Siilistä kirjoitettua vuonna 2018-2019

2019

Iltalehti Kotimaan uutiset 12.8.2019, Tuomas Koukkunen: ”Siili ei osaa paeta, se vain käpertyy” – Kotipihansa vieraiden surulliset vammat nähnyt Katja vetoaa trimmerin käyttäjiin

Iltalehti Kotimaan uutiset 4.8.2019, Susanna Koivisto: ”Suhinalle” iski raksuhimo keskellä yötä, ruokakupille vaeltanut ”Siltsu” jäi auton alle – Johanna tuntee kotipihallaan viihtyvät siilit kuin omat lemmikkinsä

Iltalehti IL-TV LIVE 30.7.2019, Tiia Heiskanen: Johannan pihalla vipeltää siilejä läpi yön – livelähetyksessä seurattiin siilien touhuja

Iltalehti Kotimaan uutiset 14.7.2019, Sanni Mattila: Video: Tällaisena et ole siiliä ennen nähnyt! Hannu kuvasi hurjan reviiritaistelun kotipihallaan, röyhkeä suursiili ei suvainnut pienempäänsä ruokakupilla – ”Siitä alkoi töniminen”. Joensuulaisen omakotitalon pihalla ravaa piikikkäitä nelijalkaisia tämän tästä. Hannu Asikainen sai todistaa, että lempeät taapertajat voivat tosipaikan tullen käyttäytyä varsin sähäkästi.

Aamulehti Uutiset Pirkanmaa 11.7.2019, Henriikka Korte: Kymmeniä viestejä ja kuvia: Huoli siilien määrän vähenemisestä sai lukijat jakamaan siilihavaintojaan Tampereelta ja kauempaa – ”Vuosikymmen sitten piipahtivat jopa kynnyksellä asti”. Aamulehti uutisoi keskiviikkona, että siilien määrä on vähentynyt Pirkanmaalla. Lukijat innostuivat jakamaan kommenttikentässä omia havaintojaan ja otoksiaan siileistä.

Aamulehti Uutiset Pirkanmaa 10.7.2019, Henriikka Korte: Koska viimeksi näit siilin? Määrä on pienentynyt koko Pirkanmaalla – Näillä vinkeillä varmistat, ettet pienennä kantaa entisestään. Tampereen keskustassakin asuu siilejä. Keskustan vilinässä niiden kohtaloksi koituu usein liikenne.

Iltalehti Kotimaan uutiset 10.7.2019, Linda Laine: Kuva ei herkille: Trimmerin silpoma siili raahautui Sepon tuttavan pihaan suurissa tuskissa – ”Silmistä näki, että se oli käyttänyt kaikki voimansa”. Trimmerin käyttäjien on syytä tarkistaa puskat huolella ennen laitteen käynnistämistä. Seppo Pörhö muistuttaa, että puskat on käytävä läpi huolellisesti ja omin silmin on nähtävä, ettei puskien alla ole piilossa siilejä tai muita eläimiä.
– Pusikon alusta on nähtävä selkeästi, kun sitä leikkaa. Se ei riitä, että puskia tökitään kepillä.
– Siili ei lähde keppiä karkuun, vaan menee kerälle ja jää uhriksi, Pörhö sanoo.

Iltasanomat Asuminen 5.7.2019, Maarit Rasi: Jos pihallasi käy siili, olet onnekas: 3 ruokaa, jotka sopivat niille parhaiten – ei koskaan maitoa. Ne onnekkaat, jotka saavat pihapiiriinsä vieraaksi siilejä, voivat ruokkia niitä sopivilla raaka-aineilla.

Yle Uutiset 14.6.2019, Satu Aaltonen: Yhdeksän siilinpoikasta sinnittelee ilman emoa Turun eläinhoitolassa. Tulitikkuaskin kokoisia siilejä ruokitaan kissoille sopivalla maidonvastikkeella.

