26.2.2023
Ruokintalaatikon rakentaminen
Siilien ruokintapaikalla käy ei-toivottuja vieraita, kuten varis- ja lokkilintuja, kettuja, supeja ja vapaana liikkuvia kissoja. Lintuja ei käy ruokintapaikalla, jos siilit ruokitaan pimeän tullen, mutta keskikesän valossa tämäkään ratkaisu ei toimi. Ratkaisuna ongelmaan on ruokintalaatikko, jonka alla siilit voivat ruokailla.

Malli ruokintalaatikosta:
Pohjaton laatikko, joka koko on n. 1,5 m x 1,5 m ja korkeus n. 30 cm.
Sen kahdessa kulmassa on max. 15 cm x 15 cm kulkukolo, johon tehdään n. 0,5 m pituiset tunnelit.
Kun kulkuaukkoja on enemmän kuin yksi, siilit pääsevät toisiaan pakoon, jos riitatilanteita syntyy. Näin sijoitettuina kulkutunneleista ei vedä, eikä ruokintatilaan tule liikaa valoa.
Ruokintalaatikon kanteen rakennetaan luukku, josta ruoka- ja vesikupit kupit laitetaan sisään.
Paras ruokintalaatikko rakennetaan vanhoista, maalaamattomista laudoista, sillä uudet ja maalatut laudat haisevat voimakkaasti. Tosin haju haihtuu vähitellen ulkoilmassa, ja siilit ovat niin persoja ruualle, etteivät hajuhaitat todennäköisesti estä niitä syömästä.
Ruokintalaatikon tulisi olla niin kevytrakenteinen, että sen jaksaa nostaa syrjään alustaa puhdistettaessa.
Ruokintalaatikko on laaja ja matala, joten sen sisään muodostuu pimeä tila, joka viehättää siiliä, pimeän kulkijaa, mutta joka on epämieluisa esim. linnuille.
Jos ruokintalaatikon alle laittaa hiekkaa, siilinkakat ja -pissat saa kerättyä päivittäin kätevästi pois. Hiekka on vaihdettava kokonaan joka viikko, sillä siilit ulostavat ruokapaikalleen. On hyvä pitää ruokintapaikka muutenkin siistinä, etteivät siilien taudit kuten salmonella ja loiset leviä. Juomavesikin tulee vaihtaa päivittäin.

Vesa Rousu Keminmaalta rakensi pihansa siileille hienon ruokintapaikan, jonne isot linnut eivät pääse. Siilien ruokailun tarkkaileminen on kuitenkin mahdollista. Ilma kiertää kannen alta, alhaalta sekä liiterin seinien raoista ja siilit pääsevät kulkemaan omia vanhoja reittejään syömään.
