4.8.2023

Sairaudet ja vammat A - K

Älä lääkitse siiliä omatoimisesti

Siiliä ei tule lääkitä omatoimisesti esim. loislääkkeillä: kaikki lääkkeet annostellaan yksilöllisesti siilin painon mukaan. Painoa tarkkaillaan päivittäin koko hoidon ajan ja painon muutoksista pidetään kirjaa: kun siilin paino nousee tasaisesti, lääkehoito on onnistunut. Jos olet huolissasi siilistä, kysy siilin hoitamisesta Neuvojat ja hoitopaikat

Siilien sairaudet ja vammat -sivulta on poistettu hoito-ohjeet. Sairas tai loukkaantunut siili toimitetaan luonnonvaraisia eläimiä hoitavalle eläinlääkärille tai luotettavalle hoitajalle, joka hoitaa siilejä yhteistyössä eläinlääkärin kanssa: ks. Neuvojat ja hoitopaikat

HUOM. Koska siilien kantamia tarttuvia tauteja tunnetaan toistaiseksi melko vähän, jokaisen siiliä ja sen tarvikkeita käsittelevän tulee pitää suojakäsineitä. Siileille pitää varata omat ruokailu- ja vesiastiat, jotka pestään päivittäin. Vesi vaihdetaan päivittäin. Samoin ruokintapaikka puhdistetaan siilin jätöksistä joka päivä.

Ajoneuvojen ym. aiheuttamat vammat

Auton alle jääneillä siileillä on yleensä lukuisia vammoja kuten haavoja ja murtumia: yksi tai useampi raaja on murtunut, myös leukaluumurtumat ovat yleisiä, auton alapohja on aiheuttanut ihon repeämiä, hankaumia, kun siili on raahautunut auton mukana jne.

Vaikka ajotieltä löytyneessä siilissä ei päällepäin olisikaan nähtävissä vammoja, siiliä pitää tarkkailla sisätiloissa muutaman päivän ajan. Esimerkiksi "ilmapallo-oireyhtymä" (balloon syndrome) saattaa näkyä vasta jonkin päivän kuluttua.

Allergia

Siili saattaa olla allerginen painomusteelle, jos sen pesän kuivikkeena käytetään sanomalehteä. Oireena on jatkuvasti vuotava tai tukkoinen nenä, yskä ja kuiva iho tai ihottuma. Jos vuoto on kellertävää ja paksuhkoa, kyse voi olla bakteeritulehduksesta. (Ks myös Nuha)

B-vitamiinin eli tiamiinin puutos

Siilille ei saa antaa raakaa kalaa, sillä se sisältää runsaasti B1-vitamiinia (tiamiinia) tuhoavaa tiaminaasi-entsyymiä. Kalan kypsentäminen tuhoaa entsyymin. Kalan lihassa on huomattavan vähän energiaa, joten kypsää kalaa annetaan vain lisäravinnoksi, ei pääasialliseksi ruuaksi.

Tiamiinin puutos vaikuttaa hermostoon ja sydämeen. Tiamiinin puutosta on ilmennyt myös imeväisikäisillä poikasilla, kun niitä on ruokittu pakastetulla vuohenmaidolla. Imeväisikäisille onkin parasta antaa vuohen- tai lampaanmaitoa tuoreena tai mieluummin käyttää kissanmaidonvastikejauheesta tehtyä korviketta.

Borrelioosi eli Lymen tauti

Siilien, kuten muidenkin nisäkkäiden on todettu sairastavan borrelioosia. Diagnosointi on kuitenkin harvinaista. Lymen taudin eli Lymen borrelioosin aiheuttaja on Borrelia burgdorferi, spirokeettoihin kuuluva bakteeri, joita tunnetaan useita alalajeja. Alalajeista tavallisimpia taudinaiheuttajia Suomessa ja Euroopassa ovat Borrelia afzelii, ja Borrelia garinii. Oireet ovat samantyyppisiä kuin ihmisillä eli kuumetta, neurologisia- ja niveloireita.

D-vitamiinin puute ja riisitauti

Pitkään sisätiloissa olleet imeväisikäiset poikaset saattavat oirehtia siten, että niiden jalat eivät kanna ja ne vetävät itseään eteenpäin etujaloillaan. Jos poikasten kalkin (Ca) saannista (kalkkipitoisen ravinnon) on huolehdittu, kyse on todennäköisesti D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiinin puute aiheuttaa poikasilla riisitautia ja aikuisilla siileillä osteomalasiaa eli luiden pehmenemistä. Aikuisella siilillä luiden pehmeneminen saattaa muuttaa jalan asentoa, se voi ontua ja/tai laahata jalkaansa.

D-vitamiinia kuten muitakaan vitamiinejä ei saa antaa siileille ilman eläinlääkärin konsultointia. Annostuksia on vaikea määritellä ja esim. vitamiinien liiat määrät voivat aiheuttaa siilille vakavia sairauksia ja myös kuoleman.

Haavat ja hankaumat

Yleensä siilien vammat ovat jaloissa ja/tai kuonossa. Autojen töytäisemien siilien vammat ovat useimmiten laajoja. Eläinten, kuten koirien, lintujen tms. aiheuttamat pistohaavat saattavat puolestaan olla syviä.
Kiima-aikana urokset usein tappelevat ja purevat toisiaan piikittömälle alueelle. Puremat voivat olla pahoja, jopa kohtalokkaita, jos haavat tulehtuvat.

Keväällä uroksilla tavataan usein tassunpohjantulehdusta. Haavaiset tassunpohjat ovat turvonneet ja punoittavat ja siili ontuu. Tassunpohjatulehdukset eivät parane itsestään. Tassunpohjatulehdus tarttuu siilien ruokintapaikalla erityisesti kesän lämmössä.

Verkkoihin, siimoihin, lankoihin yms. kiinni jäänyt siili on voinut saada syviä haavoja. Lankoja pois otettaessa niitä ei saa vetää, jotta ne eivät viillä. Jos siili on loukkaantunut tai verkon langat ovat ihon sisällä, siili viedään eläinlääkärille. Jos siili ei ole vahingoittunut, se otetaan tarkkailuun ja sille tarjotaan vettä ja ruokaa. Jos se syö ja juo, siinä ei näy tulehtuneita haavoja ja siili liikkuu normaalisti, sen voi päästää vapaaksi.

Pitkään hoidossa olleiden siilien jalkapohjien iho ohenee ja pehmenee, kun ne eivät pääse liikkumaan luonnollisessa maastossa. Kuiva sisäilma ja siilitilan pohjana käytetty materiaali saattavat aiheuttaa haavoja ja hankaumia anturoihin. Siilin tilan pohja pidetään puhtaana ja siilin jalat pestään tarvittaessa. Ilman kosteuttaminen edesauttaa myös ihon hyvinvointia.

Jos siili on otettu ensiapuun/tarkkailuun sen pitopaikan pohjalle ei saa laittaa sanomalehtiä, puruja tms., jotka tulehduttavat haavat: siili asetetaan puhtaiden, sileäneuloksisten (ei lankalenkkejä, joihin siilin kynnet voivat tarttua) pyyhkeiden päälle.

Koira on purrut siiliä.

Lähde:
Heaton-Jones, Kay (2014):
Common Injuries and Diseases of Hedgehogs

Hammastaudit

Siileillä tavataan yhä useammin hammasongelmia. Osalla on
geneettinen syy huonoihin hampaisiin. Yksi syy hammasongelmiin on siilien
jatkuva ruokkiminen: siilejä ruokitaan koko kevään, kesän ja syksyn
huonolaatuisella markettiruualla, jossa ei ole kylliksi eläinperäisiä
proteiineja, ja jotka sisältävät lisättyä sokeria, sokerijuurikasta, melassia
ym. sokeripitoisia ainesosia. Siilin hampaat pysyvät kunnossa, kun se voi
mahdollisimman paljon pureskella luonnollista ravintoaan: kovakuoriaisia,
raatoja, saaliiden luita yms.

Jos siili joudutaan jostain syystä rauhoittamaan eläinlääkärin luona, kannattaa
samalla kertaa tarkistaa erityisesti poskihampaat. Siili saattaa kieltäytyä
kokonaan syömästä, jos pureminen aiheuttaa kipua.

Hypotermia

Siilin ruumiinlämpötila on n. 36 astetta. Hypotermiassa ruumiinlämpö laskee hengenvaarallisen alas. Oireena ovat mm. tajuttomuus ja lähes puuttuva hengitys. Helpoin tapa todeta vajaalämpöisyys on kokeilla siilin vatsanalustaa, joka tuntuu kylmältä ja nihkeältä, melkein kostealta. (ks. Siilin lämpöhoito)

"Ilmapallo"- oireyhtymä (Balloon syndrome)

"Ilmapallo" -oireyhtymä saattaa ilmetä loukkaantumisen tai infektion seurauksena. Siili on saanut esim. kovan iskun ja katkennut kylkiluu on puhkaissut keuhkon. Keuhkoista virtaa ilmaa nahan alle ja pullistaa siilin ilmaa täynnä olevaksi palloksi (ks. kuvat alla). Hengittäessä ilmaa kertyy koko ajan lisää nahan alle. Lopulta siili ei enää pääse liikkumaan. Tila on erittäin tuskallinen, sillä ilma puristaa sydäntä, keuhkoja ja muita sisäelimiä kasaan. Siili tuntuu koskettaessa pehmeältä ja piikkien välistä näkyy selvästi ihoa.

Keuhkomadot

Siileillä on kahdenlaisia keuhkomatoja. Capillaria aerophilas tarttuu siileille kastemadoista, ja myös siilistä ihmiseen, jos esim. käsihygienia ei ole ollut riittävää. Tartunnan oireita ovat hengityksen vinkuminen, kuiva yskä ja keuhkoputkentulehdus. Ruoansulatuskanavassa olevat loiset voivat aiheuttaa vakavan ripulin ja anemian lisäksi kroonisen suolitulehduksen. Vakava Capillaria aerophilas -tartunta johtaa kuolemaan.

