28.6.2023

Tukiruokinta

Luonnonvarainen siili on vähitellen häviämässä Suomen luonnosta. Siksi siilien ystävät haluavat pitää lajin terveenä ja lisääntymiskykyisenä. Oikeanlainen tukiruokinta on kaiken perusta, vaikka terveellisintä siilille onkin luonnollinen ravinto, jonka se itse löytää öisillä retkillään.

Siilin valkuaisaineiden eli proteiinien tarve on korkea. Siili kykenee käyttämään hyväkseen eläinperäisiä proteiineja ja rasvoja. Kasviproteiinien vaikutus siilin ravinnossa on olematon, sillä siilin ruuansulatusjärjestelmä ei kykene hyödyntämään niitä samalla tavoin kuin eläinperäisiä proteiineja.

Horrostaessaan siili ei syö 6–7 kuukauteen mitään. Se käyttää hyväkseen (polttaa) ruskean rasvan kerrostaan pitääkseen yllä elintoimintojaan. Hyödyllistä ruskeaa rasvaa kertyy juuri eläinperäisistä proteiineista ja rasvoista.

Selviytyäkseen talvihorroksesta Suomen sääolosuhteissa siilin täytyy painaa vähintään 800 g.

Siiliä tukiruokittaessa tavoitteena on täydentää luonnollista ruokavaliota, ei korvata sitä.

Siilejä voi parhaiten ruokkia kissojen kuivaruualla, sillä kissan ravinnontarve on samantyyppinen kuin siilien, ts. kissa tarvitsee pääasiassa eläinperäistä ravintoa pysyäkseen terveenä.

Kuivamuona tulee aina liottaa. Siilin päätehtävä on syöminen, ja se syö juuri niin paljon kuin sen vatsaan mahtuu. Jos kuivanappuloita ei ole liotettu, ne alkavat turvota ruuansulatusnesteiden vaikutuksesta, ja kun siili juo, turpoaminen lisääntyy. Seurauksena on suolitukos. Siilin luonnollinen ravinto on kosteaa: mehukkaat kuoriaiset ja pulleat toukat, joskus raaka lihaa ja raadot.

Lyhyesti siilin ruokien valinnasta

Miten luen lemmikkiruokien ainesosaluetteloita

Yhdessä kissan- tai koiranruokatuotteessa voi olla useampia yllä mainittuja siilille ei-suositeltavia ainesosia, joten on hyvä tarkastella ainesosien suhdetta toisiinsa.

Rehujen merkintöjä säätelevän lain mukaan tuottajien tulee merkitä ainesosat suuruusjärjestykseen: ainesosa, joka on listassa ensimmäisenä, on tuotteen pääainesosa eli sitä on tuotteessa eniten. Jos ainesosalistassa ensimmäiseksi on merkitty viljat (vehnä, kaura, maissi, riisi), niitä on eniten verrattuna muihin ainesosiin. Siili voi käyttää hyväkseen vain eläinperäistä proteiinia eli ensimmäisenä ainesosalistassa tulee olla liha tai eläinperäiset tuotteet. Eläinperäisiä tuotteita ovat esim. sisäelimet, nahka, jänteet ja teurasjäte.

Proteiinin ja rasvan määrä merkitään prosentteina, muiden ainesosien osalta sitä ei laissa edellytetä. Alle 20–30 % proteiinia on varsin vähän siilin hyvinvoinnin kannalta – varsinkin, jos prosenttimäärää on nostettu kasvisproteiinin määrällä.

Esimerkkinä on Jahti & Vahti viljaton, vaikkei se olekaan teollisesti valmistetuista kissanruuista laaduttomimmasta päästä. Tämä tuote sisältää vain vähän ainesosia, mikä on yksi laadun takeista. Viljattomuus on niin ikään hyvä asia siilin kannalta. Tuotteen ainesosalistassa ensimmäisenä on kananlihajauho, sitten peruna, herne, kananrasva ja juurikasleike. Näiden joukossa on jo kolme kasviproteiinin lähdettä eli peruna, herne ja juurikasleike, joista jälkimmäinen, (sokeri-)juurikasleike, sisältää sokeria 4–7 %. Tuotteen valkuais-/proteiinimäärä on saatu nousemaan 30 %:iin, koska kasviproteiinit on otettu mukaan. Todellisuudessa eläinperäistä tuotetta eli kalkkunajauhoa on vähän. Kun tuotteessa ei ole viljoja ja kasviksia, voi lihan ja eläinperäisen tuotteen prosenttimäärää helposti seurata ja valita tuotteen, jossa ko. eläinproteiiniprosentti on mahdollisimman korkea.

