11.7.2020
Siilistä mediassa julkaistua 2013
► Iltalehti 20.12.2013: Urbaaneimmat nisäkkäät löytyivät. Helsingin ympäristökeskus pyysi loka-marraskuussa kaupunkilaisten havaintoja ketuista, supikoirista, mäyristä, rotista ja siileistä. Havaintoja sai ilmoittaa vuodesta 2000 lähtien. Ketuista saatiin lähes 770 havaintoa, rottia nähtiin myös ympäri Helsinkiä. Kettu ja rotta olivat siis urbaaneimmaat eläimet. Yhteensä havaintopisteitä saatiin 1750. Siilejä oli nähty Tähtitorninmäen, Punavuoren ja Töölön puistoissa.
► Karjalainen 19.10.2013: Siili jäi jumiin ilmanvaihtokanavaan. Pelastuslaitos kävi irrottamassa ilmanvaihtokanavan mutkaan jumiin jääneen siilin lauantaina Nurmeksessa. Siili oli päässyt luikahtamaan Pitkällämäellä Porokylässä sijaitsevan omakotitalon ilmanvaihtokanavaan. Siili oli pelastuslaitoksen mukaan hyväkuntoinen ja jäi talon omistajan hoiviin.
► Suomen Luonto 27.9.2013: Auta kaupunkisiili talven yli. Vaikka siilit ovat taitavia pesänrakentajia, ne tarvitsevat kaupunkioloissa toisinaan hotellipalveluita. Vielä ehdit rakentaa siilille kestävän ja turvallisen talvipesän. Kunnollinen talvipesä auttaa siiliä selviytymään talven yli. Haastateltavana tämän sivuston ylläpitäjä ja siilikirjan kirjoittaja Tuula Nyström.
► MTV Kotimaa 27.9.2013 : Nurmossa asuva Tuuni Rauhala auttaa parhaansa mukaan siilit talvikuntoon niitä lihottamalla. Nelisen vuotta sitten hänen poikansa toi hoidettavaksi pienen, reppanan siilinpoikasen, joka oli pahoin nälkiintynyt. Tämän jälkeen Rauhalan kodissa moni siili on hoidettu siihen kuntoon, että ne on voitu jälleen vapauttaa luontoon...
► Luontokuvaaja Olli Korhonen 13.9.2013: Siilien parittelumenot keväällä ovat täynnä tuhinaa ja tönimistä. Nyt nähtävä video siilien parittelumenoista on kuvattu noin kahden tunnin aikana toukokuussa 2013. Video paljastaa koruttomasti, kuinka koville siilinaaras joutuu koiraan sinnikkäiden lähentely-yritysten takia...
► Aamulehti 17.8.2013: Harakat saattoivat raadella siilejä Kokkolassa otsikoi lehti. Kokkolassa poliisitutkinnassa olleet raa'at siilien silpomistapaukset saattavatkin olla harakoiden tekosia. Silminäkijä näki harakkaparven hyökkäävän siilin kimppuun ja tappavan sen. Tapauksen kuvamateriaali toimitettiin poliisille. Hyökkäyksen jäljet ja siilin vammat näyttävät samanlaisilta kuin tutkintaan johtaneet tapaukset. Ks. myös MTV Uutiset Rikos 16.8.2014
► MTV KOTIMAA 11.08.2013: Helteinen kesä tukaloittaa siilien elämää. Siilinpoikaset kärsivät kesän ääriolosuhteista. Hellesäillä siiliä uhkaavat nestehukka ja ravintokato. Hyönteisiä ei ole näkösällä, eli siili jää vaille pääravintoaan.Varsinkin lähiöissä siili joutuu vaeltamaan pitkiä matkoja ilman vesitilkkaa, muistuttaa Siili kiikarissa -internetsivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen. Ravinto-ongelman siili kohtaa myös kylmillä säillä. Siksi vaarana on hypotermia.
