6.7.2023

Talvipesän rakentaminen

Siili lajina on vähitellen häviämässä (ks. Lajin vaarantuminen). Siksi on erinomaisen tärkeää, että laji pysyy terveenä, elinvoimaisena ja lisääntymiskykyisenä. Siilin häviämisen syitä on useita, mutta tärkeimpinä niistä ovat liikennekuolemat ja talvipesien puute. Asuinrakennusten, vajojen ja muiden ulkorakennusten alle on aikaisemmin ollut mahdollista pyöräyttää suojaisa pesä heinistä ja sammalesta. Tätä mahdollisuutta ei enää ole, sillä terassien alustat eivät sovi siilien tarpeisiin.

Talvipesän rakentamista tärkeämpää olisi antaa siilille mahdollisuus tehdä itse talvipesänsä eli taata sille sellainen ympäristö, jossa se on mahdollista. Pihat, joille istutetaan suojaa antavia puita ja pensaita, ja josta osa on jätetty villiksi, kutsuu siilin pesimään (ks. Siilin puutarha).

Huolella suunniteltu ja rakennettu talvipesä takaa siilin turvallisen horrostamisen yli puolen vuoden ajan. Keväällä paikalleen asetettu talvipesä voi olla unipesä keväästä syksyyn, toimia naaraan synnytys- ja poikaspesänä sekä talvella horrospesänä.

Siilin hometalo

Kun siilille rakennetaan talvipesiä, niiden arkkitehtuuri ja rakennustekniikka ovat pitkälle samat kuin ihmisten omissa asuintaloissa. Valitettavasti myös ongelmat ovat samat: puhutaan siilien hometaloista. Sellaiseksi on osoittautunut sisäkäyttöön tarkoitetusta, käsittelemättömästä (puun värisestä) filmivanerista rakennettu talvipesä. Koska kiiltäväpintainen filmivaneri ei hengitä, kosteus jää pesään ja kosteuttaa samalla pesämateriaalinkin. Tuuletusreijätkään eivät estä kosteuden leviämistä ja homehtumista. Home altistaa siilin hengitystieinfektioille, jotka ovat muutenkin siilien yleisimpiä sairauksia. Puusta ja sen maalaamisesta ks. talotohtori Panu Kaila:

Yleistä siilin talvipesästä

Maalaamaton, vanha lauta ei haise vahvasti kemikaaleilta ja on rakentajankin kannalta edullinen vaihtoehto. Jos säänkestävyyttä ja talvipesän pitkää ikää tavoitellaan, luonnonmukainen punamultamaali on maaleista parhain. Talotohtori arkkitehti Panu Kaila lorauttaa punamultaan maitoa ja käyttää maalin seuraavana päivänä. "Seos on niin myrkytöntä, että lapsikin voi maistaa", hän sanoo.

Uuden laudan hajua voi poistaa sivelemällä seiniä savi- tai multavellillä. Pesän on oltava riittävän iso (seinien leveys vähintään 40 cm, samoin korkeus), jotta pesä- eli eristemateriaalia mahtuu sisään tarpeellinen määrä.

Siili pissaa n. 7-10 päivän välein poistaakseen rasvan polttamisesta kertynyttä nestettä, joten talvipesään ei saa laittaa pohjaa.

Harjakatto estää esim. lunta kerääntymästä katolle ja sulamisvesiä pääsemästä sisään. Huopakate viimeistelee katon. Pulpettikatonkin voi tehdä, mutta se täytyy myös kattaa huovalla. Kattoon voidaan käyttää filmivaneriakin edellyttäen, että huopa peittää katon lisäksi myös vanerilevyn reunat. Jos näin ei tehdä, lumi ja sulamisvesi turvottaa katon valuessaan reunojen yli ja homehduttaa sen.

Katon tulee olla sellainen, että se voidaan nostaa tarvittaessa pois, jotta voidaan esim. tarkistaa, onko pesässä asukasta tai lisätä pesämateriaalia.

Tuuletusraot mökin molemmissa päissä ovat välttämättömät, jotta ilma vaihtuu ja haihduttaa kosteutta, jota maapohjasta nousee. Mökin oviaukko aukaistaan seinän toiseen reunaan, jotta siili on vedolta paremmin suojassa.

Oviaukon suuta peittämään laitetaan kulkukäytävä. Se ei houkuttele ei-toivottuja tunkeilijoita, kuten isot linnut, kissat, ketut, supit ym. Käytävä on myös hyvä lämmöneristäjä ja estää tuulta puhaltamasta suoraan pesään.

