4.3.2023

Tukiruokinta

Luonnonvarainen siili on pikkuhiljaa häviämässä Suomen luonnosta. Siksi siilien ystävät haluavat pitää lajin terveenä ja lisääntymiskykyisenä. Oikeanlainen ruokinta on kaiken perusta, vaikka terveellisintä siilille onkin luonnollinen ravinto, jonka se itse löytää öisillä retkillään.

Siiliä ruokittaessa tavoitteena on täydentää sen luonnollista ruokavaliota, ei korvata sen luonnollista ruokavaliota kokonaan.

Siilin valkuaisaineiden eli proteiinien tarve on korkea. Siili kykenee käyttämään hyväkseen vain eläinperäisiä proteiineja ja rasvoja. Kasvisproteiinien vaikutus siilin ravinnossa on olematon, sillä siilin ruuansulatusjärjestelmä ei kykene käsittelemään niitä.

Horrostaessaan siili ei syö 6–7 kuukauteen mitään. Se käyttää hyväkseen (polttaa) ruskean rasvan kerrostaan pitääkseen yllä elintoimintojaan. Ruskeaa rasvaa kertyy juuri eläinperäisistä
proteiineista ja rasvoista.

Selviytyäkseen talvihorroksesta siilin täytyy painaa vähintään 800 g Suomen oloissa.

Näistä siili saa riittävästi energiaa:

 • kissan viljattomat, sokerittomat (sokerien vaikutuksesta ks. Hammastaudit) ja kalattomat märkäruuat
 • kissan viljattomat, sokerittomat ja kalattomat kuivaruuat liotettuina (liottamattomat kuivanappulat turpoavat siilin vatsassa, ja voivat aiheuttaa suolitukoksen)

HUOM. Arviointi Kissojen- ja koirien markettiruokien soveltuvuus siilin (Erinaceus
europaeus) ruokintaan
julkaistaan, kun tuotteiden valmistajat ovat vastanneet tarkentaviin kysymyksiin ja arvio saapuu palautekierrokselta.

Kun siilin ruokavalio pidetään mahdollisimman yksinkertaisena, haitallisia
terveysvaikutuksia ei synny.
Ruokavalioonsa siili ei kaipaa vaihtelua: se on kaikkein tyytyväisin, kun sen eläinperäisen proteiinin ja rasvan tarve tyydyttyy.

Haitallista siilille

 • Maito
 • Pähkinät, auringonkukansiemenet ja jauhomadot
 • Raaka kala
 • Kalapitoinen märkäruoka
 • Raaka jauheliha
 • Viljat
 • Sokeri (sokerien vaikutuksesta ks. Hammastaudit)
 • Ihmisen ruokapöydän antimet

Maito on haitallista siilille. Siilit ovat laktoosi-intolerantteja, kuten monet ihmisetkin. Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö, joka aiheuttaa vatsan turvotusta, ilmavaivoja, ripulia ja voimakastakin vatsakipua. Jatkuva ripuli heikentää sillin vastustuskykyä bakteereille ja loisille, ja voi siten lyhentää sen elämää. (Ks. tarkemmin Usein kysyttyä Maatilallamme aikoinaan siileille annettiin maitoa, miksi se nyt on kiellettyä?)

Siiliemon maidossa on runsaasti proteiinia ja rasvaa, ja vain hyvin vähän sokeria: keskimäärin vain 16 g proteiinia, 26 g rasvaa ja 0,07 g laktoosia 100 ml:ssa maitoa. On todettu, ettei imeväisikäisillä poikasilla ole havaittavaa laktaasin aktiivisuutta; tämä tarkoittaa, että hiilihydraattien mikrobikäyminen suolistossa voi helposti johtaa maha-suolikanavan ongelmiin. Toisin sanoen siilit ovat laktoosi-intolerantteja. Esim. lehmänmaidossa on tyypillisesti 4,8 % laktoosia eli n. noin 5 g sokeria 100 ml:ssa.

Pähkinät ja auringonkukansiemenet sekä jauhomadot sisältävät paljon fosforia ja vain vähän kalsiumia, mikä aiheuttaa siileille luunmurtumia, nivelten epämuodostumia sekä hermostollisia oireita, jotka vaikuttavat esim. sydämen toimintaan.