Jokin on vinossa, jos löydät suojattomalta paikalta liikkumattoman siilin, kertoo Kinnunen. Nestehukasta kärsivä siili huojuu ja vapisee eikä jaksa kulkea kuin muutaman askelen kerrallaan. Nestehukasta voi Kinnusen mukaan hankkia varmuuden nyppäämällä varovasti eläimen nahkaa. Jos se ei palaudu ennalleen heti kosketuksen jälkeen, kyse on todennäköisesti nestehukasta.Suin päin luontokappaletta ei saa koskea. Ensin pitää soittaa asiantuntijalle ja kysyä neuvoa. Toiminnan on syytä olla nopeaa. – Siili menehtyy, jos se ei saa pian vettä, Kinnunen sanoo. Hypoterminen siilinpoikanen saattaa kyhjöttää keskellä pihaa sateessa.► MTV KOTIMAA 11.08.2013: Siileille tehty käsittämätöntä kiusaa Vantaalla. Vantaan Tikkurilasta on löytynyt tänä kesänä ainakin kolme punaiseksi spraymaalattua siiliä. Vantaalainen Olavi Sihvonen ruokkii siilejä kotipihallaan. Eräänä iltana pihaan oli tullut punaiseksi maalattu siili. Sihvonen toimitti sen puhdistettavaksi Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoishoitajan Sari Valtasen luonnonvaraisten eläinten hoitolaan. Tämä siili on päässyt jo takaisin Tikkurilaan, mutta maalattuja siilejä on ilmestynyt kaksi lisää. Toinen niistä oli perjantaina puhdistettavana Valtasella.Viimeisin havainto on torstai-illalta. – Pahoin pelkään, että lisää tulee, Sihvonen sanoo. Spraymaalista on siilille monenlaista haittaa, Valtanen kertoo. Punainen loistaa kauas, ja maalin kemikaalit ovat haitallisia. Sihvonen on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.Rikoskomisario Patrik Karlsson Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo, että maalaamista tutkitaan joko eläinsuojelurikkomuksena tai eläinrääkkäyksenä. – Jos joku tietää, kuka tällaista tekee, niin vihjeitä otetaan vastaan. Sihvonen arvioi, että siilit eivät tule kaukaa hänen pihaansa. – Tekijä asuu jossakin tässä lähellä.
► MTV Lifestyle, Koti 04.08.2013: Verkko on monen linnun loukku – suojaa pensaat näillä keinoilla. Paremman mielen puutarhuri saa suojaamalla marjat eläinystävällisin keinoin, todetaan sivulla: Helposti elämiin takertuvan pensasverkon voi korvata kotitekoisilla pelättimillä. Sellaisiksi sopivat esimerkiksi muovipussista tehdyt värikkäät nauhat tai vanhan videokasetin kela. Nauhat kannattaa sitoa naruun, jonka kiristät kahden tolpan ympärille ja mieluiten mahdollisimman lähelle pensaita. Tuulessa heiluvat nauhat ja niistä pääsevä ääni pitävät rastaat ja muut linnut kaukana. Valoa heijastavat pinnat sopivat verkon korvikkeeksi. Jos marjapensaiden lähellä on puita, voit ripustaa niihin cd-levyjä, jotka on helppo sitoa naruun ja sen avulla puuhun. Peilienkin käyttäminen auttaa mutta niiden ripustamiseen tarvitset tukevaa narua, jotta ne pysyvät tuulisella säällä paikoillaan. Siiliäkin muistetaan:
► Aamulehti 2.8.2013: Päivän kuvana on ruokakuppiaan tyhjentävä siili ja kuvateksti kertoo, että talvi on pitkä ja nyt tankataan. Havaintojen mukaan nämä sympaattiset piikkiniskat ovat vähentymään päin, toteaa lehti.
► Aamulehti, Moro 30.5.2013: Kotilosota on taas alkanut -otsikolla kirjoittaa toimittaja Päivi Vasara kirjoittaa Tiatoo fakta-osiossa, että siilit syövät kotiloita innokkaasti. Siili kiikarissa huokaa ja viittaa jälleen kerran sivulle Siili ja etanat ja kotilot.
