26.2.2023

Siilin puutarha

Voi hyvin sanoa, että siili on tuhohyönteisiä ja niiden munia imuroiva väsymätön kone. Aikuinen siili syö n. 70 g hyönteisiä vuorokaudessa, mutta imettävä naaras jopa tupla-annoksen. Siilin jätöksetkin lannoittavat maata.

Joka vuosi kymmenet siilit ja linnut jäävät kiinni marjaverkkoihin ja menehtyvät, mutta turvallisempiakin tapoja on mahdollista löytää, Pirkan niksejä kannattaa hyödyntää ja pelättimistäkin on apua.

Ikävä kyllä jotkut puutarhurit tuntevat niin suurta vastenmielisyyttä kasvejaan syöviä tuholaisia kohtaan, että ryhtyvät keinoja kaihtamatta sotaan kaikkia hyönteisiä vastaan. Sielua ja silmää ilahduttavat kukat tarvitsevat kuitenkin siitepölyä kuljettavia ystäviään. Kaikkien hyönteisten tappaminen on lopullinen ratkaisu myös muille eliöille ja lopulta myös itse puutarhalle.

Myrkytetty puutarha ei ole terveellinen ihmisellekään.

Voimme nauttia aidosti kättemme saavutuksista vain, jos puutarhamme on perustettu elämää kaikin tavoin kunnioittaen. Terve, elinvoimainen puutarha ei kaipaa myrkkyjä. Olennaista puutarhurin työssä on ymmärtää, miten terve puutarha syntyy ja kukoistaa.

Siilin arvostama puutarhuri ottaa selvää, miten kasvit luonnossa taistelevat tuholaisia vastaan ja miten ne hyötyvät yhteiselosta toisten elollisten olentojen kanssa.

Luonnonmukaisen puutarhan viljelijä saa iloita monista muistakin eläinlajeista, joiden lähes ainoana tehtävänä on pitää kasvusto puhtaana niitä järsivistä hyönteisistä. Pikkuruinen tiaispariskuntakin mättää yhden ainoan kesän aikana jopa 30 kg hyönteisiä nokkaansa. Miksi kummassa siis myrkyttää kemiallisilla tuholaismyrkyillä koko tämä määrätietoinen armeija, joka kipittää, ryömii ja lentää luonnonmukaisen puutarhan vihreässä hämärässä?

Siilin ja muita hyönteissyöjiä voi kutsua pihalleen rakentamalla niille mukavan hotellin. Yllä oleva kuva kertoo, millainen hotelli on hyönteisille mieleen. Hyönteishotelleja on runsaasti myytävänä. Tässä Ylen helppo ratkaisu: Ryhdy hotellinpitäjäksi!

Ne, jotka rakastavat nikkarointia, voivat tehdä luksusmallit hyönteismaailman hienostelijoita varten: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hy%C3%B6nteishotell