16.5.2023

Ulkonäkö

Eurooppalaisen siilin rinta on ruskea ja sen kasvot, vatsa ja alakyljet ovat tuuhean karvan peittämät. Mustissa jaloissa karva on ohuempaa. Molemmat sukupuolet näyttävät samalta (ks. alla Uros vai naaras).

Siilillä on viisi paria nisiä.

Siilillä on suippo, pitkähkö, kärsämäinen ja liikkuva ylähuuli, jonka kärjessä ovat sierainaukot.

Sillä on pyöreät, mustanruskeat silmät ja näkyvät, pyöreähköt korvalehdet.

Aikuinen siili on 24 - 35 cm pitkä kuononkärjestä peräpäähän, josta hännän osuus on 1,5 - 4 cm.

Aikuinen painaa 700 g - 1500 g; Näyttäisi siltä, että Skandinaviassa siilit ovat kookkaampia kuin muualla Euroopassa.

Siilillä on 10-12 cm pitkät koivet, joita ei yleensä huomaa sen tuuheiden vatsakarvojen ja liikkumistavan vuoksi (ks. alla). Yleensä piilossa on myös sen häntä, kuvassa se näkyy.

Sillä on viisi varvasta jokaisessa jalassaan. Jalat ovat vahvoine kynsineen ja anturoineen rakentuneet kaivamista varten.

Siilin rakenne normaalissa seisoma-asennossa: huomaa lyhyt niska, joka on eurooppalaiselle siilille ominainen. Siili kävelee jalat koukussa, mutta lähtiessään juoksuun, se "nostaa" jalat alleen ja lisää korkeuttaan n. 10 cm.

Siilin luurankokuva: Nigel Reeve: Hedgehogs, FIG.1.4, s.7.

Siilin selkä on peittynyt valko-ruskeisiin piikkeihin. Ne ovat n. 2 - 2,5 cm:n pituisia muuntuneita karvoja, jotka ovat muodostuneet keratiinista, samasta aineesta kuin ihmisten hiukset ja kynnet. Piikkejä on n. 3500- 7000. Piikit uusiutuvat noin vuoden välein. Ks. piikki lähikuvassa 20-kertaisen suurennoksena.


Mervi Kunnasranta, yliopistotutkija Itä-Suomen yliopistosta vastaa lasten kysymykseen, kuinka monta piikkiä siilillä on.

Ongelmalliset piikit

Piikit eivät pidä lämpöä. Ne ovat onttoja ja hyvin kaukana toisistaan. Myös siilin kasvojen, jalkojen ja vatsapuolen karvat ovat melko karkeita ja ohuita, joten ne eivät suojele siiliä kylmältä säältä. Tämä voi olla hyvä ominaisuus aavikkosiileille, mutta omalle eurooppalaiselle siilillemme tämä saattaa olla yksi syy siihen, miksi horrostaminen on sille paras selviytymisstrategia talvikuukausina.

Siili voi litistää itsensä hyvin matalaksi ryömiäkseen ahtaaseen tilaan. Jos se pystyy jatkamaan ryömimistä suoraan ulos toiselta puolelta, se pärjää. Mutta jos sen jostain syystä pitää peruuttaa, niin piikit todennäköisesti tarttuvat kiinni ja pitävät siilin paikallaan. Tämä on yksi syy, miksi puutarhaverkot ovat niin vaarallisia siileille.

Alla video piikittömästä siilistä. Siili voi menettää piikkinsä esim. sinkinpuutteen, stressin ja loistartunnan takia.

Uros vai naaras

Uros- ja naarassiili muistuttavat toisiaan niin paljon, että pelkän ulkonäön perusteella ei voi sanoa varmasti, kummasta on kyse.

Urokset ovat usein naaraita isompia ja erot koossa kasvavat iän myötä, mutta tämä tunnistuskeino ei ole luotettava. Kummankin sukupuolen koko vaihtelee vuodenajasta ja ravitsemustilasta riippuen.

Parhaiten sukupuolet tunnistaa kääntämällä siilin selälleen ja katsomalla, miten sen sukuelimet ovat sijoittuneet peräaukkoon nähden (ks. kuva alla). Ulkoiset sukuelimet ovat naaraalla lähempänä peräaukkoa kuin uroksella.