1.8.2022

Siili radiossa

29.6.2022 Ylen Areena Luonto-Suomen siili-ilta

Suomen ensimmäiset siilihavainnot ovat 1800-luvulta. Koska siilit ovat melko kehnoja uimareita, ne eivät todennäköisesti ole levittäytyneet maahamme ihan luonnonvaraisesti. Siilejä on myös siirretty etelärannikolla paikasta toiseen. Näin esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien siilipopulaatiot saivat alkunsa. Siili on todellinen kulttuurieläin ja monille rakas pihapiirin tuhisija. Siilien elämästä Suomessa ei kuitenkaan tiedetä vielä läheskään kaikkea. Miten ne pärjäävät täällä näin pohjoisessa - pohjoisempana kuin missään muualla? Luonto-Suomen siili-illassa puhutaan tästä myyttisestä käärmeentappajasta. Kysy siileistä tai kerro parhaista havainnoistasi. Asiantuntijana studiossa ovat biologian tohtorit Anni Rautio ja Mervi Kunnasranta. Toimittajina ovat Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.
Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Radio Suomi Kajaani,18.8.2021: Kuuntele, millainen siilien kesä on ollut Kainuussa?

Suomen ensimmäiset siilihavainnot ovat 1800-luvulta. Koska siilit ovat melko kehnoja uimareita, ne eivät todennäköisesti ole levittäytyneet maahamme ihan luonnonvaraisesti. 1800-1900-luvun vaihteesta on kirjallisia tietoja, kuinka siilejä siirrettiin etelärannikolla paikasta toiseen. Näin esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien siilitkin saivat alkunsa.
Kaikki kansalaiset eivät olleet uudesta otuksesta mielissään, kirjatietojen mukaan piikkisiä uudisasukkaita myös teilattiin. Osa ihmisistä jopa pelkäsi siilejä. Myöhemmin siiliä alettiin arvostaa sen sympaattisen olemuksen vuoksi.

Luonto-Suomen siili-illassa puhutaan tästä myyttisestä käärmeentappajasta. Soita ja kysy siileistä tai kerro parhaista havainnoistasi. Asiantuntijana studiossa on tohtorit Heidi Kinnunen ja Paavo Hellstedt. Toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Petri Rinne.

Suomen ensimmäiset siilihavainnot ovat 1800-luvulta. Koska siilit ovat melko kehnoja uimareita, ne eivät todennäköisesti ole levittäytyneet maahamme ihan luonnonvaraisesti. Luonto-Suomen siili-illassa puhutaan tästä myyttisestä käärmeentappajasta. Asiantuntijana studiossa on tohtori Paavo Hellstedt. Toimittajana on Juha Laaksonen.

YLE Radio Suomen siili-illassa kerrotaan siilitarinoita ja puhutaan siilien keväästä, siiliuskomuksista, siilitutkimuksesta ja siitä, miten siileillä Suomen suvessa sujuu. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaavat Heidi Kinnunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta ja siiliharrastaja ja siilikirjan kirjoittanut Tuula Nyström. Toimittajina Minna Pyykkö ja Markus Turunen.