Sairaudet ja vammat N - Ö

Nestehukka

Useimmat hoitoon tulevat siilit kärsivät nestehukasta. Nestehukka johtuu esim. siitä, että eläimellä on ripuli, se on syystä tai toisesta estynyt syömästä tai juomasta tai ollut liian pitkään auringossa. Syynä ovat usein nämä kaikki yhdessä.

Ihotestillä nestehukan tunnistaa siten, että ottaa sormiensa väliin siilin niskanahkaa tai muuta ihoa, nostaa ihoa jonkin verran ylös ja seuraa, miten hitaasti/nopeasti iho laskeutuu ennalleen. Nestehukassa iho jää koholle tai laskeutuu hyvin hitaasti. Omalla iholla testaaminen auttaa vertailussa.

Nestehukan voi todeta siilistä myös päällisin puolin siitä, että sen silmät ovat pienet ja painuneet sisään - joissakin tapauksissa näyttää kuin siilillä ei olisi silmiä lainkaan. 
 • Hoito:
  Nestehukka johtaa nopeasti kuolemaan, joten on tärkeää saada pikaisesti estettyä eläimen kuivuminen. Jos siili ei suostu itse juomaan, sille voi tarjota suuhun varovasti ruiskulla tippa kerralaan mm. hunajavettä tai apteekista saatavaa nestetasapainoa palauttavaa elektrolyyttiliuosta pakkauksen ohjeen mukaan. Jos hunajaa ei ole, veteen voi sekoittaa suolaa ja sokeria. Yhteen desiin lämmintä vettä lisätään teelusikallinen sokeria ja hyppysellinen suolaa.

  Myös kofeiinia ja sokeria runsaasti sisältävä kolajuoma käy (ei light). Hiilihappo täytyy ravistaa pois! On huomattu, että sillä on elvyttävä ja verenpainetta nostava vaikutus.

  Jos mahdollista, ensiapuna siilin ikeniin levitetään esim. topsipuikolla hiukan apteekista saatavaa Nutri plus vitamiini-, mineraali- ja hivenainegeeliä.

  Vakavammissa nestehukkatapauksissa ruiskulla suun kautta juottaminen ei yksin riitä palauttamaan nestetasapainoa. Siili on vietävä eläinlääkäriin tai sellaiselle siilinhoitajalle, jolla on kokemusta nestehukkaisen eläimen hoidosta. Nestetasapainon saavuttaneen siilin silmät ovat ulkonevat, kun sitä katsoo ylhäältäpäin.

 • Lisätietoa:
  Dehydration
 • Fluid Therapy for Hedgehogs

Nuha

Kostea nenä ja kirkas, vetinen vuoto nenästä on siileillä yleistä. Sen syynä on loinen, joka asustelee siilin nenäontelossa. Loisen poistaminen on vaikeaa, eikä siitä ole varsinaista vaaraa siilille.

Nuha voi johtua myös stressistä, lämpötilan äkillisestä vaihtumisesta, kuivasta ilmasta, heinistä tms.
(ks. myös Allergia).

Lievimillään keuhkomatotartunta saa siilin nuhaiseksi ja aivastelevaksi.

Nälkiintyminen

Sairaat, loukkaantuneet ja orvot siilit saattavat helposti nälkiintyä, koska eivät pysty etsimään ravintoa. Leukaluun murtuminen, hammasvammat tai vieras esine kurkussa voivat estää syömisen. Nälkiintyneen siilin tunnistaa ruumiinmuodosta. Kerällä ollessaan nälkiintynyt siili ei ole terveen pyöreä, vaan soikea. Siilin seisoessa ylhäältä päin katsottuna sen takapää on kapea ja lonkkaluiden ja selkärangan muoto näkyy selkeästi. Ks. nälkiintyneen siilin kuva sivun alareunassa.
 • Hoito:
  Hoitoon vaikuttaa siilin ikä. Jos kyseessä on vierottamaton poikanen katso tarkemmat ohjeet. Jos kyseessä on vieroitettu poikanen tai aikuinen siili, ruokinta aloitetaan toipilasruualla esim  Hill'sin a/d:lla. Ruokaa pidetään koko ajan saatavilla. Jos siili on niin heikossa kunnossa, ettei se jaksa itse syödä, sitä ruokitaan ruiskulla a/d:sta ja lämpimästä vedestä tehdyllä vellillä. Jos siili ei ala syödä itse tai suostu syömään ruiskusta, sille voi etsiä hoitajan, joka osaa letkuruokinnan. Muussa tapauksessa siili täytyy viedä lopetettavaksi.

