenpiteet vievät kohtuuttomasti aikaa hoitajilta - aika on varsinaisesta hoidosta poissa ja moni siili voi menehtyä sen takia. Kaikilla hoitajilla ei ole autoa, joten apusi on arvokasta!
Ota esim. yhteyttä siilien auttajiin ja tarjoa apuasi siilien kuljettajana. Jos sinulla on ajokortti ja auto, voit noutaa apua tarvitsevan siilin sen löytöpaikalta ja viedä sen hoitajalle tai jollekulle, joka jatkaa kuljetusta, jos matka on pitkä; voit myös palauttaa siilin terveenä takaisin löytöpaikalleen. Nämä toimenpiteet vievät kohtuuttomasti aikaa hoitajilta - aika on varsinaisesta hoidosta poissa ja moni siili voi menehtyä sen takia. Kaikilla hoitajilla ei ole autoa, joten apusi on arvokasta!
Myös siilien ruokkiminen omalla pihalla, puutarhan suunnittelua siiliä - ja muita hyödyllisiä luonnonvaraisia - varten, talvipesien rakentaminen yms. ovat erinomaista eurooppalaisen siilin suojelutyötä. Sitä on myös siilin ahdingosta kertominen ja asiallisen, kiihkottoman tiedon levittäminen.
Siiliä auttaessasi autat myös muita luonnonvaraisia eläimiä ja pidät huolta, että luontomme monimuotoisuus säilyy.
Terveeksi hoidettu siilinpoikanen, joka vaatii vielä hieman lihotusta ennen vapauttamistaan.