23.8.2022

Tukiruokinta

Siilin tukiruokinta

Luonnonvarainen siili on pikkuhiljaa häviämässä Suomen luonnosta. Siksi siilien ystävät haluavat pitää lajin terveenä ja lisääntymiskykyisenä. Oikeanlainen ruokinta on kaiken perusta, vaikka terveellisintä siilille onkin luonnollinen ravinto, jonka se itse löytää luonnosta.

Siiliä ruokittaessa tavoitteena on täydentää sen luonnollista ruokavaliota, ei korvata sen luonnollista ruokavaliota kokonaan.

Siilin valkuaisaineiden eli proteiinien tarve on korkea. Siili kykenee käyttämään hyväkseen vain eläinperäisiä proteiineja ja rasvoja. Kasvisproteiinien vaikutus siilin ravinnossa on olematon, sillä siilin ruuansulatusjärjestelmä ei kykene käsittelemään niitä.

Horrostaessaan siili ei syö 6–7 kuukauteen mitään. Se käyttää hyväkseen (polttaa) ruskean rasvan kerrostaan pitääkseen yllä elintoimintojaan. Ruskeaa rasvaa kertyy juuri eläinperäisistä
proteiineista ja rasvoista.

Selviytyäkseen talvihorroksesta siilin täytyy painaa vähintään 800 g Suomen oloissa.

Näistä siili saa riittävästi energiaa:

 • kissan viljattomat, sokerittomat ja kalattomat märkäruuat
 • kissan viljattomat, sokerittomat ja kalattomat kuivaruuat liotettuina (liottamattomat kuivanappulat turpoavat siilin vatsassa, ja voivat aiheuttaa suolitukoksen)

HUOM. Arviointi Kissojen- ja koirien markettiruokien soveltuvuus siilin (Erinaceus
europaeus) ruokintaan
julkaistaan, kun tuotteiden valmistajat ovat vastanneet tarkentaviin kysymyksiin ja arvio saapuu palautekierrokselta.

Kun siilin ruokavalio pidetään mahdollisimman yksinkertaisena, haitallisia
terveysvaikutuksia ei synny.
Ruokavalioonsa siili ei kaipaa vaihtelua: se on kaikkein tyytyväisin, kun sen eläinperäisen proteiinin ja rasvan tarve tyydyttyy.

Haitallista siilille

 • Lehmänmaito
 • Pähkinät, auringonkukansiemenet ja jauhomadot
 • Raaka kala
 • Kalapitoinen märkäruoka
 • Raaka jauheliha
 • Viljat
 • Ihmisen ruokapöydän antimet
Lehmänmaito on haitallista siilille, vaikka siili yleensä pitää maidosta. Siili saa maidosta laktoosi-intoleranssioireita (ripulia ja vatsakipuja), koska siltä puuttuu elimistöstään laktoosia pilkkova entsyymi. Jatkuva ripulointi heikentää siilin kuntoa ja altistaa sen loisille ja taudeille ja johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Älä tarjoa hapanmaito- ja laktoosittomia tuotteitakaan, sillä siilit ovat yksilöitä, kuten ihmisetkin, eikä kaikkien elimistö pysty käsittelemään edes niitä. Maito ei ole siilin luonnollista ravintoa. Tarjoa sen sijaan puhdasta vettä.
Pähkinät ja auringonkukansiemenet sekä jauhomadot sisältävät paljon fosforia ja vain vähän kalsiumia, mikä aiheuttaa siileille luunmurtumia, nivelten epämuodostumia sekä hermostollisia oireita, jotka vaikuttavat esim. sydämen toimintaan.

Jokaisesta käytetystä fosforin milligrammasta on vastaavasti kulutettava toinen milligramma kalsiumia (1:1 tai 1:2). Jos kalsiumia ei saada ruokavaliosta, se otetaan kehon kalsiumvarastoista - luista ja hampaista - fosforin tasapainottamiseksi. Liiallinen fosforin määrä on syy luusairauksiin. Kalsiumin ja fosforin välinen suhde ei aiemmin ollut niin
tärkeää kuin nyt, sillä maaperän ja elintarvikkeiden fosforipitoisuus on lisääntymässä torjunta-aineiden käytön vuoksi. Vastaavasti kalsiumpitoisuus on vähenemässä, koska samaa maaperää viljellään uudestaan ja uudestaan samoilla kalsiumia heikentävillä kasveilla.