► Aamulehti 29.5.2013: Otsikolla Puutarhaa syövä lehtokotilo kuolee etikkaliemessä toimittaja Liisa Heinänen mainitsee Fakta-osiossa, että siilit syövät lehtokotiloita. Siilit syövät etanoita ja kotiloita vain pahimpaan nälkäänsä: ks. Siili ja etanat ja kotilot.
► Suomen Luonto 28.5.2013, Antti Halkka: Ekologiset mökkivinkit osa 7: Muista mökkipihan muut asukkaat.
► HS Mielipide 8.5.2013: Sinikka Ylinen Espoosta kiinnittää huomiota siilikuolemiin otsikollaYlinopeus koituu siilin kohtaloksi.
► Aamulehti, Hyvä elämä 6.5.2013: Villieläin ei tarvitse ihmistä. Hieman harhaanjohtavalla otsikolla haastatellaan Ranuan eläintarhan vastaavaa eläintenhoitajaa Miia Varankia siitä, miten tulee käsitellä - tai tuleeko lainkaan - loukkaantuneita villieläimiä tai luonnonvaraisten eläinten poikasia. Hoitaa saa ja pitää, mutta terve eläin ei kaipaa ihmisen hoitoa tai käsittelyä. Rauan eläintarhassa ei enää hoideta siilinpoikasia salmonellavaaran takia.
Siili kiikarissa pahoittelee, että Eviran varoitus on purrut, vaikkei ole tutkittua tietoa siitä, kuinka paljon siilit todella levittävät salmonellaa ihmisiin tai toisiin eläimiin. Luulisi että Raunuan eläintarhassa osataan hygienia, sillä kaikki muutkin hoidettavat luonnonvaraiset saattavat kantaa salmonellaa.
► MTV KOTIMAA 05.05.2013: Älä koske luonnossa harhailevaan poikaseen. - Luonnonvaraisen eläimen pahin vihollinen on usein ihminen, joka haluaa auttaa hellyttävän näköistä ja orvoksi luulemaansa poikasta ja koskee siihen, mutta voi aiheuttaa tietämättömyyttään näin peruuttamattoman vahingon, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä muistutetaan, että yksinäisiltä vaikuttavia luonnonvaraisten eläinten poikasia ja myös aikuisia yksilöitä on autettava aina harkiten. Eläinsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Ennen eläimeen koskemista on kuitenkin varmistuttava siitä, että eläin todella on ihmisen avun tarpeessa.
► Ilona 4.5.2013: Ihan siilinä -otsikolla lehti antaa ohjeita horroksesta heränneen siilin ruokintaan ja siiliystävällisen pihan perustamiseen. Lähteenä on Siili kiikarissa.
► Aamulehti, Valo-liite 4/2013: Menovinkkinä perjantaina 12.4. Hämeenkyrön kansalaisopistossa klo 18 Juha Mäki-Ketelä kertoo pihasiilin suojelusta ja hoidosta.► Aamulehti, Vapaa-aika 13.4.2013: Hämeenkyrön kansalaisopistossa Harri Mannonen ja Juha Mäki-Ketelä opastavat siilin talvipesän rakentamisessa klo 10.-13.45.
► Itä-Savo 12.4.2013: Siilit luontoillan aiheena. Siilien ystävien kannattaa suunnata ensi tiistaina Talvisalon koululle luontoiltaan. Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämässä teemaillassa siileistä kertoo tutkija Anni RautioItä-Suomen yliopistosta. Rautio on jo pitkään tutkinut siilien käyttäytymistä ja näiden piikikkäiden mutta sympaattisten nisäkkäiden elämää. Mitä siilit syövät, miten ne talvehtivat? Mitkä tekijät vaikuttavat siilikantojen vaihteluun? Voisimmeko tehdä jotain siilien hyväksi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi saada vastauksia yleisöillan asiantuntijalta. Teemaillassa puhutaan myös luonnonmukaisesta puutarhanhoidosta, joka on siilienkin mieleen. Puutarhuri Susanna Seppänen Väinölän luomutilalta antaa neuvoja ja vinkkejä, joilla luomupuutarhan voi saada tuottamaan. Miten kasvien lannoittaminen ja kasvitautien ja -tuholaisten torjuminen käy päinsä luonnonmukaisesti? Mitä luomupuutarhanhoito edellyttää maaperältä? Talvisalon koulun monitoimisalissa tiistaina 16.4. kello 18 alkava luontoilta on avoin kaikille kiinnostuneille. Aikaa on varattu niin keskustelulle kuin yleisön omille kysymyksille."
