7.12.2022

Horrostuttaminen

Tervettä hoitosiiliä ei tarvitse pitää koko talvea hereillä, siilin voi laittaa horrostamaan talven ajaksi. Syitä siihen, että siili joudutaan horrostuttamaan:
  • hoitosiilin paino ehdi nousta tarpeeksi, jotta se voitaisiin vapauttaa luontoon syksyllä
  • hoidossa olleen siilin toipuminen vie odotettua kauemmin
  • siili on menettänyt pesänsä talvella
  • siili löytyy huonossa kunnossa talvella

Kun siiliä valmistellaan horrostamaan, sen täytyy olla terve ja painaa vähintään 800 g. Siilillä on varmuuden vuoksi oltava tarpeeksi vararavintoa (ruskean rasvan kerrosta), sillä ihmisen tarjoamat horrostamisolosuhteet eivät ole yhtä hyvät kuin luonnossa.

Hoitopesän vaihtaminen suurempaan on tärkeää siilin selviytymisen kannalta. Liian pienessä pesässä siilillä ei ole ympärillään kylliksi lämmittävää eristysmateriaalia, joten se kuluttaa tarpeettomasti energiaa lämpimänä pysymiseen. Samalla vähitellen häviää sen elintoimintoja
ylläpitävä rasvakerros, jota se käyttää ravinnokseen pitkän, kuukausia kestävän
horroksen aikana. Horrostus-/talvipesän koosta ja täyttämisestä eristysmateriaalilla
yms. ks. Talvipesän rakentaminen.
Siili tekee heinistä lämmittävän ja kylmää eristävän kiepin ympärilleen.

Jotta horrostamispesän siirtäminen ulos olisi helpompaa, pesän alle laitetaan tukeva levy tai esim. muovinen sängynaluslaatikko (80 x 60 cm), josta on siilin kulkemista varten leikattu yksi reuna pois. Pesän alus pohjustetaan ja se varustetaan aivan kuten talvipesä muutenkin (ks. Talvipesän rakentaminen). Pohjustaminen soralla tms. ja mullalla on tärkeää, sillä siili herää 7–10 vrk välein poistamaan rasvan palamisesta syntyvää nestettä virtsaamalla. Virtsa ei saa jäätyä kiinni siilin pesän materiaaleihin, vaan sen tulee imeytyä multa- tai turvekerrokseen.

Hoitotilasta horrostamispesään siirretty siili totutellaan viileämpään esim. aloittamalla horroksen käynnistäminen autotallista tai muusta tilasta, jossa lämpöä on mahdollista laskea. Siilin sijoituspaikan lämpötilaa lasketaan vähitellen muutaman päivän välein alle +10 asteeseen. Tarvittavaa lämpötilaa voi pitää yllä myös siirrettävällä patterilla. Kun siili on
totutellut n. viikon ajan viileämpään, lisälämmön voi ottaa kokonaan pois.
Siilin tilassa saa lopulta olla yhtä kylmää kuin ulkonakin.

Siilille pidetään ruokaa tarjolla niin kauan kuin se pysyttelee hereillä. Ruokintaa ei saa lopettaa viileään siirrettäessä. Ruuan tarjoaminen ei pitkitä siilin horroksen aloittamista. Pikemminkin sen puuttuminen saa siilin pysymään hereillä, mikäli se ei tunne olevansa vielä valmis horrokseen. Jotkut siilit vaipuvat horrokseen, kun lämpötila laskee alle kymmenen asteen, mutta jotkut ovat hereillä vielä muutamassa pakkasasteessakin. Horrokseen vaipuminen on hyvin yksilöllistä.

Siilit käyvät toisinaan katselemassa horrospesän ulkopuolella, joko kevät olisi koittanut. Heränneelle siilille tarjotaan ruokaa, jotta taataan sen horroksen turvallinen jatkuminen. Kun siili on saanut taas mahansa täyteen, se vaipuu uudelleen horrokseen. Kylminä ajanjaksoina siilit saattavat pysyä horroksessa jopa kuukausia. Silloin niitä ei ole hyvä häiritä
tai laittaa ruokaa tarjolle.


Kevään tullessa ja siilin ravintoeläinten herättyä, siili pesineen kuljetetaan ulos aidatulle alueelle, jossa sitä ruokitaan ainakin viikon ajan, kunnes aitaus avataan ja siili saa halutessaan poistua. Ruokaa pidetään vielä jonkin aikaa avatussa aitauksessa, kunnes siili on löytänyt ravinnonetsimisreittinsä. Aikuisella, samalta alueelta hoitoon otetulla siilillä on todennäköisesti jo pesä/pesiä valmiina, joten se poistuu yleensä mahdollisimman nopeasti aitauksesta. Nuorena tai poikasena samalta alueelta hoitoon otetulla siilillä ei vielä ole
pesiä valmiina: sille täytyy antaa enemmän aikaa ruokailla ja yöpyä aitauksessa.
Jos pohjalla käytetään muovista laatikkoa, täytyy pesän päällä olla katos, ettei vesi jää seisomaan laatikkoon ja kastele pesätarvikkeita.

Tutkimuksia

Fuchs, Roland (2017): Eine igelwaage zur aufzeichnung des gewichtsverlustswährend des winterschlafs (Huom. Englannin ja Saksan mannermainen ilmasto on lämpimämpi, joten siilin painon tulee Suomessa olla ainakin 800 g ennen horrostamista.)