Terveellinen suhde kalsiumin ja fosforin välillä on 1:1 ja tai 1:2. Taulukossa kuvataan muutamien ravintoaineiden sisältämää kalsium/fosforisuhdetta.
Raaka kala: Tiaminaasi-entsyymejä on mm. makean veden kalojen elimiä ympäröivässä rasvassa, kuten silakassa, äyriäisissä ja simpukoissa, joissain merikaloissa ja mikrobeissa (Wikipedia). Siilille ei saa antaa raakaa kalaa, sillä tiaminaasi-entsyymit tuhoavat B1-vitamiinia (tiamiinia). Kalan kypsentäminen tuhoaa entsyymin. Tiamiinin puutos vahingoittaa siilin hermostoa ja sydäntä.

Tiamiinin puutosta on ilmennyt myös imeväisikäisillä poikasilla, kun niitä on ruokittu pakastetulla vuohenmaidolla. Imeväisikäisille onkin parasta antaa vuohen- tai lampaanmaitoa tuoreena tai mieluummin kissanmaidon vastikejauheesta tehtyä korviketta.

Kalapitoiset teollisesti valmistetut kissan märkäruuat: Prosessoidustakin kalasta voi tulla ongelmia: siili pudottaa piikkinsä, jos sille tarjotaan jatkuvasti kalaa sisältäviä ruokia, sillä ne aiheuttavat sinkin puutetta. Kala ei ole siilin luonnollista ravintoa.
Viljat Vehnää, kauraa, ohraa, maissia ja riisiä lisätään usein teollisiin kissan- ja koiranruokiin. Viljat rasittavat siilin ruuansulatusjärjestelmää, sillä kaikki edellä mainitut viljat kuuluvat heinäkasvien (Poaceae) heimoon. Heinä, kuten muukaan kasvi- ja kasvispitoinen ravinto, ei ole siilin luonnollista ravintoa, eikä sen ruuansulatusjärjestelmä ole tottunut prosessoimaan sitä.
Raaka jauheliha: Taulukossa yllä on raa'an pihvin fosforiarvona 9. Raa'an porsas-nauta-jauhelihan on huomattu aiheuttavan hoidossa poikasille pitkäkestoista ripulia.
Siilin luonnollista ruokaa ei löydy ihmisen ruokapöydästä, älä anna näitäkään: mausteisia ja suolaisia ruokia (esim. makkaroita tai marinoituja lihoja; ne sisältävät paljon lisäaineita: siili saa aivan kyllikseen lisäaineita ihmisten jättämistä ruuantähteistä, joita se keräilee jatkuvasti matkansa varrelta) leipää tai pullaa: ne turpoavat siilin vatsassa, sisältävät maitoa, hiivaa ja suolaa makeita välipaloja tms. sokeria sisältäviä ruoka-aineita

Milloin siiliä tukiruokitaan

Syötä keväällä
Keskeytä kesäksi
Syötä poikkeuksellisissa olosuhteissa
Syötä syksyllä

Siili kiikarissa -sivuilla puhutaan tarkoituksella tukiruokinnasta. Termi kertoo, että siiliä ruokitaan vain silloin, kun se on välttämätöntä, ei jatkuvasti.

Syötä keväällä
Keväällä huhtikuussa, kun hyönteiset ovat alkaneet liikkua, heräävät siilitkin. Siilin paino on saattanut pudota jopa puoleen siitä, mitä se oli horrosta aloitettaessa.

