19.3.2023
Liikenne
Keväällä kiima-aikaan uroksia jää eniten autojen alle niiden kulkiessa pitkiä matkoja etsimässä naaraita. Alkusyksyllä taas autojen alle jää omaa elinaluettaan etsiviä poikasia ja elinaluettaan vaihtavia naaraita.
Sitä, miten paljon siilejä kuolee Suomen teillä, ei ole varmaa tietoa. Paikallisia tutkimuksia on tehty, mutta ne ovat niin suppeita, ettei niiden perusteella voi tehdä yleistyksiä. Olisi tärkeää tutkia siilin liikennekuolleisuutta koko Suomessa, sillä se voi ratkaista lajin kohtalon.
"Siilipitsa" taitaa olla jokaiselle suomalaiselle ikävän tuttu käsite. Viime aikoina valtateiden varsilla on näkynyt enemmän yliajettuja kettuja, supeja, jäniksiä ja rusakoita kuin siilejä. Tästä voi päätellä, että siilit ovat vähentyneet.
Siilivaroitus-liikennemerkki
Porvoossa tehtiin asiasta viranomaispäätös syksyllä v. 2010 kun Werner Söderströmin kadulle asetettiin siilivaroitus. Siilejä oli kuollut toistuvasti ylittäessään ko. katua ja siihen haluttiin puuttua.
Kansalaisilla on mahdollisuus tehdä aloite oman alueensa liikennemerkeistä. ELY-keskukset myöntävät liikenteeseen liittyviä lupia.

Tämä liikennemerkki löytyy Billnäsistä.
Siilin omaa liikennemerkkiä voi tilata esim. täältä
Vuonna 2019 Englannissa liikennevirasto (The Department of Transport) julkaisi uuden kansallisen liikennemerkin. Siihen on kuvattuna luonnonvarainen siili.
Apfelbeck, Beate et al. (2019): A Conceptual Framework for Choosing Target Species for Wildlife-Inclusive Urban Design
Garcês, Andreia et al. (2020): Outcomes, Mortality Causes, and Pathological Findings in European Hedgehogs (Erinaceus europeus,Linnaeus 1758): A Seventeen Year RetrospectiveAnalysis in the North of Portugal
Haigh, Amy et al. (2014): Hedgehog Erinaceus europaeus mortality on Irish roads
Huijser, Marcel P. et al. (2000): The effect of roads and traffic on hedgehog (Erinaceus europaeus) populationsAuthor links open overlay panel
Seiler, Tanja (2012): Verkehrswege und ihre Auswirkungen
Wright, Patrick G.R. et al. (2019): Predicting hedgehog mortality risks on British roads using habitat suitability modelling
Lisätietoa:
AAD - Animal-Aided Design. Method Including wildlife into urban planning.