31.7.2022

Siilin käsitteleminen

Luonnonvaraisena saaliseläimenä siili pelkää vaistomaisesti ihmisen käsittelyä ja lähellä oloa. Siksi siili yrittää puolustautua kaikin keinoin.

Siiliä kiinni otettaessa se todennäköisesti pyrkii ensin pakenemaan. Jos pakeneminen ei onnistu, se menee kerälle ja saattaa suhista ja puhista. Puremiseen se turvautuu äärimmäisen harvoin; yleensä silloin sillä on kivuliaita vammoja.

Siilin käsittelyyn tarvitaan paksuhkot rukkaset tai käsineet, joiden läpi piikit eivät pääse. Jos siili ei ole kovin pelokas tai aggressiivinen, ohuemmilla vinyylikäsineilläkin pärjää.

Kun siili puolustautuu tarmokkaasti, sen nostaminen laatikkoon on helpompaa, kun siilin päälle heittää esim. pyyhkeen.

Jos piikit pääsevät pistämään käsineiden läpi tai siili pääsee puremaan, haavat kannattaa desinfioida huolellisesti. Jos iho rikkoutuu puremisesta, täytyy haava käydä näyttämässä lääkärissä. Jos jäykkäkouristusrokotus ei ole voimassa, se on hyvä ottaa heti.

Näillä keinoilla voi yrittää houkutella siiliä avautumaan kerästään

► Tartu siiliä kaksin käsin sivuilta puristamatta, mutta päättäväisesti, ja pidä sitä ilmassa pää hieman alaspäin esim. pöytätasoa kohti. Kun siili alkaa tavoitella jaloillaan alustaa, laske alustalle ensin etujalat, sitten takajalat.

► Nosta siiliä tukevasti puristamatta kaksin käsin kyljistä, keinuta varovasti ja kun kuono ja jalat alkavat tulla esiin, estä etu- ja pikkusormilla siiliä menemästä uudelleen kerälle (sormien jääminen kerän sisälle tekee todella kipeää, joten varo sitä!). Aseta siili alustalle heti, kun se alkaa aueta.

► Silitä siiliä selkäpuolelta päästä häntään päin; takapäänkin silittäminen "vastapiikkiin" voi auttaa.

Jos siili ei näistä yrityksistä huolimatta avaudu kerästään, sillä saattaa pahoja, kivuliaita vammoja esim. sisäelimissä: siili toimitetaan eläinlääkäriin mahdollisimman pian.


Huomaa, että siili voi olla hyvin nopea ja voimakas kokoonsa nähden, myös sairaana! On varottava, ettei se pääse putoamaan käsistä tai pöydältä.

Tästä kerästä näkyy vain vähän nenänpäätä!