Ks. Seppo Järvelinin talvipesän rakennusohje

Pari- ja rivitaloja siileille ei kannata rakentaa. Siilit horrostavat harvoin muiden siilien kanssa samassa pesässä. Jos mahdollista, pesiä on hyvä olla useampi. Ne tulee sijoittaa kyllin kauas toisistaan tai rajata näkyvyyttä pesältä toiselle, jottei tappeluja pesänomistuksesta synny.

Paras paikka pesälle on pihan perällä, poissa lemmikkien ulottuvilta, leikkipaikoilta ja kulkureiteiltä. Sen tulee olla tuulelta ja suoralta auringonvalolta suojattu sekä muuta maastoa hivenen korkeammalla, jottei lumen sulamisvesi valu pesään ja palelluta/hukuta siiliä.

Lumelta pesää ei saa varjella, sillä se muodostaa hengittävän eristeen talven kylmyyttä vastaan.

Kylmä sinänsä ei haittaa siiliä, jos pesä on hyvä. Pahinta ovat lämpimät talvet, kosteat ja lumettomat. Tohtori Ilkka Koivisto (1932-2012) on todennut, että pakkaset ilman lumipeitettä voivat olla kohtalokkaita ei vain siileille, vaan muillekin pienille nisäkkäille. "Moneen kertaan on tutkittu, että pehmeän hangen alla maan rajassa lämpötila on nollan tienoilla, vaikka hangen pinnalla paukkuisi miinus kolmekymppinen" toteaa Koivisto.

Pesän alustan valmistaminen

Kun talvipesän paikka on tiedossa, paikalle kaivetaan matala syvennys, sillä pesän pohjamateriaalit eivät saa madaltaa pesätilaa.

Syvennyksen leveyden ja pituuden tulee olla n. 20 cm suurempi kuin itse pesä. Kun syvennyksen pohjalle laitetaan n. 5-10 sentin sorakerros, kosteus ei pääse nousemaan ylös pesän seinien vierestä (kapillaari-ilmiö) ja aiheuta esim. homekasvustoa.

Seuraavaksi soran päälle laitetaan kuivaa multaa niin, että mökin kokoinen sora-alue peittyy, eikä tunnu kovalta mullan alla. Multakerroksen tulee olla juuri talvipesän kokoinen, jottei se reunojen yli ulottuessaan kastu ja imeytä kosteutta pesään. Pesä asetetaan sora-multa-kerroksen päälle.

Seuraavaksi pesään laitetaan kerros sammalta. Sammal on luonnollisin ja parhain vaihtoehto, mutta sitä voi kerätä vain omasta metsästä tai maanomistajan luvalla.

Pesämateriaalit

Talvipesä täytetään kevyesti (ei tiiviisti) kattoon asti esim. aikaisemmin kuivatuilla lehdillä. Siilit näyttävät suosivan vaahteranlehtiä, mutta muutkin käyvät. Lehdet eivät saa olla märkiä, sillä ne homehtuvat pesässä. Siilien ystävän kannattaa kerätä ja kuivattaa esim. puiden lehtiä syksyistä talvipesän täyttämistä ja sen keväistä siivousta varten. Myös pesän ulkopuolelle laitetaan kuivia lehtiä, jotta siili voi halutessaan lisätä pesämateriaalia.

Pitkästä taipuisasta ruohosta siili tekee lämpimän, eristävän pesäpallon: onttovartinen materiaali ei siihen sovi.

Olkikaan ei sovi onttovartisena viljakasvina. Olkea ei myöskään suositella sen allergiaa aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi . Rukiin olki on myös okainen. Okaat ovat niin pieniä, ettei silmä niitä näe, mutta ne aiheuttavat haavoja siilin ihoon ja samalla tulehdusvaaran (ks. Die Gefahr, die aus dem Stroh kommt). Olki on kovaa ainesta, joka voi lävistää siilin ihon tai silmän (hoitajille on tuotu kyseisiä tapauksia).

Kaupoista saa myös Ruti-Rexiä, pitkää havupuukuitua, joka kestää taivutusta siilin pyörittäessä ympärilleen pesäpalloa. Havupuukuitu on pakattu tiiviisti, joten sitä kannattaa irrotella siilin käyttöön sopivaksi. Sen voi myös antaa tuulettua, jotta voimakas tuoksu haihtuu.

Jos lumi peittää talvipesän, muuta eristettä ei tarvita, sillä siilin pesä ei saa olla liian lämmin. Ympäristön lämpökuorma voi estää siilin ruumiinlämmön riittävän laskun, jolloin myöskään aineenvaihdunta ei hidastu tarpeeksi eikä horros käynnisty. Edullisin talvipesän lämpötila horrokseen onkin nollan tuntumassa. (Lähde: Natura 4/2009: Horroksen monet muodot, prof. Esa Hohtola, Oulun yliopiston biologian laitos)

HUOM. Katso myös Talvipesän puhdistus

Tutkimuksia