31.7.2022

Siili ja etanat

Etanat ja kotilot ovat ensisijainen siilien keuhkomatojen tartuntalähde ja pääasiallisin kuolinsyy.

  • Lisääntyvät keuhkomadot täyttävät siilin keuhkot ja se kuolee joko keuhkokuumeeseen tai sisäiseen keuhkoverenvuotoon.

  • Keuhkomatotartunnan saaneella siilillä on vakavia hengitysvaikeuksia. Ne ovat laihoja ja alipainoisia. Usein siilillä on myös ripulia ja bakteerien aiheuttamia tulehduksia. Lisäksi siili yskii ja huohottaa astmaattisesti. Kuoleman jälkeiset tutkimukset paljastavat usein, että keuhkoissa on enää jäljellä vain murto-osa niiden toimintakyvystä.
"Siileillä on usein keuhkomatoja. Ne aiheuttavat keuhkokuumetta, johon siili useimmiten menehtyy. Keuhkomato on sukkulamato, jonka levinneisyys on hyvin laaja. Ne ovat erittäin pieniä loisia mutta runsaana tartuntana koituvat siilin kohtaloksi. Keuhkomadot aiheuttavat nesteen kertymistä keuhkotiehyihin ja hengittäminen käy yhä työläämmäksi. Kun keuhkomadot ovat vallanneet alaa siilin keuhkoista, sen hengitys vinkuu ja se yskii ja huohottaa kuin olisi polttanut 40 tupakkaa päivässä. Keuhkomatotartunnan siilit saavat etanoista ja kotiloista " (Pat Morris, The New Hedgehog Book, ISBN 1873580711)

Siileissä esiintyy Crenosoma striatum- ja Capillaria aerophila -sukusia keuhkomatoja. Usein luullaan harhaanjohtavasti, että vain aikuisilla siileillä olisi keuhkomatoja ja etteivät nuoret siilit olisi ehtineet saada tartuntaa, mutta varsinkin syksyllä hoitoon tulee usein nuoria siilejä, joilla on vaikea keuhkomatotartunta ja jotka menehtyvät ilman hoitoa.

Terveiltäkin siileiltä on löydetty keuhkomatoja, mutta ne lisääntyvät vaarallisesti vain silloin, kun siilin kunto on heikko sairauden tai nälkiintymisen vuoksi. Kun sairas siili saa keuhkomatotartunnan, kestää vain kolme viikkoa kunnes keuhkomadot ovat saaneet tukevan jalansijan siilin keuhkoista.

Puutarhurit haluavat siilejä pihalleen, jotta ne pitäisivät etana- ja kotilokannan kurissa. Siilit eivät syö mielellään etanoita tai kotiloita, jos muuta ruokaa on tarjolla.Siilit syövät pääasiassa kovakuoriaisia 30 % ja toukkia 25 %. Niiden luontaisesta ravinnosta 11 % koostuu etanoista ja kotiloista. Siilit syövät etanoita ja kotiloita vain nälkäisinä, kun muuta ravintoa ei ole tarjolla.

Siilit, jotka ovat joutuneet syömään vain etanoita ja kotiloita, eivät elä pitkään, sillä ne saavat keuhkomatotartunnan. Paras tapa auttaa siilejä on tarjota niille vaihtoehtoista lisäruokaa.