31.7.2022
Ruokinta
Selviytyäkseen talvihorroksesta siilin täytyy painaa vähintään 800 g
Suomen oloissa.
Syksyllä horrostamaan menneet alipainoiset siilit selviytyvät talvesta heikommin. Ilmastonmuutoksen takia talvet saattavat olla poikkeuksellisen lämpimiä, lumettomia ja sateisia, jolloin siilit heräävät ja lähtevät liikkeelle löytääkseen ruokaa. Herääminen vie runsaasti energiaa, jota siili ei saa takaisin, sillä hyönteiset ja toukat eivät vielä ole liikkeellä.
Keväällä herätessään siili on erittäin nälkäinen. Sen kunto on poikkeuksetta heikko, sillä sen paino on saattanut pudota jopa puoleen siitä, mitä se oli horrosta aloitettaessa.
Siilejä ruokitaan hämärän tullen, sillä ne ovat yöeläimiä; ja mieluiten aina samaan aikaan. Siili oppii ruokinta-ajan helposti ja täsmällisesti. Se syö tuolloin sen, mikä sille maittaa.Ei-toivottuja ruokavieraita ajatellen ruuantähteet kannattaa siilien poistuttua korjata pois.
Siilit nojailevat kuppiensa reunoihin, joten painavat ruokakipot ovat tarpeen. Kippoja pitää olla useampia ja ne kannattaa sijoittaa erilleen toisistaan, ettei siilien tarvitse ahtautua samalle lautaselle - ahtaudesta syntyy turhaa nahistelua. Lisäksi siilien sairastamat taudit leviävät helpommin, kun kaikki ruokailijat ahtautuvat aterioimaan kylki kyljessä.
Sopimatonta siilille
Hapanmaito- ja laktoosittomien tuotteiden käyttöäkin kannattaa välttää, sillä siilit ovat yksilöitä, kuten ihmisetkin, eikä kaikkien elimistö pysty käsittelemään edes niitä. Niiden tarjoaminen ei tuo mitään erityistä hyötyä siilille, joka tarvitsee erittäin runsasenergistä ravintoa kasvaakseen poikasesta terveeksi aikuiseksi ja lihottaakseen itsensä talvihorroksen varalle.
Siileille ei kannata tarjota kasviksia tai juureksia. Siili ei ole kasvissyöjä, joten sen keho pystyy parhaiten keräämään energiaa proteiinipitoisesta ruuasta.
Pähkinät ja auringonkukansiemenet sekä jauhomadot sisältävät paljon fosforia ja vain vähän kalsiumia, mikä aiheuttaa siileille raajojen murtumista ja siilinpoikasille luuston epämuodostumia ja heikkoutta, esim. kävelykyvyttömyyttä.
Jokaisesta käytetystä fosforin milligrammasta on vastaavasti kulutettava toinen milligramma kalsiumia (1:1 tai 1:2). Jos kalsiumia ei saada ruokavaliosta, se otetaan kehon kalsiumvarastoista - luista ja hampaista - fosforin tasapainottamiseksi. Liiallinen fosforin määrä on syy luusairauksiin. Kalsiumin ja fosforin välinen suhde ei aiemmin ollut niin tärkeää kuin nyt, sillä maaperän ja elintarvikkeiden fosforipitoisuus on lisääntymässä torjunta-aineiden käytön vuoksi. Vastaavasti kalsiumpitoisuus on vähenemässä, koska samaa maaperää viljellään uudestaan ja uudestaan samoilla kalsiumia heikentävillä kasveilla.
Raaka kala: Siilille ei saa antaa raakaa kalaa, sillä se sisältää runsaasti B1-vitamiinia (tiamiinia) tuhoavaa tiaminaasi-entsyymiä. Kalan kypsentäminen tuhoaa entsyymin. Tiamiinin puutos vaikuttaa hermostoon ja sydämeen. Tiamiinin puutosta on ilmennyt myös imeväisikäisillä poikasilla, kun niitä on ruokittu pakastetulla vuohenmaidolla. Imeväisikäisille onkin parasta antaa vuohen- tai lampaanmaitoa tuoreena tai mieluummin kissanmaidon vastikejauheesta tehtyä korviketta.
