1.7.2023

Talvipesän puhdistus

Siilin asumuksen voi puhdistaa keväällä, kun siili on herännyt horroksesta tai elokuussa ennen kuin siili ryhtyy varustamaan horrospesää. Kysy neuvoa, mikäli olet epävarma, milloin voit puhdistaa pesän (ks. Neuvojat ja hoitopaikat).

Ennen pesän siivoamista on tarkistettava, ettei siili ole pesässä. Valoisaan aikaan laitetaan esim. muutama heinänkorsi pystyyn pesän aukolle (muukin kevyt materiaali sopii, kunhan siili pääsee työntämään sen syrjään). Illalla, hämärän tultua, käydään katsomassa, ovatko korret tallautuneet maahan. Jos ovat, siili on poistunut etsimään ravintoa ja pesän voi siivota.

Muista käyttää hansikkaita ja hengityssuojainta, sillä vanha heinä voi olla homeessa ja kuiva multa pölisee! Jos metsämyyrät ovat majailleet pesässä, hengityssuojain estää myös myyräkuumeen tarttumisen.

Siileillä on useimmiten kirppuja, joten kaikki pesämateriaalit täytyy varmuuden vuoksi poistaa. Tämän jälkeen pesä pestään kuumalla vedellä ja asetetaan kuivamaan. Pesuaineita ei välttämättä tarvita.

Pesä täytetään eristeellä, pohjasammal ja multa on myös hyvä uudistaa: kts. ohje sivulta Talvipesän rakentaminen kohdasta Pesämateriaalit