31.7.2022

Puhtaus

Tiedoksi: Samanlaista salmonellakantaa todettu siilillä ja ihmisillä Suomessa, THL 23.9.2020

Siiliä käsitellessä on syytä kiinnittää huomiota hyvään hygieniaan ja käyttää suojakäsineitä. Tavalliset ohuet kertakäyttökäsineet ovat liian liukkaat ja ohuet. Niitä on hankala saada pysymään kädessä, koska ne eivät ole kyllin istuvat. Jos käsiteltävänä on poikanen, käsineiksi riittävät usein ohuemmat vinyyli- tai kumikäsineet. Ne ovat napakat ja pitävät, joten eläimen käsittely on turvallista. Hoitotoimenpiteitä tehtäessä vinyylikäsineet ovat myös kätevämmät kuin paksut käsineet. Paksumpia nahkakäsineitä tarvitaan aikuisen siilin käsittelyyn, mutta monesti tähänkin tarkoitukseen riittävät vinyyli- tai kumikäsineet, jos kyseessä on rauhallisesti käyttäytyvä eläin. Jos hoidossa on useampia siilejä, jokaisen siilin käsittelyyn varataan omat käsineet .


Siilin asumus sijoitetaan huoneeseen, jossa ei oleskella. Sitä ei saa pitää vapaana oman tilansa ulkopuolella. Siilillä saattaa olla erilaisia ihmiseenkin tarttuvia tauteja, kuten salmonellaa. Myös siiliä on hyvä suojella ihmisten kantamilta viruksilta ja bakteereilta.

Siili on vankeudessa melkoisen sottainen eläin. Sen hoitotila siivotaan päivittäin ja useamminkin, jos on tarpeen. Alusina olevat sanomalehdet ja pehmikkeenä olevat pyyhkeet vaihdetaan ainakin kerran päivässä. Jos siilin tilaa ei siivota huolellisesti, sen jalkapohjat haavautuvat ja tulehtuvat ulosteiden ärsyttäessä ihoa. Jalat ja varpaanvälit tarkistetaan säännöllisesti.

Vesi- ja ruokakupit on pidettävä puhtaina. Vesi vaihdetaan vähintään kerran päivässä, koska siileillä on tapana tassutella paikkoja tutkiessaan kaikkien kuppien kautta ja se myös saattaa ulostaa ruoka- ja vesikuppeihinsa. Astiat pestään huolellisesti jokaisen ruuan vaihdon tai ruokinnan jälkeen. Astioita ei pestä samassa paikassa kuin ihmisten käyttämiä astioita.

Siilin käyttämiä tarvikkeita ei käytetä muihin tarkoituksiin. Kun siili ei tarvitse niitä enää, ne joko desinfioidaan tai heitetään pois. Desinfiointi tehdään käyttämällä tavarat kiehuvassa vedessä tai jos ne eivät kestä kiehauttamista, käytetään bakteereja sekä viruksia tuhoavia desinfiointiaineita. Siilin ja sen tavaroiden koskettelun jälkeen kädet on puhdistettava huolellisesti.

Älä päästä lapsia ja lemmikkejä kosketuksiin siilin tai sen hoitotarvikkeiden ja tavaroiden kanssa.