Helsingin Sanomat Kotimaa 11.6.2019, Marjo Valtavaara:Papaksi luultu siili synnytti seitsemän poikasta: ”Se oli šokki". Tanja Nevala: ”Olin menossa hakemaan siiliä kuljetuslaatikkoon vapautusta varten, kun näin pesän pohjalla liikettä. Se oli šokki”, Kauhajoella asuva Nevala kertaa. Papaksi luultu siili oli synnyttänyt seitsemän vaaleanpunaista poikasta, jotka pitivät pesässä pienenpientä piipitystä. ”Voi anteeksi, sanoin ja laskin siilin takaisin. Otin nopeasti kuvan ja painoin katon kiinni.”

Iltalehti Kotimaan uutiset 28.5.2019, Oona Mynttinen: Päivi kohtasi surkean ilmestyksen hautausmaalla, onnistui lopulta auttamaan avutonta siiliä – ”Olisi voinut tukehtua tai nääntyä”. Kohtaaminen kynttiläpäisen siilin kanssa muistutti roskaamisen vaaroista.

Satakunnan kansa Satakunta 23.5.2019, Tuuli Heervä: Palomiehet pelastivat siilin pinteestä. Siilille oli käynyt köpelösti Porin Rasituksentien osoitteessa. Otus oli pudonnut puolisen metriä syvään, kapeaan kaivoon. Onneksi apua oli saatavilla. Keskiviikkona iltamyöhään paikalle kutsutut palomiehet nostivat siilin varovasti vankilastaan ja päästivät sen takaisin luontoon jatkamaan öisiä puuhiaan. Satakunnan pelastuslaitos sai hälytyksen eläimenpelastustehtävään kello 22.21.

Yle Uutiset 18.5.2019, Vesa Grekula: 82-vuotias haluaa pelastaa siilit ja rakensi niille oman asuinalueen – jokaisella on nyt oma kaksio. Siilistä ei vastoin yleistä käsitystä ole myyrän tai käärmeen jahtaajaksi.

Iltasanomat Kotimaa 14.5.2019, Petri Turunen: Siilien äänekäs parittelu tallentui videolle Pohjois-Karjalassa – voi kestää tuntikausia: ”Aamulla uros löytyy väsyneenä lähistöltä”. Siilikirjailija Tuula Nyström on huolissaan siilien määrän vähenemisestä Suomessa.

Iltalehti Kotimaan uutiset 9.5.2019, Linda Laine: Hirsimökeissä horrostaneet siilit taapertavat vapauteen Kauhajoella – auttaja-Tanja on nähnyt myös surullisia kohtaloita: ”Monta kertaa on pitänyt viedä lopetuspiikille”. Pulaan joutuneita siilejä auttava Tanja Nevala toivoo, että ihmiset tarkistaisivat pusikoiden aluset ennen kuin leikkaavat niitä trimmerillä. Näin moni siili välttyisi haavoilta.

IL TV 7.5.2019, Salla Hekkala: Mooses-kissan ja siilin yhteinen hetki yllätti Samin – ”Siinä ne olivat nenät kiinni toisissaan”. Kissan ja siilin kohtaaminen tallentui myös videolle.

Helsingin Sanomat Hyvinkää 26.4.2019, Jael Nyman: Siilit katoavat hirvittävää tahtia Suomesta – Tämän tavallisen omakotitalon takapihalla on siiliparantola, jossa kanta yritetään pelastaa. Siilit heräilevät nyt talvihorroksestaan. Erittäin kuiva maasto tuo horroksesta heräileville nälkäisille ja janoisille eläimille haasteita. Siilejä voi auttaa muun muassa tarjoamalla vesikuppia.

Iltalehti IL-TV Luonto ja eläimet 22.1.2019, Inka Soveri (Cater News): Siili stressasi piikkinsä pois - tältä se näyttää kaljuna. Kaljuuntunut siili saa päivittäin rentouttavaa hierontaa. Huolestunut ohikulkija vei kaljun siilin Cuan villieläinten pelastuskeskukseen Much Wenlockiin Englannissa. Siellä karhu hellittelynimen saanutta siiliä hoidettiin stressireaktion johdosta. Pelastuskeskuksen työntekijät epäilivät, että siili oli mennyt talviunille punkin aiheuttama tulehdus korvassaan aiheuttaen eläimelle stressiä ja piikkien putoamisen. Hyvässä hoidossa siilille povataan kuitenkin valoisaa tulevaisuutta ja piikkienkin pitäisi taas kasvaa takaisin.