Paiseet

Haavan tai pureman kautta ihon alle päässeet bakteerit aiheuttavat paiseita eri puolille elimistöä.
Vaikka siili antaisikin tutkia itseään, piikit vaikeuttavat ihon kohoumien havaitsemista. Toisaalta paiseita voi olla myös sisäelimissä tai ihonalaisessa kudoksessa, joten niitä on mahdotonta havaita.
Paiseiden aiheuttama verenmyrkytys on hengenvaarallinen.

 • Hoito:
  Eläinlääkärin määräämä antibioottikuuri.

Palovammat

Siilit tekevät pesiä lehti- ja risukasoihin, ja saattavat kuolla tai saada palovammoja puutarhajätteitä ja juhannuskokkoja poltettaessa.
 • Hoito: Jos siili on juuri pelastettu esim. palavasta lehtikasasta, palovammoja voi pitää kylmän vesihanan alla vähintään 10 minuuttia, jotta palovamman laajeneminen ihon alla estyy.

  Siili viedään heti eläinlääkärille, joka päättää jatkohoidosta tai eläimen lopettamisesta.

 • Lisätietoja: Burns and Smoke Inhalation

Peräsuolen esiinluiskahdus

Siilin peräsuoli saattaa työntyä peräaukon ulkopuolelle mm. onnettomuuden tai ripulin yhteydessä. Jos siilillä on häntänsä alla verinen "möykky", siili on vietävä eläinlääkäriin tarkempiin tutkimuksiin. Joissain tapauksissa eläinlääkäri voi palauttaa peräsuolen takaisin paikoilleen. Useimmiten kuitenkin esiinluiskahdus uusiutuu, joten tilanne on arvioitava tapauskohtaisesti. Ks. myös Rectal Prolapse in Hedgehogs

 • Hoito:
  Eläinlääkärin arvioi tapauksen ja jatkotoimenpiteet.

Piikittömyys ja karvattomuus

Joskus syntyy siilejä, joilla ei ole ollenkaan karvoja eikä piikkejä. Silloin kyseessä voi olla harvinainen keratiinin tuotantoon vaikuttanut geenivirhe. Useimmiten kuitenkin piikittömyyden harvapiikkisyyden syyksi paljastuu jokin sairaus, ulkoloiset tai onnettomuus. On havaittu, että sinkin puutos aiheuttaa piikkien pehmenemistä ja irtoamista. Myös pitkään jatkuva sairaus ja stressi saattavat laukaista karvojen ja piikkien lähtemisen.

Hoito
:
 • Sinkin puutokseen siilille annetaan maksapitoista kissanruokaa tai kypsiä maksan paloja. Jos piikkejä on vähän tai ei lainkaan, maksapitoisen ruuan tarjoaminen ei kuitenkaan takaa sitä, että piikit kasvavat uudelleen.
  Piikitön siili on puolustuskyvytön ja helppo saalis, joten sen selviäminen luonnossa on erittäin epätodennäköistä. Tästä syystä tällaisista yksilöistä on niin vähän havaintoja tai hoitokokemuksia.

  Mikäli siili on menettänyt onnettomuudessa niin paljon piikkejä, että on syytä olettaa, ettei se kykene puolustautumaan, siiliä pidetään hoidossa niin kauan kunnes uudet piikit ovat kasvaneet.
 • Lisätietoa: Spine Lossa in Hedgehogs

