24.2.2023

Kun poikaspesä löytyy

HUOM. Kun yksittäinen apua tarvitse poikanen löytyy, on todennäköistä, että lähistöllä on muitakin apua tarvitsevia sisaruksia. Poikaset sirkuttavat korkealla äänellä kuin linnut (kuuntele video alla), joten ne voivat löytyä ilman näköhavaintoakin. Tarkkaile ympäristöä!

HUOM. On suuri riski on ottaa poikaset tarpeettomasti hoitoon - varsinkin, kun vastasyntyneiden poikasten hoito on erittäin vaikeaa. Kaikkein parhain poikasen hoitaja on oma emo. Jos olet epävarma, soita asiantuntevalle hoitajalle.

Jos poikaset makailevat tai ryömivät pesän päällä avoimella paikalla, siilit on otettava hoitoon. Jos emo edelleen huolehtisi poikasista, se pitäisi ne pesässä. Vain nälkäiset pesäpoikaset lähtevät pesästä. Soita Neuvojat ja hoitopaikat!

Pesä, jossa on pieniä poikasia yksinään, ei välttämättä ole hylätty, sillä emo saattaa nukkua lähellä toisessa pesässä. Jos haluaa varmistaa, että poikaset ovat edelleen emon hoidossa, pesän suulle voi asettaa jonkin pienen esineen esim. kävyn: jos käpy on myöhemmin poistettu, emo on palannut pesälle.

Jos siili on tehnyt poikaset pesään, joka on välttämätöntä siirtää (esim. rakentamisen, koiran, lasten leikkipaikan tieltä tms. syyn takia), emo poikasineen nostetaan laatikkoon: asiantunteva hoitaja osaa auttaa emon ja poikasten sijoituksessa.