Jokaisesta käytetystä fosforin milligrammasta on vastaavasti kulutettava toinen milligramma kalsiumia (1:1 tai 1:2). Jos kalsiumia ei saada ruokavaliosta, se otetaan kehon kalsiumvarastoista - luista ja hampaista - fosforin tasapainottamiseksi. Liiallinen fosforin määrä on syy luusairauksiin. Kalsiumin ja fosforin välinen suhde ei aiemmin ollut niin
tärkeää kuin nyt, sillä maaperän ja elintarvikkeiden fosforipitoisuus on lisääntymässä torjunta-aineiden käytön vuoksi. Vastaavasti kalsiumpitoisuus on vähenemässä, koska samaa maaperää viljellään uudestaan ja uudestaan samoilla kalsiumia heikentävillä kasveilla.

Terveellinen suhde kalsiumin ja fosforin välillä on 1:1 ja tai 1:2. Taulukossa alla kuvataan muutamien ravintoaineiden sisältämää kalsium/fosforisuhdetta.

Ravintoaine Kalsium Fosfori Lisätietoa
Penturuoka 1.5 1.1 Pieni kalsiumlisä on hyväksi nuorten eläinten luiden kehitykselle.
Kissan valmisruoka
1 2 Joissakin kissanruuissa suhdeluku on niinkin korkea kuin 1:4. Kannattaa tutkia pakkauksesta ravintoainekoostumus!
Raaka pihvinpala 1 9 Sisäelimissä on vieläkin korkeampi fosforisuhde.
Raaka kananrinta 1 18 Sisäelimissä on vieläkin korkeampi fosforisuhde.
Jauhomadot 1 20 Kalsium/fosforisuhde on vaihdellut 1:7 - 1:33 riippuen siitä missä muodossa jauhomadot ovat olleet.
Maapähkinät 1 6
Auringonkukansiemenet 1 7
Lähde:
Vale Wildlife Hospital
Raaka kala: Tiaminaasi-entsyymejä on mm. makean veden kalojen elimiä ympäröivässä rasvassa, kuten silakassa, äyriäisissä ja simpukoissa, joissain merikaloissa ja mikrobeissa (Wikipedia). Siilille ei saa antaa raakaa kalaa, sillä tiaminaasi-entsyymit tuhoavat B1-vitamiinia (tiamiinia). Kalan kypsentäminen tuhoaa entsyymin. Tiamiinin puutos vahingoittaa siilin hermostoa ja sydäntä.

Tiamiinin puutosta on ilmennyt myös imeväisikäisillä poikasilla, kun niitä on ruokittu pakastetulla vuohenmaidolla. Imeväisikäisille onkin parasta antaa vuohen- tai lampaanmaitoa tuoreena tai mieluummin kissanmaidon vastikejauheesta tehtyä korviketta.

Kalapitoiset teollisesti valmistetut kissan märkäruuat: Prosessoidustakin kalasta voi tulla ongelmia: siili pudottaa piikkinsä, jos sille tarjotaan jatkuvasti kalaa sisältäviä ruokia, sillä ne aiheuttavat sinkin puutetta. Kala ei ole siilin luonnollista ravintoa.
Viljat: Vehnää, kauraa, ohraa, maissia ja riisiä lisätään usein teollisiin kissan- ja koiranruokiin. Viljat rasittavat siilin ruuansulatusjärjestelmää, sillä kaikki edellä mainitut viljat kuuluvat heinäkasvien (Poaceae) heimoon. Heinä, kuten muukaan kasvi- ja kasvispitoinen ravinto, ei ole siilin luonnollista ravintoa, eikä sen ruuansulatusjärjestelmä ole tottunut prosessoimaan sitä.
Raaka jauheliha: Taulukossa yllä on raa'an pihvin fosforiarvona 9. Raa'an porsas-nauta-jauhelihan on huomattu aiheuttavan hoidossa poikasille pitkäkestoista ripulia.
Siilin luonnollista ruokaa ei löydy ihmisen ruokapöydästä, älä anna näitäkään: mausteisia ja suolaisia ruokia (esim. makkaroita tai marinoituja lihoja; ne sisältävät paljon lisäaineita: siili saa aivan kyllikseen lisäaineita ihmisten jättämistä ruuantähteistä, joita se keräilee jatkuvasti matkansa varrelta) leipää tai pullaa: ne turpoavat siilin vatsassa, sisältävät maitoa, hiivaa ja suolaa makeita välipaloja tms. sokeria sisältäviä ruoka-aineita

Milloin siiliä tukiruokitaan

Syötä keväällä
Keskeytä kesäksi
Syötä poikkeuksellisissa olosuhteissa
Syötä syksyllä

Siili kiikarissa -sivuilla puhutaan tarkoituksella tukiruokinnasta. Termi kertoo, että siiliä ruokitaan vain silloin, kun se on välttämätöntä, ei jatkuvasti.