Puutiainen eli punkki

Puutiaisia on kaikilla luonnossa liikkuvilla eläimillä. Ne tarttuvat eläimiin aluskasvillisuudesta.
Puutiaisen tunnistaa pulleasta kohoumasta eläimen iholla. Vähäisinä määrinä ne eivät haittaa siilin elämää. Jo tusinan verran puutiaisia aiheuttaa anemiaa. Suomessa yleisin siilejä (ja ihmisiä) kiusaava punkki on Ixodidae heimoon kuuluva kova kuorinen Ixodidae ricinus (kuva ennen veren imemistä, kuva veren imemisen jälkeen) Punkit aiheuttavat siileissä vastaavia tauteja kuin ihmisillekin. Ks. myös alla Tasapainohäiriöt ja miten punkit poistetaan
 • Hoito: Muutama puutiainen iholla ei ole siilin hoitoon ottamisen peruste. Muusta syystä hoitoon otetulta siililtä häädetään puutiaiset. Ne voidaan poistaa samalla tavalla kuin lemmikeiltäkin eli apteekeista ja eläinkaupoista saatavilla punkkipihdeillä. Jos puutiaisia on runsaasti, siili tulee viedä eläinlääkärille.

Siilin korvassa on runsaasti verta imenyt punkki.

Ripuli ja muutokset ulosteen koostumuksessa ja värissä

Siileillä on monenlaisia ripulia aiheuttavia sairauksia. Useimmat niistä ovat hoidettavissa, kuten lois-, kokkidi- tai bakteeri-infektiot. Infektiot voivat ilmetä ulosteen värin muutoksena, ulosteessa voi olla myös verta. Nälkiintymisen, loisten ja kokkidien aiheuttamissa ripuleissa, uloste on yleensä erittäin vetistä ja vaaleanvihreää. On kuitenkin huomioitava, että maidonvastiketta syövien poikasten uloste voi olla normaalistikin harmaanvihreää.

Heisimatoinfektiossa ulosteen koostumus ei muutu (riippuu syödystä ruuasta), mutta ulosteen loppuosa on väriltään tumman vihreä. Bakteeri-infektioissa uloste saattaa olla kokonaan tumman vihreää. Siilin vointia ja sairauksia arvioidessa on huomioitava myös muut oireet, pelkästä ulosteen väristä ei voi tehdä diagnoosia. Uloste saattaa olla myös vihreää horrokseen mennessä tai siitä herätessä, mutta myös stressistä tai ruokavalion muutoksesta johtuen. Harmahtava uloste on useimmiten merkki loisista tai siitä, etteivät ravintoaineet ole imeytyneet.
Poikasille ripuli on vaarallinen paitsi nestehukan vuoksi, myös peräsuolen esiinluiskahduksen vuoksi.

Salmonella

Salmonellabakteeri (Salmonella enteritidis) voi aiheuttaa siilille (ja ihmiselle) infektion. Tämän salmonella on ns. invasiivinen eli se voi aiheuttaa suolistotulehduksen lisäksi verenmyrkytyksen. Eri lähteiden mukaan siilikannasta muutamasta prosentista jopa 50 prosenttiin kantaa salmonellaa. Siili itse saattaa olla oireeton taudinkantaja, mutta salmonella leviää sen ulosteiden mukana. Salmonella tarttuu myös ihmisiin, ellei hygieniasta pidetä hyvää huolta. Tahmea vihertävä uloste on yleensä merkki salmonellatartunnasta. Koostumukseltaan uloste on normaalia, hyytelömäistä tai vetistä, ja siinä saattaa olla myös verta. Salmonellatartunnan saanut siili voi menettää ruokahalunsa.
 • Hoito:
  Eläinlääkäri määrää tarvittaessa lääkkeet. Jos siilillä on ripulia, riittävästä nesteensaannista on huolehdittava (ks. nestehukka).

  Kuolleita siilejä Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa eniten loppukesästä. Ks. http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/ajankohtaista/?bid=3138. Yleisin taudinaiheuttajabakteeri on Eviran tutkimuksissa ollut salmonella. Siilit voivat olla oireettomia salmonellan kantajia, jolloin ne levittävät bakteeria ulosteissaan ympäristöön itse sairastumatta. Salmonella voi levitä suolistosta muualle elimistöön yleisinfektioksi.

 • Lisätietoa: Salmonellosis

Sieni-ihottumat

Yleisimmät ihon sienitaudit ovat silsa- ja hiivasienten aiheuttamia. Sieni-ihottumalle tyypillisiä piirteitä ovat punoitus ja tarkkarajainen, hilseilevä reuna, josta muodostuu kehämäinen, laajeneva tulehdusalue. Sieni-ihottumat tarttuvat myös ihmiseen, joten hygieniasta on pidettävä erityisen hyvää huolta.