► MTV Lifestyle Koti, Julkaistu 09.04.2010 16:00 (Päivitetty 19.07.2013) : Tiesitkö? Tämä söpöliini on puutarhurin paras kaveri! Suloiset siilit ovat käteviä puutarhurin apulaisia, joita voi kutsua varsinaisiksi "tuhohyönteisimureiksi". Jos puutarhaasi siis ilmestyy oma siilivierailija, olet varsin onnekas!
► Luonnonsuojelija 3/2013: Lehdessä muistutetaan otsikolla Siili pitää pihan tuholaiset kurissa, että siili on hyödyllinen eläin, jota tulee suojella. Artikkelissa vinkataan ruokinnasta ja talvipesien rakentamisesta.
► Ilona 27.3.2013: Pysäytin rekan ja nostin siilin tieltä kertoo Vellu Lukkarinen, kun autotielle eksynyt siili jäi paniikissa pyörimään tien varren betoniaidan viereen. "Laitoin hätävilkut päälle ja pysäytin rekan. Kävin poimimassa siilin syliini ja nostin sen aidan yli turvaan takaisin luontoon," kertoo Vellu. Muut autoilijat suhtautuivat ymmärtäväisesti ja jotkut nostivat peukalon ilmaan. "Jos sammakkokin jää rekan alle niin kyllä siinä tulee itku silmään". Mikä mies! Miesten mies on sellainen, joka suojee kaiken kokoisia elollisia, ihastelee Siili kiikarissa.
► Iltalehti 27.3.2013: Uusituissa suomalaisissa passeissa juoksee hirvi. Uudet passit otettiin käyttöön elokuun loppupuolella. - Kaikki passin aukeamat ovat keskenään erilaisia. Meillä on ollut toiveena liikkuva eläinkuvio, sillä se vaikeuttaa jo itsessään sivujen vaihtamista, sanoo ylitarkastaja Hanna Piipponen Poliisihallituksesta. Hirvet juoksevat passin oikeanpuoleisilla sivuilla, vasemmalla puolen on poroja, siilejä, susia, kettuja, pupuja ja muita Suomen luonnosta tuttuja eläinystäviä.
Siili kiikarissa tarkisti passistaan, missä siili menee ja siellä se ravasi sivulla 12.
►The Guardian, 29.1.2013: Hedgehog population in dramatic decline. Ekologit varoittavat brittiläisen siilin tulevaisuudesta: vuoden 2003- 2012 välillä siilien määrä on laskenut kolmanneksen. The People's Trust for Endangered Species (PTES) -säätiö on pitänyt lukua siilien määrästä jo yli vuosikymmenen ajan ja uskoo, että siilejä on jäljellä enää n. miljoona, kun niitä oli 1990-luvun keskivaiheilla 2 miljoonaa ja 1950-luvulla vielä 36 miljoonaa.
Ekologit vaativat että siilien häviämisen syitä on tutkittava edelleen, vaikka todennäköisiä syyllisiä ovat siilien asuinalueiden ja pesäpaikkojen häviäminen, asuinalueiden pirstaloituminen ja uusien teiden, talojen yms. rakentaminen. Kymmeniä tuhansia siilejä kuolee vuosittain liikenteessä. Ilmastonmuutoksen tuomat äärisääolosuhteet, kuten rankkasateiden aiheuttamat tulvat, jotka tuhoavat eläinten pesät, ovat niin ikään syitä siilin häviämiseen, kirjoittaa Adam Vaughan.
► Suomen Luonto -lehden Paras kansi 2012 -kilpailun voitti Risto Petäjämäen kuva vettä latkivasta siilistä. Lehdessä on kattava ja hyvä artikkeli piikkitakista, kiitos siitä!