Crenosoma striatum -matojen väli-isäntänä on kotilo tai etana. Crenosoma striatum (ks. video) aiheuttaa vaikeampia hengitystieoireita kuin Capillaria aerophila, ja molempia mainittuja loisia löytyy usein samaan aikaan keuhkoista. Oireisiin kuuluvat yskä, hengenahdistus ja korisevat hengitysäänet. Vakavassa tartunnassa siili menettää painoaan ja voi vaipua horrosmaiseen tilaan, josta sitä on vaikea herättää. Lisäksi nenästä voi vuotaa märkäistä eritettä. Vakava Crenosoma-tartunta johtaa kuolemaan. (Lähde: Saksa, Milla (2022): Siilin (Erinaceus europaeus) suolisto- ja keuhkoloiset.

Keuhkomatoja voi olla terveillä, pulukoilla siileillä ja emot voivat levittää keuhkomatoja myös poikasiinsa. Kuolemaan johtavan keuhkomatotartunnan saa yleensä huonokuntoinen siili, jolla on jokin sairaus, geneettinen heikkous, siili on nähnyt nälkää jostain syystä jne. Keuhkomadot alkavat lisääntyä myös silloin, kun siilin ruskean rasvan varasto on ollut vähäinen horrokseen mentäessä, eikä sen määrä ole riittänyt pitämään yllä siilin kaikkia elintoimintoja.

Capillaria aerophilas


Kuva:
Kuva: Crenosoma striatum -keuhkomadon kierto etanoista ja kotiloista siilin keuhkoihin.

Siileissä esiintyy Crenosoma striatum- ja Capillaria aerophila -sukusia keuhkomatoja.

Kuvalähde: Pfäffle, Miriam (2015): Influence of parasites on fitness parameters of the European hedgehog (Erinaceus europaeus)

Keuhkomatotartunnan yhtenä oireena on hakkaava yskä: ks. video

Yskä voi olla myös tämän kaltaista:
ks. video


Lisätietoa:

Hüsemann, Esther - Rottmann, Regina (Igelhilfe Münsterland) (2019): Praxistipps für igelpfleger

Kirput

Siileillä on luonnossa aina kirppuja (mm. Archaeopsylla erinacei) mutta ne eivät ole siilin elämän kynnyskysymys. Osan kirpuistaan siilit perivät äideiltään ja osan kavereiltaan. Siilin kirput näkyvät helposti paljain silmin ja ne hyppäävät mielellään "kyytiin" etenkin, jos on pukeutunut tummiin vaatteisiin. Siilin kirput ovat erikoistuneet juuri siileihin, eivätkä ne jää asustelemaan muihin eläimiin tai ihmisiin. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa allergisia oireita ihmiselle.

Siilikirput valitsevat kohteensa veren koostumuksen mukaan. Lisäksi siilikirput tarvitsevat vapaata tilaa juosta ja sellainen siileillä on niille tarjota karvattomalla ihollaan piikkien juuressa.

Kirput imevät verta ja heikentävät siilin kuntoa aiheuttamalla anemiaa (yleensä juuri sairailla siileillä on paljon kirppuja). Ne myös kutittavat, eikä ole harvinaista nähdä siilin kellahtavan selälleen ja rapsuttavan vatsaansa. Erittäin runsas kirpputartunta voi pahimmillaan aiheuttaa niin pahan anemian, että siili kuolee.
Tutkimuksia

Greigert, Valentin et al.. (2020) The Trick of the Hedgehog: Case Report and Short Review About Archaeopsylla erinacei (Siphonaptera: Pulicidae) in Human Health

Kathryn E South and Kelly Haynes 2018 (Journal of wild life rehabilitation vol. 38, 2/2018):
Refining means of teasing out the parasitic burdens of the European hedgehog

Lambert, Dora (2008): Endoparasiten des Igels - Teil 1 Lungenwürmer
Lambert, Dora (2009): Endoparasiten des Igels - Teil 2 Haarwürmer
Lambert, Dora (2009): Endoparasiten des Igels - Teil 3 Darmsaugwürmer
Lambert, Dora (2010): Ektoparasiten des Igels, Teil 4 Fliegenmaden
Lambert, Dora (2010): Endoparasiten des Igels, Teil 4 Kokzidien
Lambert, Dora (2011): Endoparasiten des Igels, Teil 5 Bandwürmer
Lambert, Dora (2012): Ektoparasiten des Igels, Teil 5 Herbstgrasmilben
Lambert, Dora (2011): Endoparasiten des Igels, Teil 6 Rollschwänze
Palm, Julia (2017): Vorsicht bei der annwendung von antiparasitika bei igeln!
Rautio, Anni (2014): On the northern edge : ecology of urban hedgehogs in eastern Finland