2.8.2023
Siilin puutarha
Joka vuosi kymmenet siilit ja linnut jäävät kiinni marjaverkkoihin ja menehtyvät, mutta
turvallisempia tapoja on mahdollista löytää tai käyttää pelättimiä.
Ikävä kyllä jotkut puutarhurit tuntevat niin suurta vastenmielisyyttä kasvejaan syöviä tuholaisia kohtaan, että ryhtyvät keinoja kaihtamatta sotaan kaikkia hyönteisiä vastaan. Sielua ja silmää ilahduttavat kukat tarvitsevat kuitenkin siitepölyä kuljettavia ystäviään. Kaikkien hyönteisten tappaminen on lopullinen ratkaisu myös muille eliöille ja lopulta myös itse puutarhalle.
Myrkytetty
puutarha ei ole terveellinen ihmisellekään.
Voimme nauttia aidosti kättemme saavutuksista vain, jos puutarhamme on perustettu elämää kaikin tavoin kunnioittaen. Terve, elinvoimainen puutarha ei kaipaa myrkkyjä. Olennaista puutarhurin työssä on ymmärtää, miten terve puutarha syntyy ja kukoistaa.
Siilin arvostama puutarhuri ottaa selvää, miten kasvit luonnossa taistelevat tuholaisia vastaan ja miten ne hyötyvät yhteiselosta toisten elollisten olentojen kanssa.
Luonnonmukaisen puutarhan viljelijä saa iloita monista muistakin eläinlajeista, joiden lähes ainoana tehtävänä on pitää kasvusto puhtaana niitä järsivistä hyönteisistä. Pikkuruinen tiaispariskuntakin mättää yhden ainoan kesän aikana jopa 30 kg hyönteisiä nokkaansa. Miksi kummassa siis myrkyttää kemiallisilla tuholaismyrkyillä koko tämä määrätietoinen armeija, joka kipittää, ryömii ja lentää luonnonmukaisen puutarhan vihreässä hämärässä?
Siilin ja muita hyönteissyöjiä voi kutsua pihalleen rakentamalla hyönteisille mukavan hotellin. Hyönteishotelleja on runsaasti myytävänä. Tässä Ylen helppo ratkaisu: Ryhdy hotellinpitäjäksi! Jos jonkinlaista hyönteishotellia on myös ostettavissa.
Lepakot syövät jopa 3000 hyttystä/paarmaa yhden yön aikana. Ne pyydystävät ravinnokseen myös muita tuholaisia. Tämän luonnonmukaisen hyönteistorjujan saat käyttöösi, kun rakennat sille pesän! Valmiita pesiä on myös myynnissä.
Iltalehti 27.7.2022, Liisa Lahti: Mustapääetana leviää pikavauhtia Suomessa – näin tunnistat uuden vieraslajin
Tiede 10.7.2020, Riku Cajander: Luonnonkasvit tuovat pihalle hyönteisiä, herkkää kauneutta ja heinäladon tuoksua
Iltalehti 6.6.2019, Samppa Rautio: Ethän sekoita vaaratonta ukkoetanaa haitalliseen ”tappajaetanaan”? Näin erotat nilviäiset toisistaan