1.7.2023

Siili lasten ja nuorten tietokirjallisuudessa

Tuula Nyström - Laila Nevakivi:
Piikkipallo ihan pihalla
ISBN/EAN: 9789523011113
Sid., 48 s., Maahenki: 2017.
Loppuunmyyty


Nopea saalistaja, ketterä kiipeilijä, mainio uimari, äänekäs sirkuttaja, puutarhurin hyödyllinen pikkuapuri... Piikkipallo ihan pihalla -kirja tutustuttaa suomalaiset lapset ja myös lasten kanssa kirjaa lukevat aikuiset toisenlaiseen siiliin. Viimeisin tutkimustieto yhdistyy tässä kirjassa sadunomaiseen tarinaan, joka kuljettaa siiliä keväästä kesään, syksystä talveen. Siilin kanssa kulkee kumisaapasprinsessa Venni, jolta onnistuu niin siilin talvipesän rakentaminen kuin siiliriimien rustaaminen.
Laila Nevakiven lumoava kuvitus yhdistää siilin vuodenajat aitoon kasvikuvastoon ja hyönteismaailmaan. Hän on palkittu ympäristökasvatukseen erikoistunut kuvittaja, joka on kuvittanut 17 lasten tieto- ja satukirjaa. Kirjan kirjoittaja Tuula Nyström on hoitanut loukkaantuneita ja sairaita siilejä sekä kirjoittanut tietokirjan eurooppalaisesta siilistä yhdessä Tiina Kinnusen kanssa.

Arvosteluja

► WWF Suomen Vuoden luontokirja 2010 -kilpailun voitti ensimmäistä kertaa lapsille ja nuorille suunnattu teos, Lasse J. Laineen ja Iiris Kalliolan kirjoittama ja Kustannusyhtiö Otavan kustantama Suomen lasten luontokirja.

Siili kiikarissa arvioi kirjaa vain siilin kannalta ja valitettavasti siilitietoa ei ole vaivauduttu hankkimaan tai sisäistämään: kirjassa mainitaan siilin ruokana erityisesti marjat ja sienet. Tutkimustulosten perusteella nämä eivät ole siilin ravintolähteitä (ks. Ravinto).

Lisäksi ruokintaohjeessa puhutaan laktoosittomasta maitojuomasta ikään kuin siilille oli välttämätöntä tarjota maitoa muodossa tai toisessa. Vesi on siilin paras juoma, sillä siileillä - kuten ihmisilläkin - laktoosiherkkyys vaihtelee, laktoositonkaan ei ole aina hyväksi. Edelleen kirjassa puhutaan kaurapuurosta ja perunasta - pähkinämurskekin mainitaan. Siili on hyönteissyöjä, joka tarvitsee proteiinia ja runsaasti energiaa saavuttaakseen tarvittavan 800 gramman painon selvitäkseen ilman ruokaa yli puoli vuotta. Lajikuvauksissa tulisi erityisesti panostaa ruokintaohjeisiin, jos sellaisia annetaan - varsinkin kun kyseessä on Suomen luonnosta vähitellen katoava laji.

Reetta Niemelän kirjoittamassa ja Leena Lumpeen kuvittamassa Miljan kaupunki -kirjassa (Niemelä, Reetta: Miljan kaupunki / teksti: Reetta Niemelä ; kuvat: Leena Lumme. Helsingissä : Otava, 2007; Keuruu : Otavan Kirjapaino) siili on saanut mukavasti tilaa monesta eri näkökulmasta.
Kirjassa siilin ruokinnastakin kerrotaan asianmukaisesti. Siilejä uhkaavasta liikennekuolemasta tehdään peräti siilinpuolustuslaulu. Horrokseen vetäytynyt siili löytyy lumesta ja hätätilanteesta soitetaan eläinsuojeluvalvojalle. Eläinhoitolakin siilille löytyy. Taustatiedot linnuista, oravista ja siileistä on tarkistettu hyvin, mutta lähdetietoja ei ole lainkaan. Se onkin kirjan ainoa puute.

Nuori Pori 2100 ry on julkaissut v. 2007 hauskan lasten tekemän kuvakirjan, jossa tartutaan siilille - ja kaikille muillekin luonnossa liikkuville - kovin tärkeään aiheeseen: roskaamiseen. Retkeläiset Sini ja Santeri huomaavat sillipurkkiin juuttuneen siilin ja ananastölkkiin takertuneen pupun opastuksella oman käyttäytymisensä seuraukset. Aki Nummelin on tehnyt kirjan tekstin ja sisar Essi sen kuvituksen. Kiva idea ja siili kiittää!

► Otavan julkaisemassa ja Kari Kosken kirjoittamassa Vaarin eläinkirjassa Kari-vaari jakaa edelleen vanhaa perimätietoa siilin päänmenoksi: maitoa pitäisi siiliparalle tarjota, vaikka jo viimeisten 15 vuoden ajan on tiedetty, että eläin on laktoosi-intolerantikko. Nyt kun siili on yhä harvinaisempi ja uhanalaisempi, olisi asiallista selvittää eläinten ravinto- ja elintapojen faktat ennen tietojen julkaisua. Terveiset vain Karille, että korjaa tiedon ainakin omille lapsenlapsilleen.