2018

Yle Uutiset 10.10.2018, Sanna Harmanen: Kylmettynyt siili pääsi hyvään hoitoon – ensi vuonna tilanne voi olla aivan toinen. Ympäristöministeriö haluaa jakaa rahaa tasaisemmin eri puolille Suomea.

Yle Uutiset 27.8.2018, Heidi-Maria Harju: "Pulla otti kahden kuukauden tirsat työhuoneessani" – moni siili ei selviäisi talvesta ilman ihmisen apua. Vammautuneet, sairaat tai pienet siilit eivät välttämättä selviä talvesta yksin. Siilin pitäisi painaa talven tullessa vähintään 800 grammaa, sillä horrostaminen puolittaa sen painon.Siili27.8.2018

Yle Uutiset 16.8.2018, Anne Martikainen: Riutuneita siilinpoikasia tuodaan nyt paljon vapaaehtoisen hoitolaan – kuivuus on vienyt siilin ruoan. Outokummussa siilihoitolaa pitävän Minna Tuupasen mukaan tänä kesänä valitettavan moni hänen luokseen tuotu siili on ollut niin heikossa kunnossa, että ne ovat kuolleet hoidosta huolimatta.

Yle Uutiset 4.8.2018, Hanne Leiwo: Siilivauvojen hoitajilla on nyt kädet täynnä työtä – kuivuudesta kärsivien eläinten juottamista kannattaa jatkaaKuivuus ja kuuma kesä on verottanut erityisesti siilien, oravien ja lintujen voimia. Eläinten hätä on saanut tavallista useammat ihmiset tarjoamaan niille juotavaa pihalla.

Ilta-Sanomat, Kotimaa 21.6., Karoliina Paananen: Siilin oli käydä kalpaten Jyväskylässä – pelastus tuli mäyräkoiran, ulkoilijan ja viranomaisen muodossa. Siili pääsi pälkähästä, kiitos mäyräkoiran, ulkoilijan ja viranomaisten.Siilin oli käydä kalpaten Jyväskylän Viitaniemessä, sillä otus oli jäänyt jumiin kuopan pohjalle. Ulkoilulenkillä ollut mäyräkoira havaitsi siilin pinteessä alkuiltapäivästä. Koira ilmaisi havaintonsa omistajalle, joka hälytti paikalle apua. Hätiin saapuivat paloesimies Sami Huovila ja Huovilan kollega Keski-Suomen pelastuslaitokselta. Koska kuoppa oli yli metrin syvä, kättä pidemmäksi valikoitui autosta löytynyt tukkisaksi. Katso videolta, kuinka pelastusviranomaiset suoriutuivat tehtävästä.Huovila askarteli työkalun päähän pehmikettä, sillä terävä saksi vasten siilin kylkeä ei käynyt laatuun.

– Käytämme sammutushanskojen sisällä puuvillakäsineitä, jotka vähentävät altistumistamme myrkyille tulipaloissa. Teippasimme niitä kiinni, jotain pitää aina keksiä, Huovila sanoo.
Siili ei pyristellyt irti puristuksista.
– Se meni ihan rauhallisesti, meillä oli puheyhteys koko ajan, Huovila nauraa. Kun siili oli hilattu maan pinnalle, paloesimies totesi sen voivan hyvin ja laski otuksen metsään. Siili kömpi tiehensä.

MTV Uutiset, Kotimaa, 12.6.2018:Palokunta ja koiranulkoiluttajat pelastivat siilin rikkalapiolla sadevesikaivosta: "Vain jalat kastuivat". Vantaan Vaaralassa palokunta auttoi koiranulkoiluttajia pelastamaan siilin rikkalapiolla tiistai-iltana kymmenen jälkeen, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Siili oli päätynyt ojarummun kautta sadevesikaivoon noin metrin syvyyteen, ja kaksi koiran kanssa liikkunutta naista huomasivat sen. Palokunta nosti kaivonkannen ritilän pois, ja koiranulkoiluttajat saivat siilin nostettua ulos rikkalapiota käyttäen.
– Kaivossa ei ollut juurikaan vettä. Siililtä kastuivat vain jalat, kertoo operaatiossa mukana ollut palomies Teemu Saarinen. Pelastettu siili päästettiin metsään jatkamaan matkaansa.
– Erittäin hyvässä kunnossa siili lähti. Voinnissa ei näyttänyt olevan mitään vikaa, Saarinen sanoo.

