Ruokinta

Selviytyäkseen talvihorroksesta siilin täytyy painaa vähintään 800 g Suomen oloissa. Horrostaessaan se ei syö 6-7 kuukauteen mitään, vaan käyttää hyväkseen rasvakerrostaan pitääkseen yllä elintoimintojaan.

Keväällä herätessään siili on erittäin nälkäinen. Sen kunto on poikkeuksetta heikko, sillä sen paino on saattanut pudota jopa 60 % siitä, mitä se oli horrosta aloitettaessa.

Siilejä ruokitaan hämärän tullen, sillä ne ovat yöeläimiä; ja mieluiten aina samaan aikaan. Siili oppii ruokinta-ajan helposti ja täsmällisesti. Se syö tuolloin sen, mikä sille maittaa. Ei-toivottuja ruokavieraita ajatellen ruuantähteet kannattaa siilien poistuttua korjata pois.

Siilit nojailevat kuppiensa reunoihin, joten vanhat paistinpannut ovat käteviä ruokakippoja, sillä ne pysyvät hyvin pystyssä!

Siili syödä mussuttaa: ks. katso © Päivi Helinin video. Laita ääni päälle!

Milloin ja miten siiliä kannattaa ruokkia

Ruokinta kannattaa aloittaa keväällä huhti - toukokuun vaihteessa, kun siilit alkavat liikkua. Ruokinta keskeytetään kesä-heinäkuuksi. Kesäruokintaa ei suositella monestakaan syystä:
 • Kun monia siilejä kokoontuu lämpimillä ilmoilla samaan paikkaan, loiset ja taudit tarttuvat siilistä toiseen erittäin helposti.

 • Siili on luonnonvarainen eläin, jonka tulisi pystyä elämään luonnossa olematta riippuvainen ihmisen tarjoamasta ravinnosta. Siilin ravinto on yksipuolista, jos se syö pääasiassa ihmisen tarjoamaa teollista ruokaa koko hereilläoloaikansa.

 • Kesäruokinta nostaa siilien painot turhan korkeiksi ja siten altistaa monille sairauksille, nivelvaivoille ja muillekin ongelmille, siili ei esim. pääse tarpeeksi tiukalle kerälle.

 • Siilejä voi ruokkia ja auttaa kesällä siten, että varmistaa pihalleen hyönteisille hyvät elinolot: anna nurmen kasvaa hiukan pidemmäksi, jätä osa pihasta luonnonvaraan, älä korjaa kaikkia puunlehtiä pihalta (lehtiä se voi kerätä talvipesänsä suojaksi ja niiden alle menevät hyönteiset piiloon ja päätyvät siilien herkuksi. Keinoja on todella monia, joten kannattaa miettiä omaa piha-aluettaan ja miten sitä voisi muuttaa hyönteisille otollisemmaksi.
 • MUISTA KUITENKIN, että siilit tarvitsevat ruokintaa ja vettä hankalien sääolosuhteiden vallitessa vuodenajasta riippumatta. Siilin kannalta se tarkoittaa aikaa, jolloin niiden luonnollinen ravinto on vähissä tai siilillä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta etsiä ravintoa. Tällaisia ovat takatalvi, kylmyys, kuivuus/helteet sekä rankkasateet.
Heinäkuussa, kun pienet vierotetut poikaset harjoittelevat ruuan etsimistä, niitä voi auttaa tarjoamalla matalassa astiassa haarukalla hienonnettua kissan kosteaa purkkiruokaa.

Jos siilejä kuitenkin halutaan ruokkkia kesällä, puhtauteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lautasia on myös hyvä olla monia ja ne kannattaa sijoittaa erilleen toisistaan, ettei siilien tarvitse ahtautua samalle lautaselle - ahtaudesta syntyy turhaa nahistelua.

Syksyllä ruokinta aloitetaan uudelleen, sillä silloin siili hyötyy ruokinnasta eniten. Ruokintaa jatketaan syksyllä niin kauan kuin siilejä käy syömässä. Siili itse tietää, milloin on oikea aika vaipua horrokseen. Älä lopeta ruokintaa kesken!

