19.2.2023
Puolustautuminen ja viholliset
Puolustautuminen
Kun siili kiertyy tiukalle kerälle, se muistuttaa tiivistä,
piikkistä palloa, joten siihen on hyvin vaikea päästä käsiksi. Piikeistä ks. Lajitietoa
Ulkonäkö.
Siili puree erittäin harvoin, mutta se on mahdollista. Se ei ole kuitenkaan siilin yleinen puolustuskeino. Luonnossa urokset tosin purevat toisiaan esim. naaraista tapellessaan.
Puremajälki tulehtuu ja alkaa märkiä, joten haava tulee desinfioida ja mennä välittömästi heti lääkäriin. Käy lääkärissä varsinkin silloin, kun sinulla ei ole voimassa olevaa jäykkäkouristusrokotusta!
Yleensä sairas tai loukkaantunut siili ei kykene puolustautumaan pontevasti. Poikkeuksena voivat olla poikaset, joilla loukkaantuneinakin on voimakas puolustautumisvietti.
Alla video siilistä, joka ääntelemällä yrittää (onnistuneesti) karkottamaan kissan. Siili ei ole loukkaantunut, vaikka se huutaa; kipuhuuto on kovempaa, korkeampaa ja selvästi tunnistettavaa kivun aiheuttamaksi.

Viholliset
Lukuisat pienet poikaset menehtyvät variksien ja harakoiden nokkimiseen. Samoin kettu, näätä ja kärppä saalistavat poikasia, samoin kissa.
Jotkut koirat vahingoittavat ja tappavat siilejä.
Sekä poikasten että aikuisten olemassaoloa uhkaa erityisesti ihminen ja hänen teknologiansa.
Suomen Luonnossa 7/2000 julkaistussa artikkelissa tohtori Ilkka Koivisto (1932-2012) vastaa kysymykseen Syökö supikoira siilejä seuraavasti: "Supikoira on Suomessa viitisenkymmentä vuotta asustanut uudistulokas, siili on vanhempaa perua. Supikoirien määrä on kasvanut niin suureksi, että jos niistä olisi merkittäväksi siilikannan harventajaksi, sen olisi pitänyt jo näkyä. Kaarina Kauhala on tutkinut supikoiraa sen “ytimiä ja munaskuita myöten”. Hänen mukaansa siilien osuus supikoiran ravinnossa on olematon. Keskustelimme asiasta puhelimessa ja totesimme, ettei supikoira taida tohtia edes yrittää ottaa siiliä hengiltä, mutta saattaa hyvinkin ottaa eineekseen yliajetun siilin maantieltä..."
Tutkimuksia:
Van de Poel, Jeike L. et al. (2015): Dutch hedgehogs Erinaceus europaeus are nowadays mainly found in urban areas, possibly due to the negative effects of badgers Meles meles
Young, Richard P. et al. (2006): Abundance of hedgehogs (Erinaceus europaeus) in relation to the density and distribution of badgers (Meles meles)

Kuvassa koira ja siili.
Siilille ei ole hyväksi tottua koiriin, sillä kaikki koirat eivät kunnioita edes siilien piikkejä.