30.7.2022

Lisääntyminen ja poikaset

Lisääntyminen

Siilit ryhtyvät lisääntymispuuhiin heti herättyään huhti-toukokuun vaihteessa. Lisääntymisikäinen siili on n. vuoden vanha. Lisääntymisaikana siili liikkuu paljon etsiessään pariutumiskumppania. Naaraista kilpailevat urokset harrastavat puskemiskilpailuja otsapiikeillään. Kamppailussa siili voi purra pahastikin lajitoveriaan. Uroksilla on usein kainaloissaan arpia, joita voi luulla jopa koiran- tai ketunpuremiksi.

Ks. video siilien tappelusta

Mervi Kunnasranta
kirjoittaa Pohjois-Karjalan Luonnossa (2006) artikkelissaan Siilejä suviyössä: "Urossiilin anatomiasta voi tehdä päätelmiä siilin viriilistä elämäntyylistä. Kiima-ajan huipulla uroksen sukupuolielinten paino voi olla peräti 10% ruumiin kokonaispainosta. "

Ennen pariutumista uros piirittää naarasta jopa tuntikausia. Pariskunta kiertää toisiaan äänekkäästi tuhisten, eikä naaras vaikuta kovin suopealta.

Ks. video.

Useimmat paritteluyritykset eivät onnistu, koska naaras ei ole kyllin kiinnostunut. Naaraan täytyy olla juuri oikeassa asennossa vatsa painettuna maata vasten, takajalat levitettynä niin, että se lepää takajalkojensa varassa, kuono kohti taivasta. Selkäpiikkinsä se painaa litteäksi, ettei uroksen piikitön vatsanalus vahingoitu. Parittelun aikana uros tarttuu hampaillaan naaraan piikkeihin. Joskus se jää vartioimaan naarasta toisilta uroksilta, mutta useimmiten se jo rientää uusia houkuttelevia naaraantuoksuja kohti.

Ks. video Hedgehog Mating Rituals - Attenborough - Life of Mammals - BBC

Siilien lisääntyminen ei ole kovin tehokasta, sillä naaras parittelee useamman kerran ennen kuin tulee tiineeksi, jotkut niistä eivät lainkaan joka vuosi.

Naaras synnyttää yleensä yhden poikueen vuodessa kerralla keskimäärin viisi vaaleanpunaista, piikitöntä ja sokeaa poikasta. Emo imettää poikasia 4 - 6 viikkoa ja vieroittaa ne yleensä heinäkuun puolenvälin jälkeen. Uros ei osallistu poikasten hoitoon.

Kun siiliemo menettää poikasensa, se tulee uudelleen kiimaan ja synnyttää uuden poikueen. Jos syksy on lämmin, poikasia saattaa vielä syntyä syyskuunkin puolella. Niiden selviytyminen horroksesta on kuitenkin epätodennäköistä, koska ne eivät yleensä ehdi saavuttaa vähintään 800 g painoa, joka tarvitaan onnistuneeseen horrostamiseen Suomen sääolosuhteissa.

Vieroitettuja poikasia.

Poikaset

Pariutumisaika (huhti)touko- elokuussa
Poikueet keskimäärin 4 - 5 ( toisinaan myös 7 - 11) poikasta
Tiineyden kesto 35- 37 päivää
Syntyessä 6-10 cm mittaisia, 8 - 25 g painoisia; vaaleanpunainen iho ja nestekerros peittävät piikit; joitakin (n. 150) valkoisia piikkejä näkyvissä
36 t syntymästä valkokärkiset, tummat piikit alkavat ilmaantua
11 päivää syntymästä osaa mennä kerälle
14 päivää syntymästä silmät avautuvat, karva kasvaa
kolme viikkoa/22 päivää syntymästä kaikki piikit ruskeita; ensimmäiset hampaat ilmaantuvat; lähtee emon kanssa pesästä lyhyille matkoille (poikanen on n. nyrkin kokoinen)
24 päivää maitohampaat alkavat korvautua

5- 7- viikkoa vieroitus alkaa; poikanen painaa n. 150-250 g ja on n. 16-18 cm pitkä kuonosta häntään

Tämä poikanen on alle 36 tunnin ikäinen, sillä sen piikit ovat vielä valkoiset.


Emo imettää n. neljän-viiden viikon ikäisiä poikasia.