28.4.2023

Talvipesän puhdistus

Siilin asumuksen voi puhdistaa joko keväällä siilien herättyä huhtikuun puolenvälin jälkeen aina toukokuun puoleenväliin saakka ennen kuin emot alkavat rakentaa poikaspesää tai syyskuussa, ennen kuin siili ryhtyy varustamaan horrospesää. Jos syksy on kylmempi kuin normaalisti, siilit alkavat horrostaa aikaisemmin. Kysy neuvoa, mikäli olet epävarma, milloin voit puhdistaa pesän: Neuvojat ja hoitopaikat

Ennen pesän siivoamista, on tarkistettava, ettei siili ole nukkumassa. Valoisaan aikaan laitetaan esim. muutama heinänkorsi pystyyn pesän aukolle, ja illalla, hämärän tultua käydään katsomassa, ovatko korret tallautuneet maahan. Jos ovat, siili on poistunut etsimään ravintoa ja pesän voi siivota.

Muista käyttää hansikkaita ja hengityssuojainta, sillä vanha heinä voi olla homeessa ja kuiva multa pölisee! Jos metsämyyrät ovat majailleet pesässä, hengityssuojain estää myös myyräkuumeen tarttumisen.

Koska ei ole tietoa, onko siilillä kirppuja vai ei, pesän täytteet täytyy varmuuden vuoksi poistaa. Tämän jälkeen pesä pestään kuumalla vedellä ja asetetaan kuivamaan. Pesuaineita ei välttämättä tarvita.

Pesä täytetään eristeellä, pohjasammal ja multa on myös hyvä uudistaa: kts. ohje sivulta Talvipesän rakentaminen kohdasta Pesämateriaalit