8.7.2020
Siili ja etanat
Etanat ja kotilot ovat ensisijainen keuhkomatojen
tartuntalähde. Keuhkomadot ovat pääsyy siilien tautikuolemiin.
- Lisääntyvät keuhkomadot täyttävät siilin keuhkot ja se kuolee joko keuhkokuumeeseen tai sisäiseen keuhkoverenvuotoon.
- Keuhkomatotartunnan saaneella siilillä on vakavia hengitysvaikeuksia. Ne ovat laihoja ja alipainoisia. Usein siilillä on myös ripulia ja bakteerien aiheuttamia tulehduksia. Lisäksi siili yskii kuin vanha tupakoitsija ja huohottaa haukkoen henkeään ennen kuolemaansa. Kuoleman jälkeiset tutkimukset paljastavat usein, että keuhkoissa on enää jäljellä vain murto-osa sen toimintakyvystä.
Siileissä esiintyy Crenosoma striatum- ja Capillaria aerophila -sukusia keuhkomatoja. Usein luullaan harhaanjohtavasti, että vain aikuisilla siileillä olisi keuhkomatoja ja etteivät nuoret siilit olisi ehtineet saada tartuntaa. Mutta varsinkin syksyllä hoitoon tulee usein nuoria siilejä, joilla on vaikea keuhkomatotartunta ja jotka kuolevat ilman hoitoa.
Kun siili saa keuhkomatotartunnan, kestää vain kolme viikkoa kunnes keuhkomadot ovat saaneet tukevan jalansijan siilin keuhkoista.
Keuhkomadot ovat sukkulamatoja, jotka kuuluvat Strongylida-lahkoon ja esiintyvät selkärankaisten keuhkoissa ( http://en.wikipedia.org/wiki/Lungworms). Niitä esiintyy myös hevosilla, nautakarjalla, lampailla ja aaseilla. Keuhkomatoja tavataan yhä useammin myös kissoilla ja koirilla.

Puutarhurit haluavat siilejä pihalleen, jotta ne pitäisivät etana- ja kotilokannan kurissa. Tieto on virheellinen. Tässä muutama tosiasia siileistä, etanoista ja kotiloista.
Kuva cablemarder Pixabaystä
Siilit syövät pääasiassa kovakuoriaisia 30 % ja toukkia 25 %. Niiden luontaisesta ravinnosta 11 % koostuu etanoista ja kotiloista. Siilit syövät etanoita ja kotiloita vain nälkäisinä, kun muuta ravintoa ei ole tarjolla.
Siilit, jotka ovat joutuneet syömään vain etanoita ja kotiloita, eivät elä pitkään, sillä ne saavat keuhkomatotartunnan. Paras tapa auttaa siilejä on tarjota niille vaihtoehtoista lisäruokaa.
Lisätietoa: