30.7.2022

Ulkonäkö

Eurooppalaisen siilin rinta on ruskea ja sen kasvot, vatsa ja alakyljet ovat tuuhean karvan peittämät. Mustissa jaloissa karva on ohuempaa.

Molemmat sukupuolet näyttävät samalta.

Siilillä on viisi paria nisiä.

Siilillä on suippo, pitkähkö, kärsämäinen ja liikkuva ylähuuli, jonka kärjessä ovat sierainaukot.

Sillä on pyöreät, mustanruskeat silmät ja näkyvät, pyöreähköt korvalehdet.

Aikuinen siili on 24 - 35 cm pitkä kuononkärjestä peräpäähän, josta hännän osuus on 1,5 - 4 cm.

Aikuinen painaa 700 g - 1300 g; Näyttäisi siltä, että Skandinaviassa siilit ovat kookkaampia kuin muualla Euroopassa.
Siilillä on pitkähköt koivet (n. 10 cm), joita ei yleensä huomaa sen tuuheiden vatsakarvojen ja liikkumistavan vuoksi.

Sillä on viisi varvasta jokaisessa jalassaan. Jalat ovat vahvoine kynsineen ja anturoineen rakentuneet kaivamista varten.
Siilin selkä on peittynyt valko-ruskeisiin piikkeihin, jotka ovat n. 2 - 2,5 cm:n pituisia muuntuneita karvoja (kuva alla). Piikkejä on n. 3500- 7000. Piikit uusiutuvat noin vuoden välein.

Siilin selkä on peittynyt valko-ruskeisiin piikkeihin, jotka ovat n. 2 - 2,5 cm:n pituisia muuntuneita karvoja (kuva alla). Piikkejä on n. 3500-7000. Piikit uusiutuvat noin vuoden välein.

Ks. piikki lähikuvassa 20-kertaisen suurennoksena.

Siilin rakenne normaalissa seisoma-asennossa: huomaa lyhyt niska, joka on eurooppalaiselle siilille ominainen. Siili kävelee jalat koukussa, mutta lähtiessään juoksuun, se "nostaa" jalat alleen ja venyy lisää korkeutta n. 10 cm. Siilin luurankokuva: Nigel Reeve:Hedgehogs, FIG.1.4, s.7.

Uros vai naaras

Uros- ja naarassiili muistuttavat toisiaan niin paljon, että pelkän ulkonäön perusteella ei voi sanoa varmasti, kummasta on kyse.

Urokset ovat usein naaraita isompia ja erot koossa kasvavat iän myötä, mutta tämä tunnistuskeino ei ole luotettava. Kummankin sukupuolen koko vaihtelee vuodenajasta ja ravitsemustilasta riippuen.

Parhaiten sukupuolet tunnistaa kääntämällä siilin selälleen ja katsomalla, miten sen sukuelimet ovat sijoittuneet peräaukkoon nähden (ks. kuva alla). Ulkoiset sukuelimet ovat naaraalla lähempänä peräaukkoa kuin uroksella.

Siilillä on häntä!