Seutu-Sanomat, 5.6.2018, Noora Rauhala: Siilikato surettaa Kuustossa. Forssalainen Ilona Pirinen on ruokkinut siilejä Forssan Kuustossa puolisonsa kanssa useamman vuoden ajan. Pihapiiriin on rakennettu myös täysin siilien tarpeisiin räätälöity majapaikka.

– Vuonna 2013 meillä saattoi käydä parhaimmillaan jopa 15 siiliä ruokailemassa, mutta määrä on vähentynyt. Viime vuonna meillä kävi enää kolme siiliä, ja tänä vuonna niitä ei ole näkynyt ollenkaan, Ilona Pirinen harmittelee. Myös Piristen naapurit Kuuston asuinalueella ovat harmitelleet sympaattisten siilivieraiden katoamista.
Siili kiikarissa -nettisivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen kertoo, että paikallinen siilikato voi johtua monesta syystä. – Kato voi johtua muun muassa luontaisesta kannanvaihtelusta. Kanta saattaa jollakin tietyllä alueella nopeasti romahtaa, mutta toisena vuonna kannan nousu saattaa tapahtua hyvinkin nopeasti, jos olosuhteet ovat sille suotuisat.
Kannan romahtamiseen syynä voi olla myös mäyrä. – Ne putsaavat alueen siileistä aika nopeasti. Myös vapaana olevat, siilejä saalistavat kissat ja koirat vaikuttavat siilikantaan heikentävästi...

Iltalehti, Uutiset, Kotimaan uutiset 2.6.2018, Aleksanteri Pikkarainen: Eläinten hätätila sai suomalaiset syöksymään apuun - Näin janoiset siilit löysivät vesiastioiden luo. Mennyt toukokuu oli ennätyslämmin ja kuiva.

Eri medioissa on viime päivinä toitotettu kuumuutta ja kuivuutta ja se on saanut ihmiset toimimaan eläinten hyväksi. Esimerkiksi Ylellä eläinsuojeluneuvoja Hanna al-Saedi sanoi, että pitäisi julistaa pieneläinten hätätila. Kun asiasta uutisoitiin, lukuisat suomalaiset ryhtyivät toimiin. Sosiaalinen media täyttyi kuvista, joissa pieneläimille on viety vesiastioita. Vesi on myös kelvannut ja saanut monien iloksi eläimet tulemaan juomapaikoille.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän vastaus (KKV 121/2018 vp) kansanedustaja Arja Juvosen (ps) kirjalliseen kysymykseen KK 121/2018 vp: Vastaus kirjalliseen kysymykseen luonnonvaraisten ja rauhoitettujen eläinlajien hoito- ja kustannusvastuun selkeyttämisestä ja vapaaehtoisvoimin toimivien luonnonvaraisten eläinten hoitoloiden resurssien turvaamisesta: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_121+2018.pdf