Copyright Tiina Kinnunen

Sopivaa muonaa ja juomaa siilille

Näistä siili saa riittävästi energiaa:
 • kissan- ja koiranraksut (kuivamuona) liotettuna
 • kissan- ja koiran purkkiruuat ja makkarat
 • rouhitut maapähkinät (kokonaisiin pähkinöihin tottumattomat siilit saattavat tukehtua, sillä siilillä on hyönteissyöjän piikkimäiset hampaat, joita ei ole tarkoitettu pähkinöiden rikkomiseen)
 • kypsennetty suolaton kala tai liha (HUOM. lisäravintona edellä mainittujen lisäksi!)
Terveellisin ruoka hyönteissyöjälle on tietenkin sen luonnollinen ravinto, jota se itse kerää. Toiseksi paras vaihtoehto ovat kissanruuat, joissa on paljon proteiinia. Jotta siilit saavat monipuolisesti ravintoaineita ja vitamiineja, kissan ja koiran purkkiruokiakin voi vaihdella liotetun kuivamuonan kanssa. Purkkiruokia, joissa on pääraaka-aineena kalaa, kannattaa kuitenkin välttää. Sen on todettu aiheuttavan siileille sinkin puutetta ja siitä syystä piikkien irtoamista.

Raksut eli kuivamuona täytyy liottaa: laita kuppiin raksuja ja päälle ainakin kaksi kertaa enemmän haaleaa vettä, anna turvota pari kolme tuntia.

Siilit pitävät maapähkinärouheesta. Nälkäisille pihavieraille kannattaa keväällä ja syksyllä tarjota ruoka terästettynä lorauksella ruokaöljyä ja murskatuilla maapähkinöillä. Jottei siili saa tarpeettomia lyijy- ym. raskasmetalleja ja myrkkyjä ruuastaan, maapähkinöiden tulee olla ihmiselle tarkoitettuja. Tällaisia pähkinöitä kannattaa hankkia myös linnuille talviruokintaa varten.

Useimmat siilit ottavat mielellään vastaan myös onkireissun tuliaisia. Kalaa siileille voi antaa, mutta niiden energiapitoisuus on varsin pieni ja kalat täytyy muistaa ensin kiehauttaa. Raaka kala sisältää tiaminaasientsyymiä, joka aiheuttaa siilille B1-vitamiinin puutosta.


Puhdas vesi on siilin juomaa - sitä siili juo luonnossakin. Siileille kannattaa pitää koko ajan pihalla tuoretta vettä esillä - siitä hyötyvät linnut ja muutkin luonnonvaraiset eläimet.

Siilin kupit pestään kuumalla vedellä joka päivä. Muista myös pestä kätesi siilin kuppien käsittelyn jälkeen tai käytä mieluummin kertakäyttökäsineitä!

Siilit aterialla: katso © Päivi Helinin video.

Sopimatonta siilille

Lehmänmaito on haitallista siilille, vaikkakin se pitää maidosta kovasti. Siili saa maidosta laktoosi-intoleranssioireita (ripulia ja vatsakipuja), koska siltä puuttuu elimistöstään laktoosia pilkkova entsyymi. Jatkuva ripulointi heikentää ennen pitkää siilin kuntoa ja altistaa sen loisille ja taudeille ja johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Hapanmaito- ja laktoosittomien tuotteiden käyttöäkin kannattaa välttää, sillä siilit ovat yksilöitä, kuten ihmisetkin, eikä kaikkien elimistö pysty käsittelemään edes niitä. Niiden tarjoaminen ei tuo mitään erityistä hyötyä siilille, joka tarvitsee eritäin runsasenergistä ravintoa kasvaakseen poikasesta terveeksi aikuiseksi ja lihottaakseen itsensä talvihorroksen varalle.

Siileille ei kannata tarjota kasviksia tai juureksia. Siili ei ole kasvissyöjä, joten sen keho pystyy parhaiten keräämään energiaa proteiinipitoisesta ruuasta.


Vältä myös näitä:
 • raaka kala (tuhoaa B1-vitamiinia)
 • mausteiset ruuat
 • suolatut ruuat
 • leipä tai pullaa (turpoaa siilin vatsassa; voi sisältää maitoa, hiivaa ja suolaa)
 • teolliset ruuat esim. makkarat, joissa on paljon lisäaineita ja suolaa
 • lisäaineita sisältäviä ruokia kannattaa välttää, sillä siili saa aivan kyllikseen lisäaineita ihmisten jättämistä ruuantähteistä, joita se keräilee jatkuvasti matkansa varrelta.

Tietoa siilistä ja etanoista