Älä anna siilille näitäkään:
- mausteiset ruuat
- suolatut ruuat
- leipä tai pullaa (turpoaa siilin vatsassa; voi sisältää maitoa, hiivaa ja suolaa; on ravintoarvoltaan köyhää)
- teolliset ruuat esim. makkarat, joissa on paljon lisäaineita ja suolaa
- lisäaineita sisältäviä ruokia kannattaa välttää, sillä siili saa aivan kyllikseen lisäaineita ihmisten jättämistä ruuantähteistä, joita se keräilee jatkuvasti matkansa varrelta
Sopivaa muonaa siilille
- viljattomat kissan- ja koiranraksut
- kuivamuona, joka liotetaan ennen tarjoilua: laita kuppiin raksuja ja päälle ainakin kaksi kertaa enemmän haaleaa vettä, anna turvota pari kolme tuntia.
- kissan- ja koiran viljattomat purkkiruuat ja makkarat
- purkkiruokia, joissa on pääraaka-aineena kalaa ei saa antaa: kalan on todettu aiheuttavan siileille sinkin puutetta ja siitä syystä piikkien irtoamista.
- Terveellisin ruoka siilille on tietenkin sen luonnollinen ravinto, jota se itse kerää.
- Jotta siilit saavat monipuolisesti ravintoaineita ja vitamiineja, kissan ja koiran purkkiruokiakin voi vaihdella liotetun kuivamuonan kanssa
- Pidä siilin ruokavalio mahdollisimman yksinkertaisena, jottei haitallisia terveysvaikutuksia synny! On aina muistettava, että siiliä ruokittaessa tavoitteena on täydentää niiden luonnollista ruokavaliota, ei korvata sen luonnollista ruokavaliota kokonaan.
Nälkäisille pihavieraille kannattaa keväällä ja syksyllä tarjota ruoka terästettynä pienellä lorauksella rypsiöljyä. Liiallista öljyn käyttöä on vältettävä, etteivät siilit liho liikaa!
Milloin ja miten siiliä kannattaa ruokkia
- Kun monia
siilejä kokoontuu lämpimillä ilmoilla samaan paikkaan, loiset ja taudit
tarttuvat siilistä toiseen erittäin helposti.
- Siili on
luonnonvarainen eläin, jonka tulisi pystyä elämään luonnossa olematta riippuvainen ihmisen tarjoamasta ravinnosta. Siilin ravinto on yksipuolista, jos se syö pääasiassa ihmisen tarjoamaa teollista ruokaa koko hereilläoloaikansa.
- Kesäruokinta nostaa siilien painot turhan korkeiksi ja siten altistaa monille sairauksille, nivelvaivoille ja muillekin ongelmille, siili ei esim. pääse tarpeeksi tiukalle kerälle.
- Siilejä voi ruokkia ja auttaa kesällä siten, että varmistaa pihalleen hyönteisille hyvät elinolot: anna nurmen kasvaa hiukan pidemmäksi, jätä osa pihasta luonnonvaraan, älä korjaa kaikkia puunlehtiä pihalta: lehtiä ne voivat kerätä talvipesänsä suojaksi. Lehtien alle menevät hyönteiset piiloon ja päätyvät siilien herkuksi. Keinoja on todella monia, joten kannattaa miettiä omaa piha-aluettaan ja miten sitä voisi muuttaa hyönteisille otollisemmaksi. Ks. alla hyönteishotellin rakentaminen
- MUISTA KUITENKIN, että siilit tarvitsevat ruokintaa ja vettä hankalien sääolosuhteiden vallitessa vuodenajasta riippumatta. Siilin kannalta se tarkoittaa aikaa, jolloin niiden luonnollinen ravinto on vähissä tai siilillä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta etsiä ravintoa. Tällaisia ovat takatalvi, kylmyys, kuivuus/helteet sekä rankkasateet.
Syksyllä ruokinta aloitetaan uudelleen, sillä silloin siili hyötyy ruokinnasta eniten. Ruokintaa jatketaan syksyllä niin kauan kuin siilejä käy syömässä. Siili itse tietää, milloin on oikea aika vaipua horrokseen.
Hyönteishotelli
Ne, jotka rakastavat nikkarointia, voivat tehdä luksusmallit hyönteismaailman hienostelijoita varten: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hy%C3%B6nteishotelli
Gimmel, Angela et al. (2020): Comparison of commercial diets for the European hedgehog (Erinaceuseuropaeus) with their natural diet
Hedgehog Bottom Rescue: http://www.hedgehog-rescue.org.uk/feeding.php
Neumeier, Monika (2012): Ein Hotel für Insekten
