10.7.2020

TV:ssä

► Lokakuun 2017 alkupuolella Valio alkoi mainostaa laktoositonta Eila-maitojuomaansa kahden animoidun siilin keskustelulla. Herkkävatsaisia on joukossamme, tiedotti Valio. Ihan hienoa, kun siili saa tällä tavalla julkistuutta, kiitos siitä Valiolle!

Siili ei kuitenkaan maitoa kaipaa- ei edes laktoositonta, sen luonnollinen juoma on vesi. Kuten ihmispotilaista jo tiedetään laktoosin käsittely on yksilöllistä: laktoositonkin voi aiheuttaa oireita kaikkein herkimille.

MTV Uutiset Ulkomaat 26.5.2016: Hirvittävää eläinrääkkäystä: Teinipojat käyttivät siiliä jalkapallona. Lauantaina ohikulkijat joutuivat todistamaan kuinka teini-ikäiset pojat pahoinpitelivät siiliä ja potkivat sitä jalkapallon tapaan Ruotsin Gotlannissa. Asiasta uutisoi Expressen. Sunnuntaina Gotlannin siiliyhdistys sai hoiviinsa pahoin loukkaantuneen siilin. Yhdistys oli kutsuttu paikalle, kun ohikulkija oli nähnyt kahden teini-ikäisen pojan potkivan eläintä keskenään ja käyttäneen sitä jalkapallona. Loukkaantunut siili vietiin hoitoon villieläinkeskukseen, mutta pienistä toipumisen merkeistä huolimatta eläin ei selvinnyt enää vammoistaan. Tiistaina pahoin potkimisesta vammautunut siili kuoli.

YLE 1 Ulos luontoon: Liikettä kesäyössä. Osa 3/10. Kaikki tuntevat siilin mutta mitä tuo kesäyön kuhkija touhuaa.

► Viikon luontohavainto: Siilit talvihorrokseen ( Yle Areena 3.10.2011)

► Avara luonto: Piikkipallojen paratiisi ( Yle.fi Dokumentit 06.09.2011 ). Mainio kokonaispläjäys siilistä. Käsikirjoitus ja tuottaja: Kurt Mündl. Tuotanto: ORF, Itävalta.

Yle FST5:n ruotsinkielinen lastenohjelma Bärtil-lampaasta.
"Idean äiti ja käsikirjoittaja Monica Vikström-Jokela sai tehtäväkseen luoda ohjelman konseptin ja hahmot. Aurinkoinen Bärtil sai kaverikseen hankalan Isa-possun. Sarjassa seikkailevat myös kovis-varis Fia, joka on hiphoppari, sekä runoileva siili Rune Berg."

YLE1 Puoli seitsemän -ohjelmassa 6.11.2009 Tuula Nyström Tyllerö-siilin kanssa.Toimittaja Tiina Klemettilä teki jutun. Nyströmien kotipihalla valmisteltiin siilien ateriaa ja tutkittiin valmista siilinpesää.

FST5 TvNytt 26.7.2008 toimittaja Elisabeth Mansner kävi kuvaajan kanssa haastattelemassa Tuula Nyströmin Simo-siiliä.

Ylen Aamu-TV:ssä 6.6.2008 haastateltavana Tuula Nyström. Paikalla myös eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen. Keskusteltiin olisivatko siilit vähenemässä ja todettiin, ettei tiedetä, koska siiliä ei ole tutkittu tarpeeksi.
Tuula Nyström korjaa antamiaan tietoja: Annoin ohjelmassa väärää tietoa Joensuun yliopiston siilitutkimuksen gradujen määrästä. Olin saanut yliopiston kirjastosta tiedon, että valmiina on vain kaksi gradua, nimittäin Katariina Haatasen Siilin pariutumiskäyttäytyminen Itä-Suomessa ja Pia Rännäsen Siilin (Erinaceus europaeus) elinpiiri ja ydinalueet eikä lisää ole tulossakaan. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kaksi muutakin gradua on ilmestynyt äskettäin:
Miina Auttilan Siilin (Erinaceus europaeus) pesien rakenne ja käyttö itäsuomalaisessa kaupunkiympäristössä ja Mirva Ikosen Siilin (Erinaceus europaeus) ravinnonkäyttö ja kuolinsyyt itäsuomalaisessa kaupunki-ympäristössä.

► Tuula Nyström MTV3 uutiskevennyksessä Simo-siilin kanssa 27.8.2007. Toimittaja Mika Tommola haastatteli ja kuvasi Käpylässä.

MTV3:n klo 10 uutisten kevennyksessä oli 14.7.2005 täyttä asiaa siilistä ja siililiikennemerkeistä. Yksi asia pisti silmään: ruoka, jota siilit näyttivät tyytyväisinä syövän, oli kaiketi maitotuotetta - toivottavasti edes laktoositonta.