1.8.2022

Ruokintalaatikon rakentaminen

Siilien ruokintapaikalla käy ei-toivottuja vieraita, kuten varis- ja lokkilintuja, kettuja, supeja ja vapaana liikkuvia kissoja. Lintuja ei käy ruokintapaikalla, jos siilit ruokitaan pimeän tullen, mutta keskikesän valossa tämäkään ratkaisu ei toimi. Ratkaisuna ongelmaan on ruokintalaatikko, jonka alla siilit voivat ruokailla.

Ruokintalaatikko on n. 30 cm korkuinen ja esim. 1,5 m x 1,5 m kokoinen kumoon kaadettu pohjaton laatikko, jonka kahdessa kulmassa on n. 15 cm x 15 cm kulkukolo, johon on tehty n. 0,5 m tunnelit. Kun kulkuaukkoja on enemmän kuin yksi, siilit pääsevät toisiaan pakoon, jos riitatilanteita syntyy. Kun kulkutunnelit eivät ole vastakkain, ei synny vetoa, eikä ruokintatilaan tule liikaa valoa.

Kun ruokintalaatikko on laaja, sen sisään muodostuu pimeä tila, johon helppoa ruokaa etsivät eivät mielellään ryömi ahtaan tunnelin kautta. Siileille, pimeän kulkijoille, se on mitä mieluisinta. Ne tuntevat olonsa turvalliseksi ja tuovat paikalle mielellään jälkikasvunsakin.

Paras ruokintalaatikko rakennetaan vanhoista laudoista, sillä uudet ja maalatut laudat haisevat voimakkaasti. Ruokintalaatikon tulisi kuitenkin olla niin kevytrakenteinen, että sen jaksaa nostaa pystyyn tai syrjään tilaa puhdistettaessa.

Ruokintalaatikon kanteen (siis laatikon entiseen pohjaan) rakennetaan luukku, josta ruokakupit laitetaan sisään.

Kun ruokintalaatikon alle laittaa hiekkaa, siilinkakat ja -pissat saa kerättyä päivittäin kätevästi pois. Hiekka on vaihdettava kokonaan joka viikko, sillä siilit ulostavat ruokapaikalleen. On hyvä pitää ruokintapaikka muutenkin siistinä, etteivät siilien taudit kuten salmonella, tassutulehdus ja loiset leviä. Juomavesikin tulee vaihtaa päivittäin.

Kuvan ruokintalaatikon kulmista puuttuvat vielä kulkutunnelit.

Vesa Rousu Keminmaalta rakensi pihansa siileille hienon ruokintapaikan, jonne isot linnut eivät pääse. Siilien ruokailun tarkkaileminen on kuitenkin mahdollista. Ilma kiertää kannen alta, alhaalta sekä liiterin seinien raoista ja siilit pääsevät kulkemaan omia vanhoja reittejään syömään.

Pekka Wahlsten Hyvinkäältä rakensi pihasiileilleen ruokintalaatikon, josta kiinnostuivat muutkin pihan asukkaat.

"En tiedä, kuinka usein siilit nykyään pyörii pihalla, kun niitä niin harvoin näkee, mutta tämä yksilö oli aika kookas ja uskon urokseksi. Tätä ravintolaahan käyttää muutkin kuten tintit ja oravat. Isot linnut olen saanut pysymään poissa!! Eilen myöskään siili ei minusta välittänyt ja koki olevansa ihan turvassa sisällä baarissaan. En silti avannut kansia paremmalle kuvalle, jotta saa olla rauhassa. -Pekka W"