2.7.2023

Tietokirjallisuudessa

Tuula Nyström - Tiina Kinnunen: Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito.

Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2009. 2. p. 160 s. ISBN 9789524831031

Kenellepä suomalaiselle pihapensaikossa tuhiseva siili olisi tuntematon, mutta mitä todella tiedämme tästä ainutlaatuisesta hyönteissyöjästä? Koko perheen yleisteos Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito kertoo siilistä ”piikki piikiltä”. Kirja auttaa tavallista siilinystävää ruokkimaan ja suojelemaan siiliä sekä helpottaa yksityiskohtaisten hoito-ohjeidensa avulla myös orpojen, sairaiden tai loukkaantuneiden siilien hoitoon perehtymistä. Teoksessa pääsemme tutustumaan lisäksi tämän erikoislaatuisen eläimen jättämiin jälkiin taiteessa, uskomuksissa ja myyttisissä tarinoissa.

Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito on hauskannäköinen ja helppolukuinen yleisteos, joka hyödyntää viimeisimpiä kansainvälisiä tutkimuksia. Huoli siitä, että pihojemme pikisilmä kulkee kohti uhanalaisuutta sai vapaaehtoistyönään luonnonvaraisia siilejä hoitavat Tuula Nyströmin ja Tiina Kinnusen täydentämään kotimaamme siilitietoutta.

Kirjan lääketieteelliset tiedot ovat tarkistaneet ja henkilökohtaisia neuvoja antaneet:
Korkeasaaren eläinlääkäri Eeva Rudbäck
villieläinlääkäri Einar Eriksson
eläinlääkäri Tanja Häkkinen
luonnonvaraisten eläinten hoitaja ja eläinsuojeluvalvoja Sari Valtanen.

Henkilökohtaisia neuvoja ovat antaneet myös eri puolilla Suomea toimivat eläinlääkärit, jotka ovat erikoistuneet luonnonvaraisen siilin hoitoon. Käsikirjoituksen on lisäksi takistanut Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Lounais-Suomen alueellinen nisäkäshavaintojen kerääjä museomestari Antero Suoranta.

Pieni siilikirja : ravinto, taudit, suojelu, hoito, talvehtiminen / Michael Lohmann; suomennos: Marita Vihervuori. Alkuteoksen nimeke: Das praktische Igelbuch, Käännös Marita Vihervuori. Kustantaja: Minerva, 2012. ISBN:9789524925761


HUOM. Jotkut hoito- ja ruokintaohjeet eivät sovi Suomen olosuhteisiin tai ovat jopa vaarallisia. Lue kirja-arvostelu ennen kuin noudatat kirjan ruokinta- tai lääkintäohjeita. Kirja on virheellisten ja vaarallisten ohjeiden takia poistettu Helmet-kirjastoista.

► Ensimmäinen siilitietokirja oli Kaarina Turtian v. 1998 ilmestynyt Siili - pihapiirin villilemmikki . Keuruu: Otava.ISBN 051-1-15361-7 Kirja on loppuunmyyty, mutta kirjastoista ja antikvariaateista sitä saattaa vielä löytyä.


► Mattias Tolvasen
kirjassa Kaupunkiluonto (WSOY 2002; Lähde luontoon -sarja) kirjoitetaan siilistä varsin asiantuntevasti. Pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta "citysiilin" faktat ovat kohdallaan.

Tällaisia yksityiskohtia ovat mm. tieto siitä, että siilin levinneisyysalue rajoittuu vain Ouluun (omin neuvoin selviäviä siilejä on tavattu Ylitorniostakin). Lisäksi se, että naaraat olisivat isompia kuin urokset, ei ole selkeä tunnistamisperuste. Siilien koko vaihtelee dramaattisesti esim. riippuen siitä, miten paljon ne ovat saaneet ravintoa. Melkeinpä helpompaa olisi tunnistaa siili kasvonaamion, pään ja korvien sekä piikkiasun värityksen perusteella, joskin tämä vaatii ankaraa paneutumista asiaan valokuvien avulla, kuten valaidentarkkailijat tekevät! Onkohan kukaan tutkija yrittänyt tätä?

► Juha Valsteen kirjassa Nisäkkäät Suomen luonnossa (Otava, 2007) siilitietämys on hyvällä tolalla yksityiskohtia myöden; harvoin siilistä kirjoitetaan yhtä paljon tutkittua faktaa. Jos kaikkien muidenkin eläinten kohdalla on tehty yhtä huolellista tutkimustyötä, kirjaa on todella helppo suositella!

► Antti Halkan ja Ulla Kokon kirja Laitetaankos pesä - näin sinäkin voit auttaa luontoa(Tammi, 1998) kerää pieneen kokoonsa nähden runsaasti aiheita. Yksi aiheista on siili ja siilin pesän rakentaminen.

Vuonna 1998 tieteellinen kiinnostus siileihin oli varsin vähäistä, joten kirjan kirjoittajat ovat olleet aikaansa edellä. Jotkin kirjan tiedot kaipaavat kommenttia, kuten siilin levinneisyysalueen paikantaminen Helsinki-Turku-korkeudelle ja hapatetun maidon mainitseminen ruokavalion täydentäjänä. Luonnonystävän on myös hyvä tietää, että pihanurmikolle horrostamaan tai muuten liikkumattomaksi jääneen siilin avuksi ei riitä pelkästään viereen asetettu ruokakuppi ja pesään nostaminen. Siili olisi tuotava lämpimään ja sen kunto olisi tarkistettava. Lisäksi talvihorroksesta herännyt siili tarvitsee veden ohella muutakin ravintolisää.

► Mirjam Kinoksen kirjassa Exlibris (Exlibris / Mirjam Kinos. - Oulu : Pohjoinen, 1989. - 134 s. ISBN 951-749-090-9) mainitaan sivulla 8 saksalaisen Johannes Knabensbergin, igleriksi kutsutun (Igler, nyk. Igel =siili) kappalaisen Exlibriksestä, jonka arvellaan valmistuneen 1450-1470. Merkissä on puuleikkaus, joka esittää kukka suussa kulkevaa siiliä . Exlibriksen tekstissä lukee: "Joka tämän varastaa, sitä siili suutelee".