Helsingin Uutiset, Puheenaihe 31.5.2018, Aki Hast: Helteinen kevät ajaa siilit hengenvaarallisen nestehukan partaalle – näin helposti autat pihan janoista vierasta.
Pitkään jatkunut poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kevät asettaa siilit tukalaan tilanteeseen: ne kärsivät nestehukasta. – Kuumuus ja kuivuus ovat siilille todella haitallisia. Vedenpuute aiheuttaa siileille nestehukkaa, johon se voi menehtyä, sanoo Siilikiikarissa.fi -sivuston siiliasiantuntija Tiina Kinnunen. Kinnunen kertoo, että soittoja nestehukasta kärsivistä siileistä on tullut tänä keväänä jo jonkin verran. Vettä kannattaa ehdottomasti laittaa pihalle tarjolle. Lisäksi kuivuus aiheuttaa myös siilien luontaisen ravinnon, eli hyönteisten, kaikkoamisen. – Hyönteiset painuvat syvemmälle maan sisään ja siilillä on kova työ kaivaa kovasta maasta niitä ravinnoksi, joten tassu - ja kynsivaurioiltakaan ei vältytä, Kinnunen kertoo. Nyt tarvitaankin kansalaisten apua. Janoisten siilien auttaminen on yksinkertaista.– Vettä kannattaa ehdottomasti laittaa pihalle tarjolle matalaan astiaan, josta siilit ylettyvät juomaan. Vesi täytyy vaihtaa päivittäin, Kinnunen neuvoo. Siilikiikarissa.fi -sivuston mukaan siilin nestehukan voi tunnistaa siitä, että sen silmät ovat pienet ja painuneet sisään. - Vettä kannattaa laittaa tarjolle, oli sitten nähnyt siilejä pihallaan tai ei, sillä siitä hyötyvät myös muutkin luonnonvaraiset eläimet, kuten linnut ja oravat, Kinnunen jatkaa.
Myös ruokaa voi laittaa esille. Siilille maistuu esimerkiksi koiran ja kissan kuivamuona veteen liotettuna. Siilikiikarissa.fi -sivustolla neuvotaan laittamaan ruoka tarjolle esimerkiksi vanhaan paistinpannuun, sillä sellaiset pysyvät hyvin pystyssä. Maitoa ei pidä tarjota, vaikka siili pitääkin siitä kovasti. Siili saa maidosta laktoosi-intoleranssioireita, eli ripulia ja vatsakipuja. Myöskään mausteista tai lisäaineita sisältävää ruokaa tai esimerkiksi leipää ei saa antaa.
– Ruokintaa kannattaa jatkaa kuivan kauden ylitse. Paikka paikoin luontainen ravinto saattaa kuivuuden vuoksi olla niin hankalasti hankittavissa, etteivät esimerkiksi tiineenä oleva naaraat välttämättä saa tarpeeksi ravintoa, Kinnunen sanoo.

Satakunnan kansa, 15.5.2018, Mikko Koivisto: Kahden siilin ahdinko aiheutti pelastusoperaation Raumalla. Rauman Pähkinäpolulla sijaitsevalla rakennustyömaalla urakka keskeytyi yllättäen tiistai-iltana. Paikalla remonttia tehnyt henkilö huomasi kahden siilin juuttuneen viemäriputkeen. Siilit eivät osanneet omin avuin ulos. Paikalle hälytetty pelastuslaitos riensi hätiin. – Palokunta kävi paikalla, ja saimme lopulta siilit ulos. Tarinalla oli onnellinen loppu, sillä kumpikaan siilistä ei vahingoittunut, pelastuslaitokselta kerrotaan. Hälytys hätää kärsineistä siileistä tuli tiistai-iltana kello 19.40.

► Luontoliiton kevätseurannan viikonloppu 12.-13.5.2018 on varattu erityisesti siilille: kaikki mukaan kartoittamaan piikkipallon määrää! Muistathan ilmoittaa havaintosi http://www.kevatseuranta.fi -sivulla.Lue myös blogi Ilmastonmuutos ajaa siilin pesästä: http://kevatseuranta.fi/ilmastonmuutos-ajaa-siilin...

Satakunnan kansa, 14.4.2018, Aino-Helena Hietala, Niina Lavia: Lapissa harvinainen siili heräsi talvihorroksestaan liian aikaisin – pelastettiin tienvarresta ja kiidätettiin hoitoon. Ylitorniolaisen Minttu Raution työpäivä sai yllättävän käänteen tiistaina, kun Rautio päätyi liian varhain heränneen siilin pelastuspartioon.