Suolistoloiset

Siilit saavat loistartunnan (Capillaria erinacei -hiusmato) luontaisesta ravinnostaan. Kun siili tulee hoitoon, sille kannattaa antaa heti loishäätö. Poikasen kyseessä ollessa, loishäätö annetaan vasta kun se painaa yli 80 grammaa.

Suolistoloisten oireita ovat:

• vetinen, joissain tapauksissa vihreä ja/tai verinen uloste
• yliaktiivisuus tai vaihtoehtoisesti uneliaisuus
• siili saattaa syödä hyvin, mutta menettää silti painoa
• ruokahaluttomuus
• vakavammissa tapauksissa tartunta voi aiheuttaa nestehukkaa, anemiaa ja runsasta painonlaskua, joihin siili menehtyy

Hoito:
Fenbendatsoli 100mg/kg kerran päivässä seitsemän vuorokauden ajan. Lääkkeen voi murskata kahden lusikan välissä ruuan sekaan tai liottaa pieneen määrään nestettä (esim. hunajavettä) ja antaa ruiskulla suoraan suuhun.

Tukihoidoksi bakteeriperäistä suolistotulehdusta ehkäisemään aloitetaan antibioottikuuri (ei salmonellaa sairastaville).

Syyhypunkki

Syyhypunkki on ihon keratiinikerroksessa elävä pieni hämähäkkieläin. Se tarttuu muilta luonnossa eläviltä eläimiltä suoraan tai välillisesti esim. pesäkoloista. Oireena tartunnassa on voimakas kutina, pistemäiset punoittavat kohdat, ihon hilseily ja karvattomat laikut. Pidemmälle edennyt tartunta aiheuttaa täydellistä karvattomuutta, laihtumista ja ihon voimakasta bakteeritulehdusta.
 • Hoito:
  Eläinlääkäri määrää lääkkeet.

Tasapainohäiriöt

Siilillä voi olla tasapainohäiriöitä kuten kaatuilua, kävely kallistuneessa asennossa, ympyrän kiertämistä, horjumista yms. päävammojen tai neurologisten ongelmien takia. Tasapainohäiriöitä aiheuttavat myös myrkyt (ks. myrkytykset) ja keski- tai sisäkorvan tulehdus) Ks. yllä Puutiainen eli punkki sekä Borrelioosi.

Verkkoihin, siimoihin yms. kiinni jääneiden vammat

Siilit ja myös muut luonnonvaraiset jäävät helposti kiinni marjaverkkoihin, kalastuspaikoille jätettyihin siimoihin, pudonneisiin tennisverkkoihin yms. Lisäksi ne kaikkiruokaisina työntävät päänsä jogurtti- ja säilykepurkkeihin (erityisesti jos kantta ei ole kokonaan poistettu), juomatölkkien kuljetuksessa käytetttyihin muovilenkkeihin jne.

Siili irroitetaan verkosta varovasti saksilla leikaten. Syvälle ihoon pureutuneet narut ja siimat jätetään eläinlääkärin irroitettavaksi. Siili viedään aina eläinlääkärin hoidettavaksi, eikä sitä saa vapauttaa välittömästi, sillä jotkin vammat eivät näy heti (esim. raajoihin syntynyt kuolio, tulehtuneet syvät haavat karvan tai piikkien seassa). Jos siili on ollut pitkään kiinni marjaverkossa, verenkierto esim. puristuksessa olleessa jalassa lakkaa, eikä siili pääse liikkumaan. Lisäksi se on yleensä nestehukassa ja nälkiintynyt.

Siiliä tarkkaillaan useita päiviä ennen vapauttamista.

Öljyn, maalin tai tervan tahrima siili

 • Hoito:Vain vähän tahriintunutta/likaantunutta siiliä voi pestä astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Piikkistä selän ihoa voi pestä maalipensselillä tai sudilla.

  Tervaa voi yrittää pestä pois esim. Swarfegalla-pesuaineella. Pesun jälkeen siili huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti. Puhdistuksen jälkeen siili sijoitetaan toipumaan mahdollisimman lämpimään. Jos siilillä ilmenee myrkytysoireita, se viedään eläinlääkäriin.