On hyvä myös sekoittaa erilaisia siiliystävällisiä tuotteita keskenään, jottei siili saa liian yksipuolista ravintoa.

Tämä on yksinkertaistettu ohje, jota seuraamalla päästään jo lähemmäksi siilin terveellistä ruokavaliota.

Miksi tiettyjä ravintoaineita tulee välttää

Viljat
Vehnää, kauraa, ohraa, maissia ja riisiä lisätään usein teollisiin kissan- ja koiranruokiin. Viljat rasittavat siilin ruuansulatusjärjestelmää, sillä kaikki edellä mainitut viljat kuuluvat heinäkasvien (Poaceae) heimoon. Heinä, kuten muukaan kasvi- ja kasvispitoinen ravinto, ei ole siilin luonnollista ravintoa, eikä sen ruuansulatusjärjestelmä ole tottunut hyödyntämään
sitä.
Sokeria
Siilin luonnollinen ravinto sisältää hyvin vähän sokereita. Siilin ruokinta on osoittautunut ongelmalliseksi, sillä siilejä hoitavat lääkärit ja vapaaehtoiset hoitajat ovat kohdanneet hampaattomia ja huonohampaisia siilejä. Kun hampaat ovat huonossa kunnossa, siili ei kykene pureskelemaan luonnollista ravintoaan (ks. sairaudet Hampaat). Koska siilille tarjottava kuivaruoka täytyy liottaa, se on pehmeää, kuten tuoreruokakin: se on jo sellaisenaan haitallista siilin hampaille ja ruuan sokeripitoisuus lisää entisestään siilien hammasongelmia.

Yllättävän monissa kissoille ja koirille tarkoitetuissa teollisissa ruuissa on sokereita tai jopa lisättyä sokeria. Korkeita sokeripitoisuuksia on erityisesti sokerijuurikkaassa sekä sokerintuotannon sivutuotteissa, kuten melassissa.

Suola
Natriumkloridi eli ruokasuola on haitallista siilille. Suolamyrkytys tunnistetaan ihmisillä ja eläimillä. Myrkytysoireet ovat oksentelu, ripulointi, väsymys, jäykkyys, krampit, jne. Pienen kokonsa vuoksi siili on erityisen altis suolamyrkytykselle.
Kalat ja kalaöljyt
Siilille ei saa antaa raakaa kalaa, sillä kalan tiaminaasi-entsyymit tuhoavat B1-vitamiinia (tiamiinia). Tiaminaasi-entsyymejä on mm. makean veden kalojen elimiä ympäröivässä rasvassa, kuten silakassa, äyriäisissä ja simpukoissa (Wikipedia). Kalan kypsentäminen tuhoaa entsyymit. Tiamiinin puutos vahingoittaa siilin hermostoa ja sydäntä.

Tiamiinin puutosta on ilmennyt myös imeväisikäisillä poikasilla, kun niitä on ruokittu pakastetulla vuohenmaidolla. Imeväisikäisille onkin parasta antaa kissanmaidon vastikejauheesta tehtyä korviketta.

Prosessoidustakin kalasta voi tulla ongelmia, jos sille tarjotaan pääasiassa kalaa sisältäviä tuotteita: se aiheuttaa sinkin puutetta ja siili pudottaa piikkinsä. Kala ei ole siilin luonnollista ravintoa.

Maito
Siilit ovat laktoosi-intolerantteja, kuten monet ihmisetkin. Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö, joka aiheuttaa vatsan turvotusta, ilmavaivoja, ripulia ja pahimmillaan voimakasta vatsakipua. Jatkuva ripuli estää ravintoaineiden imeytymistä ja heikentää siilin vastustuskykyä bakteereille ja loisille (ks. tarkemmin: Usein kysyttyä Maatilallamme aikoinaan siileille annettiin maitoa, miksi se nyt on kiellettyä?)