Rautio tuli työpaikalleen Ylitornion vankilaan aamulla ennen kahdeksaa. Hän kuuli työkavereiltaan, että nämä olivat nähneet siilin Rajantien varressa. Rautio otti mukaansa pahvilaatikon ja lähti etsimään eläintä. Se löytyi tien läheltä kahden lumilohkareen välistä. Paikalle pysähtynyt mies auttoi Rautiota siirtämään siilin laatikkoon. Rautio kiidätti piikkipalloksi kohmettuneen eläimen Ylitornion eläinlääkärille, joka totesi sen olevan kylmissään mutta muuten kunnossa. Rautiolla oli sattumalta työasiaa Rovaniemelle, joten hän pakkasi siilin peräkonttiin ja toi sen samalla reissulla Eläinlääkärikeskus Kieppiin.
–Ennen lähtöä soitin vankilan johtajalle ja kysyin, voinko hoitaa työasioiden ohessa tällaisen pienen pelastusoperaation. Siili pääsi matkustamaan oikein valtion kyydillä! Kiepissä siili nimettiin Simoksi. Se on pullea ja voi hyvin nyt, kun se pääsi pois pakkasesta. Tiistaiaamuna Ylitorniolla oli lähemmäs kymmenen astetta pakkasta, ja siili tuskin olisi selvinnyt luonnossa pitkään...

Apu 14, 5.4.2018: Artikkelissa talven horrostajat toimittaja Jorma Lehtola muistaa myös siiliä: "Piikikäs hyönteissyöjä kömpii talvipesästään yleensä vasta vapun tienoilla, kun ruokaa alkaa olla tarjolla. Virkuimmat saattavat havahtua jo maaliskuulla. Siili on yöeläin, joka päivisin kiertyy keräksi pesäänsä. Pensaikon tuhisijaa tapaa harvakseltaan Pohjois-Suomessa asti."

MTV Uutiset, Kotimaa 11.2.2018: Siilikato uhkaa Suomessakin – "Enää eivät pääse liiterien alle rakentamaan pesiä". Siilien määrä on vähentynyt Suomessa. Tilanne on sama myös muun muassa Britanniassa.

– Meilläkin on siilikato. Siilien määrää ei ole meillä laskettu, mutta ihmisiltä tulleiden havaintojen perusteella voi sanoa, että siilit ovat vähentyneet viime vuosina. Siinä on runsaasti myös paikkakunta- ja aluekohtaisia eroja, Siili kiikarissa -sivuston ylläpitäjä Tiina Kinnunen arvioi. Syitä siilien vähenemiseen on monia.

– Ilmastonmuutos, pesäpaikkojen vähyys, liikenne ja sairaudet, Kinnunen luettelee.
Nykyinen rakennustapa ei suosi siilejä. – Nykyään rakennetaan hyvin tiiviisti ja perustuksina on kiviharkkoja ja se koskee myös ulkorakennuksia. Enää eivät siilit pääse liitereiden alle rakentamaan pesiä. Lähiötkin tiivistyvät ja puistot vähentyvät, Kinnunen suree.

Siilien elämää voi helpottaa pienellä vaivalla.
– Antaa nurmen kasvaa pihalla eikä leikkaa sitä liian lyhyeksi. Hyönteiset viihtyvät pidemmässä ruohossa ja nehän ovat siilien ruokaa. Tontin perälle voi jättää villin alueen, jossa nurmikko jätetään kokonaan leikkaamatta. Lisäksi sinne voi sijoittaa lauta- tai risukasan ja kuivia lehtiä siilille. Myös siilien ruokkiminen on suositeltavaa.
– Erityisesti syksyllä kannattaa ruokkia siilejä. Tarjolle laitetaan kissanruokaa, joko märkäruokaa tai vedessä liotettua kuivaruokaa ja juomaksi vain vettä. Ruokailupaikka täytyy ehdottomasti pitää puhtaana, etteivät taudit leviä. Joka ilta laitetaan uusi ruoka ja puhdas vesi ja aamulla siivotaan ruokailupaikka. Kun syksyllä aloittaa ruokinnan, sitä ei saa lopettaa ennen kuin siilit vaipuvat talvihorrokseen, Kinnunen muistuttaa.

