28.2.2023

Kärpäsen munat ja toukat

Keskustele siilin kunnosta asiantuntevan hoitajan kanssa ennen kuin ryhdyt poistamaan kärpäsenmunia ja toukkia.

Hyvin usein, kun loukkaantunut siili löytyy, raatokärpäset ovat munineet sen haavoihin. Raatokärpäsillä on hyvä hajuaisti ja tulehtuneet haavat houkuttelevat ne nopeasti paikalle. Aina ei tarvita haavaakaan, sillä paikalleen makaamaan jääneen siilin lämpötila laskee horroksen puolelle ja raatokärpäset luulevat löytäneensä munimiseen sopivan kuolleen eläimen. Kun siili tuodaan lämpimään, kärpäsenmunista alkaa nopeasti kuoriutua toukkia. Toukat kuoriutuvat viileässäkin, mutta hitaammin.

Jos siiliä ei saada välittömästi hoitajalle, siilin löytäjän on mahdollisimman pian poistettava kaikki munat ja jo kuoriutuneet toukat.

Kärpäsenmunat muistuttavat valkoisia riisinjyviä, mutta ovat niitä paljon pienempiä. Niitä voi olla sekä rykelmissä että yksittäin.

Tarkista siilin suu, sieraimet, silmät, korvat, kainalot, sukuelimet, peräaukko ja varpaiden välit sekä piikkien välissä oleva iho kärpäsenmunien varalta.

Jos toukat pääsevät kehittymään, eikä siilissä ole märkivää haava-ainesta, ne ryhtyvät syömään tervettä kudosta ja tunkeutuvat sisäelimiin saakka.

Kärpäsenmunia on usein vaikea havaita (ks. kuva vieressä).


Kärpästen läsnäolo on aina hälyttävää.


Yksittäisetkin munat kertovat, että ongelma on laajempi ja siilin ruumiinaukot ja poimut on tutkittava, kuten tekstissä yllä ohjeistetaan.

Toimi näin:

  • Ota esiin kertakäyttökäsineet, pinsetit, vanha hammasharja/tiheäpiikkinen kampa tai ripsiharja sekä lasipurkki, joka on puolillaan vettä (sinne voit laittaa toukat, jotta ne eivät pääse ryömimään esim. takaisin siiliin) sekä kirvelemätön haavojen desinfiointiaine. Jos sitä ei ole saatavissa, pelkkä lämmin vesikin käy.
  • Laita käsineet käteen.
  • Nosta siili kyljistä alustan, esim. pyyheliinan päälle.
  • Kääntele siiliä varovaisesti ja tarkastele sitä joka puolelta, jotta löydät kaikki munat ja toukat, jos niitä on jo kuoriutunut.
  • Syvemmältä haavoista toukat tulevat esiin, kun valuttaa haavalle kirvelemätöntä desinfiointiainetta tai lämmintä vettä: tarkoituksena on estää toukkien hapensaanti.
  • Poimi huolellisesti pinsetillä toukat ja munat haavoista ja sellaisista paikoista, jonne hammasharja tai kampa eivät ylety/mahdu.
  • Harjaa munat pois. Varo harjamaasta haavoja! (ks. video)
  • Tarkista, ettei yhtään munaa tai toukkaa ole jäänyt.
    Voit tarkistaa vielä uudelleen jonkin ajan kuluttua, jos jotkut toukat olisivat aluksi olleet piilossa.
Jätä varsinainen haavanhoito asiantuntijalle.