Keskeytä kesäksi
Ruokinta keskeytetään touko-heinäkuuksi. Kesäruokintaa ei suositella, sillä

 • Teollinen ruoka ei riitä pitämään lajia terveenä, elinvoimaisena ja lisääntymiskykyisenä.
 • Siili syö vähemmän luonnollista ravintoa kuin sen pitäisi.
 • Teollinen ruoka pilaa siilien hampaat. Eläinlääkärit ovat joutuneet lopettamaan siilejä joilla ei ole ollut riittävästi hampaita ravintonsa pureskeluun.
 • Teollinen ruoka lihottaa siiliä. Lihavat siilit altistuvat monille sairauksille, nivelvaivoille ja muillekin ihmismaailmastakin tutuille ongelmille. Lihava siili ei pysty suojautumaan vihollisiltaan, kun se ei pääse tarpeeksi tiukalle kerälle.
 • Kun siilit kokoontuvat lämpimillä ilmoilla samaan paikkaan aterioimaan, loiset ja taudit (esim. tassutulehdus ja salmonella) tarttuvat siilistä toiseen erittäin helposti.

Syötä poikkeuksellisissa olosuhteissa
Poikkeuksellisilla olosuhteilla tarkoitetaan kesällä pitkään jatkuneita sateita, kylmyyttä, hellettä ja kuivuutta sekä takatalvea. Siilin kannalta se tarkoittaa aikaa, jolloin niiden luonnollinen ravinto on vetäytynyt suojaan.

Heinäkuussa, mikäli pienet vierotetut poikaset liikkuvat päivisin etsimässä ruokaa, niitä voi jonkin aikaa auttaa tarjoamalla matalassa astiassa haarukalla hienonnettua kissan
kosteaa märkäruokaa. Kysy pienten siilien ruokinnasta lisätietoa: Neuvojat ja hoitopaikat. Pienten siilien on kuitenkin opittava itse etsimään luonnollinen ravintonsa, joten turhaa ruokintaa on vältettävä.

Syötä syksyllä
Syksyllä ruokinta aloitetaan uudelleen, sillä silloin siili hyötyy ruokinnasta eniten. Ruokintaa jatketaan syksyllä niin kauan kuin siilejä käy syömässä. Siili itse tietää, milloin on oikea aika vaipua horrokseen, urokset yleensä aikaisemmin kuin naaraat ja nuoret siilit.

Aikaisemmin on neuvottu, että syksyllä voisi laittaa pari ruokalusikallista esim. auringonkukka- tai rypsiöljyä siilin ruokakuppiin, jotta siilin paino nousisi. Öljyjen lisääminen siilien ruokaan on turhaa, sillä öljyt ovat kasviperäisiä, eikä siili voi hyödyntää niitä ravitsemuksessaan. Toisaalta ne kyllä lisäävät siilin painoa ja energiasaatavuutta, mutta horrostamisvaiheesta selviämiseen tarvittavan ruskean rasvan määrää ne eivät lisää. Laadukkaasta eläinperäisestä ruuasta karttuu ruskea rasva, se myös lisää eläimen yleistä terveyttä.

Muista tämä ruokinnasta

 • ruoki vasta pimeän tullen: siili oppi ajan varsin tarkasti, mutta esim. isot linnut eivät ole enää hereillä
 • painavat, tasapohjaiset kupit, joita siili ei kaada
 • useampi ruoka- ja vesiastia tarjolle, ettei synny riitoja eivätkä taudit leviä
 • korjaa ruuantähteet pois, kun siilit ovat poistuneet, ettei ei-toivottuja ruokavieraita käy yöllä
 • siilin kupit pestään kuumalla vedellä joka päivä
 • muista hygienia oman itsesi kannalta mutta myös siilin, sillä tutkijat ovat löytäneet siileistä ihmisten niille tartuttamia tauteja
 • käytä kertakäyttökäsineitä

Hyönteishotelli

Siilin ja muita hyönteisten syöjiä voi kutsua pihalleen rakentamalla hyönteisille mukavan hotellin.

Tässä Ylen helppo ratkaisu: Ryhdy hotellinpitäjäksi!

Ne, jotka rakastavat nikkarointia, voivat tehdä luksusmallit hyönteismaailman hienostelijoita varten: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hy%C3%B6nteishotelli