MTV Uutiset, Kotimaa 22.1.2018, Mona Haapsaari: "Kenenkään ei pitäisi odotella kuolemaansa kärsien": Sari hoitaa vuosittain satoja eläimiä takaisin luontoon – ihmisten julmuus monen vamman taustalla.

Eläinsuojeluvalvoja Sari Valtanen on vuosien kuluessa hoitanut satoja loukkaantuneita, sairaita ja orpoja siilejä. Siileistä kerrotaan tässäkin arttikkelissa, mutta myös muusta Sarin vapaaehtoisesta eläinsuojelutyöstä, jolle ei löydy vertaista Suomessa.

Iltalehti 21.1.2018, Sakari Nuuttila: "Teinipojat pahoinpitelivät horroksesta heränneen Risto-siilin Tampereella - hammas katkesi ja pala kuonosta irtosi.

Siilin hoitoa tukevaan keräykseen on kertynyt jo satoja euroja.Sisä-Suomen poliisi tutkii Risto-siilin pahoinpitelyä eläinsuojelurikoksena. Kolme arviolta 15-vuotiasta poikaa pahoinpiteli pientä, talvihorroksestaan herännyttä siiliä Tampereen Hallilassa keskiviikkona. Tapahtuman nähnyt ja väliin mennyt nainen otti pikkuisen, sittemmin Ristoksi nimetyn urossiilin turvaan ja toimitti hoitoon Tampereen Omaeläinklinikalle. Klinikalla selvisi, että Riston kuonosta oli irronnut palanen pois ja yksi sen hampaista oli katkennut. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti, jonka mukaan siilin kuonoon laitettiin kymmenen tikkiä ja katkennut etuhammas poistettiin. Eläinklinikka otti pikaisesti yhteyttä Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesuun, joka järjesti keräyksen - Hädässä olevien luonnonvaraisten eläinten huolehtimisesta ei vastaa mikään määrätty taho, kuten löytöeläinten osalla. Ne ovat oman onnensa nojassa ja vapaaehtoisten autettavissa, sanoo Pesun hallituksen varapuheenjohtaja Annika Salomaa Iltalehdelle.

Salomaan mukaan perjantai-iltaan mennessä rahaa oli kerääntynyt jo lähes 600 euroa. Riston lääkärilaskuksi kertyi noin 200 euroa plus lääkekulut, joten ylimääräiset varat ohjataan Salomaan mukaan muiden luonnonvaraisten eläinten hoitoon. "Sisäisistä vammoista ei tietoa"

Vietettyään kaksi vuorokautta eläinklinikalla ja päästyään kaikkein kriittisimmän vaiheen yli Riston haki hoiviinsa luonnonvaraisten eläinten hoitaja Marija Wallden. - Hän on saanut pahoja ulkoisia vammoja, ja mahdollisista sisäisistä vammoista ei tiedetä. Hän ei ole kauhean hyvä syömään ja haluaa hirveästi lepäillä, mikä kyllä onkin siilille luonnollista tähän aikaan vuodesta, Wallden sanoo Risto-siilistä Iltalehdelle. Kun siilin kuono on saatu kunnolla hoidettua ja lääkitys on loppunut, sen voidaan antaa horrostaa lopun talvea valvotuissa olosuhteissa.

- En missään nimessä voi laittaa puolikuntoista siiliä ulos omilleen, vaan sitä pitää horrostuttaa hallitusti. Tämä olisi kaikki turhaa työtä jos heittäisin sen nyt hankeen, Wallden sanoo. Hän arvelee, että kovia kokenut Risto tulee pysymään hoidossa ainakin loppukevääseen asti, jolloin se voidaan palauttaa alueelle, josta se löydettiin. Suomen luonnonsuojeluliitossa luonnonvaraisten eläinten hoidon ja suojelun vapaaehtoisena koordinaattorina toimiva Wallden rohkaisee ihmisiä lahjoittamaan rahaa liiton järjestämää luonnonvaraisten eläinten talvihoitoa ja -ruokintaa varten. Risto-siilin pahoinpitelystä on tehty rikosilmoitus, ja Sisä-Suomen poliisi tutkii asiaa eläinsuojelurikoksena."