Siiliemon maidossa on runsaasti proteiinia ja rasvaa, ja vain hyvin vähän sokeria: keskimäärin vain 16 g proteiinia, 26 g rasvaa ja 0,07 g laktoosia 100 ml:ssa maitoa. On todettu, ettei imeväisikäisillä poikasilla ole havaittavaa laktaasin aktiivisuutta; tämä tarkoittaa, että hiilihydraattien mikrobikäyminen suolistossa voi helposti johtaa maha-suolikanavan ongelmiin. Toisin sanoen siilit ovat laktoosi-intolerantteja. Esim. lehmänmaidossa on tyypillisesti 4,8 % laktoosia eli n. noin 5 g sokeria 100 ml:ssa.

Pähkinät ja auringonkukansiemenet sekä jauhomadot sisältävät paljon fosforia ja vain vähän kalsiumia, mikä voi aiheuttaa siileille luunmurtumia, nivelten epämuodostumia sekä hermostollisia oireita, jotka vaikuttavat esim. sydämen toimintaan.

Jokaisesta käytetystä fosforin milligrammasta on vastaavasti kulutettava toinen milligramma kalsiumia (1:1 tai 1:2). Jos kalsiumia ei saada ruokavaliosta, se otetaan kehon kalsiumvarastoista - luista ja hampaista - fosforin tasapainottamiseksi. Liiallinen fosforin määrä on syy luusairauksiin. Kalsiumin ja fosforin välinen suhde ei aiemmin ollut niin
tärkeää kuin nyt, sillä maaperän ja elintarvikkeiden fosforipitoisuus on lisääntymässä torjunta-aineiden käytön vuoksi. Vastaavasti kalsiumpitoisuus on vähenemässä, koska samaa maaperää viljellään uudestaan ja uudestaan samoilla kalsiumia heikentävillä kasveilla.

Terveellinen suhde kalsiumin ja fosforin välillä on 1:1 ja tai 1:2. Taulukossa alla kuvataan muutamien ravintoaineiden sisältämää kalsium/fosforisuhdetta.
Ravintoaine Kalsium Fosfori Lisätietoa
Penturuoka 1.5 1.1 Pieni kalsiumlisä on hyväksi nuorten eläinten luiden kehitykselle.
Kissan valmisruoka
1 2 Joissakin kissanruuissa suhdeluku on niinkin korkea kuin 1:4. Kannattaa tutkia pakkauksesta ravintoainekoostumus!
Raaka pihvinpala 1 9 Sisäelimissä on vieläkin korkeampi fosforisuhde.
Raaka kananrinta 1 18 Sisäelimissä on vieläkin korkeampi fosforisuhde.
Jauhomadot 1 20 Kalsium/fosforisuhde on vaihdellut 1:7 - 1:33 riippuen siitä missä muodossa jauhomadot ovat olleet.
Maapähkinät 1 6
Auringonkukansiemenet 1 7
Lähde:
Vale Wildlife Hospital
Lisäaineet
Ihmisen nauttimat teolliset ruuat sisältävät paljon lisäaineita. Siili saa aivan kyllikseen lisäaineita ihmisten jättämistä ruuantähteistä, joita se keräilee jatkuvasti matkansa varrelta ravintoloiden, kauppojen, yleisötilaisuuksien, huvipuistojen yms. läheisyydestä. Siilin pieni koko tekee sen erityisen alttiiksi lisäaineiden haitallisille vaikutuksille.

Milloin siiliä tukiruokitaan

Syötä keväällä tarvittaessa
Keskeytä kesäksi
Syötä poikkeuksellisissa olosuhteissa
Syötä syksyllä tarvittaessa

Siili kiikarissa -sivuilla puhutaan tarkoituksella tukiruokinnasta. Termi kertoo, että siiliä ruokitaan vain silloin, kun se on välttämätöntä, ei jatkuvasti.

Syötä keväällä tarvittaessa
Keväällä, kun hyönteiset ovat alkaneet liikkua, alkavat siilitkin heräillä. Lentävät hyönteiset heräävät ensimmäisinä kevään lämpöön, mutta vasta, kun siilin luonnolliseen ravintoon kuuluvat kuoriaiset ja toukat heräävät, siilikin voi herätä horroksesta.

Siilin paino on saattanut pudota jopa puoleen siitä, mitä se oli horrosta aloitettaessa.

