Siiliä voi auttaa myös niityttämisellä
Teksti Suvi Laukkanen 24.10.2021
Kun muutimme rivitaloon, yksi ensimmäisistä asioista joita tein, oli se että kielsin huoltoyhtiötä leikkaamasta etupihan nurmikkoa. Annoimme nurmikon kasvaa valtoimenaan heti ensimmäisestä kesästä asti, ja iloksemme sieltä puski heti varhain keväällä sinisten skillojen meri. Kesän koittaessa nousivat päivänkakkarat runsaana. Vuosi vuodelta lajikirjo on runsastunut ja tunnistamme yhä uusia niittykukkalajeja. Niittykukkien joukossa oli myös hiukan ohdakkeita. Niiden lisääntymistä olen hillinnyt poimimalla kukkivia tai siementäviä varsia pois muutaman kerran kesässä, ja ohdakkeiden määrä onkin jäänyt varsin vähäiseksi.
Niityttämisen hyödyt ovat moninaiset. Ruohonleikkuun jäädessä joko kokonaan pois tai vaihtuessa 1-2 kertaa kesässä tapahtuvaksi, vähenee ruohonleikkuun aiheuttamat hiilipäästöt välittömästi (ruohonleikkureiden moottorit saastuttavat pahemmin kuin bensa-auton moottori, teknologia ei ole kehittynyt alkuperäisestä kovinkaan paljon). Ajan oloon on odotettavissa, että maaperään alkaa jopa muodostua hiilinielu. Niitty tukee lajien monimuotoisuutta; sekä niittykasvit että uhanalaiset pölyttäjähyönteiset viihtyvät.

Kaikkein parhain hyöty tuli meille kuitenkin täysin yllätyksenä, neljäntenä kesänä tänne muuttamisen jälkeen. Olin ihmetellyt, miksi viljelypenkkiin talven yli katteeksi kasaamani vaahteranlehdet olivat jääneet niin omituisesti pystyyn karviaispensaan juurelle. Heinäkuussa se selvisi; karviaispensaan juurella oli siilin pesä, jossa oli emo sekä kolme poikasta!
Oman pihan niityttäminen on helppoa. Jos ruohikon lomasta jo löytyy kukkivia lajeja, voi niityn antaa vain kasvaa. Jos niittylajeja ei ole valmiiksi, voi pihalle lisätä hieman hiekkaa ja niittykasvien siemeniä. Taloyhtiönkin pihan turhat nurmikot voi hyvin niityttää, jos niillä ei ole erityistä käyttötarkoitusta, missä lyhyttä nurmikkoa tarvitaan. Monilla taloyhtiöillähän on isoja piha-alueita nurmikkona aivan turhaan. Taloyhtiössä turhien nurmikoiden niityttämistä kannattaa ehdottaa taloyhtiön hallitukselle, isännöitsijälle tai yhtiökokoukselle.

Heinä-elokuun vaihteessa poikaset ulkoilivat pihaniityllämme melkein päivittäin, yllättäen aivan kirkkaassa päivänpaahteessa. Tarjoilimme niille vettä (jota oli toki pölyttäjien vuoksi ollut tarjolla jo ennen siilien havaitsemista) sekä kissanruokaa.
Onneksi niityttämisen ilosanoma on levinnyt myös kaupunkien nurmikoille. Kaupungille voi ehdottaa turhien nurmikoiden niityttämistä itse joko kaupungin normaalien palautekanavien kautta, tai vaikkapa kaupunginosayhdistyksen tai luonnonsuojelujärjestön kautta. Helsingissä esimerkiksi Dodo ry:ssä on hieman kokemusta niittyjen perustamisesta ja Tampereella puolestaan Villi vyöhykkeellä.

Tätä kirjoittaessani toinen OmaStadi-äänestys on parhaillaan käynnissä vielä muutaman päivän. Olen tehnyt sinne uuden ehdotuksen niityttämisestä, joten jos joku helsinkiläinen sattuu tämän lukemaan ajoissa, niin turhien nurmikoiden niityttämistä Helsingissä ehtii äänestää vielä 28.10.2021 asti.
Linkkejä:
Nurmikot niityiksi-ehdotus OmaStadi-äänestyksessä 28.10.2021 asti