Siilistä mediassa kirjoitettua v. 2016

Puuttuuko tietoja? Anna vinkki!

MTV Uutiset Ulkomaat 26.5.2016: Hirvittävää eläinrääkkäystä: Teinipojat käyttivät siiliä jalkapallona. Lauantaina ohikulkijat joutuivat todistamaan kuinka teini-ikäiset pojat pahoinpitelivät siiliä ja potkivat sitä jalkapallon tapaan Ruotsin Gotlannissa. Asiasta uutisoi Expressen. Sunnuntaina Gotlannin siiliyhdistys sai hoiviinsa pahoin loukkaantuneen siilin. Yhdistys oli kutsuttu paikalle, kun ohikulkija oli nähnyt kahden teini-ikäisen pojan potkivan eläintä keskenään ja käyttäneen sitä jalkapallona. Loukkaantunut siili vietiin hoitoon villieläinkeskukseen, mutta pienistä toipumisen merkeistä huolimatta eläin ei selvinnyt enää vammoistaan. Tiistaina pahoin potkimisesta vammautunut siili kuoli.

Hämeen Sanomat 22.5.2016: Britit heräävät siilien hätään. Albi joutui talvihorroksensa aikana punkkihyökkäyksen kohteeksi. Sisälämmöstä nauttinut 4 810 yrittää kasvaa kyllin isoksi, jotta se pääsisi vapauteen. Albi ja 4 810 ovat Basingstoken lähellä sijaitsevan HART Wildlife Rescuen villieläinsairaalaan tuotuja siilejä, joiden vapaat lajitoverit vähenevät. Sairaalan siilit kertovat syistä, joiden vuoksi Britannian siilikanta on romahtanut yli 30 miljoonasta ehkä vain yhteen miljoonaan parinkymmenen vuoden aikana.
– Siilit ovat hädässä, mutta niiden määriä on parhaimmillaankin arvioitu vain liikenteessä kuolleiden siilien perusteella, eivätkä arviot ole kovinkaan luotettavia. Sisäsiittoisuus, loiseläinvaivat, mäyrätuhot ja entistä lämpimämmät talvet ovat pienentäneet siilikantaa. Tiet ja rakennettu ympäristö estävät siilejä vaeltelemasta, eikä edes suuri määrä aina ole merkki terveestä paikallisesta siilikannasta. – Kun siilit eivät pääse vapaasti kulkemaan tarpeeksi pitkiä matkoja, ne pariutuvat sukulaistensa kanssa. Geenivirheet tulevat esille. Me näemme usein epämuodostumia, kuten käyriä piikkejä, kertoo sairaalaa johtava Charmian Greenland-Jones. Hänen mukaansa loiseläimet ovat saattaneet lisääntyä ilmastonmuutoksen vuoksi. Siilien punkkisairaudet ovat ilmeisesti yleistyneet samassa tahdissa kuin ihmisten sairastama borrelioosikin. – Näemme toisinaan punkkeja poistaessamme siileillä ihomuutoksia puremakohdissa.
Britanniassa mäyrä on siilien ainoa luonnollinen vihollinen, joten paikoitellen korkeaksi kohonnutta mäyräkantaa pidetään myös yhtenä syynä siilien katoamiseen. Britanniassa siilit synnyttävät kaksi poikuetta vuodessa, yhden keväällä ja toisen syksyllä. Erityishädässä ovat syyspoikaset, jotka eivät usein ehdi horroksen vaatimaan 600 gramman painoon (Suomessa 800 g) ennen pakkasasteita. Liian laihan siilin energiavarastot eivät riitä talvehtimiseen.

Britit ovat heräämässä siilien yhä pahenevaan hätään. BBC:n tekemän kyselyn mukaan vain 29 prosenttia maan asukkaista näki viime vuonna siilin, vuonna 2014 vielä 32 prosenttia. Siilistä on tullut eläinlaji, jonka britit haluavat kaikkein innokkaimmin pelastaa. Talvella sanomalehti Times kampanjoi voimakkaasti siilien puolesta, BBC esitti ohjelmia siilien pelastamisesta ja supermarketketju Aldi antoi osan muovikassituotoistaan siilejä suojelevalle British Hedgehod Societylle. Joillakin paikkakunnilla siilien suojelu on otettu osaksi rakennusmääräyksiä. Aitoihin on jätettävä siilien mentäviä rakoja, jotta ne voivat vaeltaa öisillä retkillään muutamia kilometrejä pihalta toiselle. Uudet asuinalueet on suunniteltava niin, että eläimille jää luontokäytäviä eli alueita, joilla liikenne ei vaaranna niiden liikkumista. Konservatiivikansanedustaja Oliver Colville on aloittanut vetoomuksen, joka tekisi siilistä suojellun. Hän toivoo myös, että siitä tehtäisiin kansalliseläin. Vetoomuksella on jo liki 30 000 allekirjoittajaa.

Aamulehti 5.4.2016: Otsikolla Myrkynlevittäjiä yritetään kiinni kansalaisvoimin toimittaja Juha Sihto Facebookiin perustetusta eläinten ystävien Myrkyttäjät kiinni -ryhmästä, joka lupaa 500 euron palkkion sille, joka antaa vihjeen, joka johtaa ensimmäisen myrkkysyöttien levittäjän tuomioon. Ryhmässä on n. puoli tuhatta jäsentä. Ryhmän perustaja Kangasalla asuva pitkän linjan koiraharrastaja Mari Lahtinen kertoo, että joka puolelta maata tulee viestejä luontoon kylvetyistä vaarallisista makupaloista, joiden sisälle on pantu neuloja, lasia, rotanmyrkkyä ja lipeää. Mari on huolissaan myös siitä, etteivätkö myrkkyjen levittäjät ymmärrä, että vaarassa ovat myös esim. lapset, linnut ja siilit. Lahtinen antaa yksinkertaiset ohjeet, miten myrkkysyöttien kanssa tulee menetellä: tee ilmoitus poliisille, jos näet jonkun levittävän myrkkyä luontoo. Ota mahdollisesta myrkyttäjästä valokuva, kerää syötit js vie poliisille tutkittavaksi. Jos epäilet lemmikkisi syöneen myrkkyä, ota heti yhteys eläinlääkäriin.