Keskeytä kesäksi
Ruokinta keskeytetään touko-heinäkuuksi.
Kesäruokintaa ei suositella, sillä

 • Teollinen ravinto ei riitä pitämään lajia terveenä, elinvoimaisena ja lisääntymiskykyisenä.
 • Siili syö vähemmän luonnollista ravintoa kuin sen pitäisi.
 • Teollinen ruoka pilaa siilien hampaat.
 • Teollinen ruoka lihottaa siiliä. Lihavat siilit altistuvat monille ihmismaailmastakin tutuille ongelmille. Lihava siili ei pysty suojautumaan vihollisiltaan, kun se ei pääse tarpeeksi tiukalle kerälle.
 • Kun siilit kokoontuvat lämpimillä ilmoilla samaan paikkaan aterioimaan, loiset ja taudit (esim. haavojen aiheuttama tassutulehdus ja salmonella) tarttuvat siilistä toiseen erittäin helposti.

Syötä poikkeuksellisissa olosuhteissa
Poikkeuksellisilla olosuhteilla tarkoitetaan kesällä pitkään jatkuneita sateita, kylmyyttä, hellettä ja kuivuutta sekä takatalvea. Siilin kannalta se tarkoittaa aikaa, jolloin niiden luonnollinen ravinto, kuten kuoriaiset ja toukat, ovat vetäytyneet piiloon esim. syvälle maan alle tai puiden kaarnan alle.

Tukiruokinnan aikana kuivana kautena siilin ruokavaliota saa terveellisemmäksi kastelemalla säännöllisesti oman pihan kasveja. Maa pysyy kosteana, kuoriaiset ja toukat pysyvät lähempänä maan pintaa, ja siili saa kaivettua luonnollista ravintoaan esiin. Leikatun nurmikon kastelu ei kuitenkaan riitä, sillä sen alla ei ole siilille riittävästi ravintoa.

Jos pienet vierotetut poikaset liikkuvat päivisin etsimässä ruokaa, niitä voi jonkin aikaa auttaa tarjoamalla matalassa astiassa haarukalla hienonnettua kissan
kosteaa märkäruokaa. Kysy pienten siilien ruokinnasta lisätietoa: Neuvojat ja hoitopaikat. Pienten siilien on kuitenkin opittava itse etsimään luonnollinen ravintonsa, joten turhaa ruokintaa on vältettävä.

Syötä syksyllä tarvittaessa
Syksyllä tukiruokinta aloitetaan uudelleen, sillä silloin siili hyötyy ruokinnasta eniten. Ruokintaa jatketaan syksyllä niin kauan kuin siilejä käy syömässä. Siili itse tietää, milloin on oikea aika vaipua horrokseen, urokset yleensä aikaisemmin kuin naaraat ja nuoret siilit.

Aikaisemmin on neuvottu, että syksyllä voisi laittaa pari ruokalusikallista esim. auringonkukka- tai rypsiöljyä siilin ruokakuppiin, jotta siilin paino nousisi. Öljyjen lisääminen siilien ruokaan on turhaa, sillä laadukkaasta eläinperäisestä tukiruuasta karttuu ruskea rasva, se myös lisää eläimen yleistä terveyttä. Öljyjä ja erilaisia rasvavalmisteita lisättäessä siilin paino voi nousta liian suureksi. Siilin on päästävä kerälle itseään puolustaessaan ja saalistaakseen luonnollista ravintoaan sen on liikuttava ketterästi ja nopeasti.

Muista tämä ruokinnasta

 • ruoki vasta pimeän tullen: siili oppi ajan varsin tarkasti, mutta esim. ei-toivotut ruokavieraat, kuten isot linnut eivät ole enää hereillä
 • käytä painavia, tasapohjaisia kuppeja, joita siili ei kaada (siilit nojaavat kuppien reunoihin ja kiipeävät myös kuppiin syödessään)
 • laita useampi ruoka- ja vesiastia tarjolle, ettei synny riitoja, eivätkä taudit leviä
 • korjaa ruuantähteet pois, kun siilit ovat poistuneet, ettei ei-toivottuja ruokavieraita käy yöllä
 • pese siilin kupit kuumalla vedellä joka päivä
 • muista hygienia oman itsesi kannalta mutta myös siilin, sillä tutkijat ovat löytäneet siileistä ihmisten niille tartuttamia tauteja
 • käytä käsineitä

Hyönteishotelli

Siilin ja muita hyönteisten syöjiä voi kutsua pihalleen rakentamalla hyönteisille mukavan hotellin.

Tässä Ylen helppo ratkaisu: Ryhdy hotellinpitäjäksi!

Ne, jotka rakastavat nikkarointia, voivat tehdä luksusmallit hyönteismaailman hienostelijoita varten: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hy%C3%B6nteishotelli