Syötä keväällä
Keväällä huhtikuussa, kun hyönteiset ovat alkaneet liikkua, heräävät siilitkin. Siilin paino on saattanut pudota jopa puoleen siitä, mitä se oli horrosta aloitettaessa.

Keskeytä kesäksi
Ruokinta keskeytetään touko-heinäkuuksi. Kesäruokintaa ei suositella, sillä

 • Teollinen ruoka ei riitä pitämään lajia terveenä, elinvoimaisena ja lisääntymiskykyisenä.
 • Siili syö vähemmän luonnollista ravintoa kuin sen pitäisi.
 • Teollinen ruoka pilaa siilien hampaat. Eläinlääkärit ovat joutuneet lopettamaan siilejä joilla ei ole ollut riittävästi hampaita ravintonsa pureskeluun.
 • Teollinen ruoka lihottaa siiliä. Lihavat siilit altistuvat monille sairauksille, nivelvaivoille ja muillekin ihmismaailmastakin tutuille ongelmille. Lihava siili ei pysty suojautumaan vihollisiltaan, kun se ei pääse tarpeeksi tiukalle kerälle.
 • Kun siilit kokoontuvat lämpimillä ilmoilla samaan paikkaan aterioimaan, loiset ja taudit (esim. tassutulehdus ja salmonella) tarttuvat siilistä toiseen erittäin helposti.

Syötä poikkeuksellisissa olosuhteissa
Poikkeuksellisilla olosuhteilla tarkoitetaan kesällä pitkään jatkuneita sateita, kylmyyttä, hellettä ja kuivuutta sekä takatalvea. Siilin kannalta se tarkoittaa aikaa, jolloin niiden luonnollinen ravinto on vetäytynyt suojaan.

Heinäkuussa, mikäli pienet vierotetut poikaset liikkuvat päivisin etsimässä ruokaa, niitä voi jonkin aikaa auttaa tarjoamalla matalassa astiassa haarukalla hienonnettua kissan
kosteaa märkäruokaa. Kysy pienten siilien ruokinnasta lisätietoa: Neuvojat ja hoitopaikat. Pienten siilien on kuitenkin opittava itse etsimään luonnollinen ravintonsa, joten turhaa ruokintaa on vältettävä.

Syötä syksyllä
Syksyllä ruokinta aloitetaan uudelleen, sillä silloin siili hyötyy ruokinnasta eniten. Ruokintaa jatketaan syksyllä niin kauan kuin siilejä käy syömässä. Siili itse tietää, milloin on oikea aika vaipua horrokseen, urokset yleensä aikaisemmin kuin naaraat ja nuoret siilit.

Aikaisemmin on neuvottu, että syksyllä voisi laittaa pari ruokalusikallista esim. auringonkukka- tai rypsiöljyä siilin ruokakuppiin, jotta siilin paino nousisi. Öljyjen lisääminen siilien ruokaan on turhaa, sillä öljyt ovat kasviperäisiä, eikä siili voi hyödyntää niitä ravitsemuksessaan. Toisaalta ne kyllä lisäävät siilin painoa ja energiasaatavuutta, mutta horrostamisvaiheesta selviämiseen tarvittavan ruskean rasvan määrää ne eivät lisää. Laadukkaasta eläinperäisestä ruuasta karttuu ruskea rasva, se myös lisää eläimen yleistä terveyttä.

Muista tämä ruokinnasta

 • ruoki vasta pimeän tullen: siili oppi ajan varsin tarkasti, mutta esim. isot linnut eivät ole enää hereillä
 • painavat, tasapohjaiset kupit, joita siili ei kaada
 • useampi ruoka- ja vesiastia tarjolle, ettei synny riitoja eivätkä taudit leviä
 • korjaa ruuantähteet pois, kun siilit ovat poistuneet, ettei ei-toivottuja ruokavieraita käy yöllä
 • siilin kupit pestään kuumalla vedellä joka päivä
 • käytä käsineitä

Hyönteishotelli

Siilin ja muita hyönteisten syöjiä voi kutsua pihalleen rakentamalla hyönteisille mukavan hotellin.

Tässä Ylen helppo ratkaisu: Ryhdy hotellinpitäjäksi!

Ne, jotka rakastavat nikkarointia, voivat tehdä luksusmallit hyönteismaailman hienostelijoita varten: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hy%C3%B6nteishotelli