Vieroittamaton poikanen hoidossa

Kysy poikasen iän määrittelystä siilien hoitajilta! Älä ryhdy hoitamaan poikasta/poikasia näillä ohjeilla ilman vieroittamattomia poikasia jo hoitaneen ohjausta!

Vieroittamattomalla poikasella on silmät ja korvat kiinni, sillä ei ole hampaita eikä se syö vielä kiinteää ruokaa.

Poikaset kärsivät  hypotermiasta ja nestehukasta sen lisäksi että ovat nälissään. Ensimmäiseksi poikaset lämmitetään, stimuloidaan, jotta ne voivat virtsata ja ulostaa, punnitaan sekä nesteytetään (jos mahdollista ihonalaisesti).

HUOM. Poikasta ei saa syöttää ennen kuin sen ruumiinlämpö on noussut riittävästi, jotta se kykenee imemään ja nielemään. Vierottamattoman poikasen normaali ruumiinlämpö on 31-34 astetta. 

Vastasyntyneen ja karvattoman poikasen pitopaikan lämpötilan tulee olla 35 astetta; sokean mutta hieman karvapeitettä saaneen pitopaikan lämpötila voi olla 32 astetta. Kun terveen, normaalisti painoaan kartuttavan poikasen silmät ovat auennet, lämpötilaa voi laskea 3 astetta viikossa aina huoneenlämpötilaan saakka (20-22 astetta).

Stimulointi on välttämätöntä

Koska vierottamattomat siilinpoikaset eivät vielä osaa omin avuin virtsata tai ulostaa, hoitajan tehtävä on auttaa niitä siinä. Ellei näin tehdä, poikaset kuolevat. Stimuloimalla matkitaan siiliemoa, joka kevyin, nopein ja hierovin liikkein nuolee poikasen pyllyä, vatsaa ja sukuelimiä. 

Stimulointiin sopii lämpimällä vedellä kostutettu vanulappu. Muutenkin poikaset on pidettävä puhtaana ja niiden pylly on pyyhittävä ulostamisen jälkeen vanulapulla puhtaaksi. Poikasta stimuloidaan aina ennen ruokailua ja ruokailun jälkeen.

Stimulointia on jatkettava aina siihen saakka, kunnes on varmaa, että poikanen kykenee itse tekemään tarpeensa.

Noudata aina samaa ruokintarutiinia

 • nosta poikanen punnittavaksi,
 • kirjaa paino
 • stimuloi sen rakon ja suolen toimintaa
 • puhdista
 • ruoki
 • stimuloi uudelleen
 • puhdista taas
 • punnitse poikanen uudelleen, kirjaa paino
 • laita poikanen pesälaatikkoon
 • peitä poikanen lämpimään
 • jätä rauhaan aina seuraavaan ruokintaan saakka

Maidonvastikkeen resepti

Maidonvastikkeen yhtenä osana on apteekeista, eläinlääkäreiltä ja eläinkaupoista saatava kissoille tarkoitettu Feline, Esbilac, Royal Canin Vital Milk tms. maidonvastikejauhe.

Ei lehmänmaitoa tai kermaa siilille, vaikka poikaset pitäisivätkin siitä!

3,5 dl vettä
1 dl Feline-, Royal Canin Vital Milk-, Esbilac- tai vastaavaa jauhetta
2 raakaa kananmunan keltuaista
1 rkl rypsiöljyä
n. 10 tippaa Monivimin-vitamiinivalmistetta tai vastaavaa

HUOM. Kirjassamme Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito sivulla 110 on virhe maidonvastikereseptissä. Oikea määrä vettä on siis 3,5 dl. Ruokaöljyä parempi vaihtoehto on rypsiöljy.

ÄLÄ LISÄÄ MAIDONVASTIKKEESEEN ÖLJYÄ, JOS POIKASELLA ON RIPULI!

Poikasia voi ruokkia myös vuohen tai lampaan ternimaidolla. Jos ternimaitoa ei ole saatavissa, hätätilassa käy myös tavallinen vuohen tai lampaanmaito laimennettuna vedellä (2 osaa maitoa, 1 osa vettä).

Pakastettua maitoa ei suositella käytettäväksi, sillä sen vitamiinipitoisuus ei ole riittävä.

Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi. Vältä maidon säilytystä sekä uudelleen lämmittämistä, sillä maito pilaantuu helposti.

Vastasyntyneitä ja pieniä poikasia ruokitaan 1 ml ruiskulla tai pienellä muovipipetillä. Isommille poikasille tarvitaan 10 ml ruisku tai kissan- tai koiranpennun tuttipullo.

Ruokintavälineet pestään huolellisesti joka ruokinnan jälkeen. Ne steriloidaan vähintään kerran päivässä. Jos hoidossa on eri poikueesta olevia poikasia, hoito- ja ruokintavälineiden täytyy olla erilliset. Eri poikueiden poikasia ei saa hoitaa samoilla välineillä loistartunta- tai muun tautivaaran takia.

Syöttötilanteen tulee olla rauhallinen. Kovia ääniä ja kirkkaita valoja tulee välttää, sillä luonnonvaraiset eläimet stressaantuvat helposti. Hoitajan kannattaa mieluummin pitää tummia vaatteita syöttö- ja hoitotilanteessa, ne muistuttavat enemmän emon turkkia.

Poikasten syöttöväli:puolen tunnin - tunnin välein myös yöllä, jos kyse on vastasyntyneistä poikasista tai juuri hoitoon tulleista vanhemmista mutta heikoista poikasista; sitten parin tunnin välein jos poikasen kunto on parempijoka kolmas tunti, kun poikasen paino on 80-100 g kunnes poikanen painaa 120 g joka neljäs tunti, kunnes poikanen painaa 150 g ja edelleen kunnes poikasen silmät aukeavatruokintaa jatketaan 4-5 kertaa päivässä, ei yöruokintaa Jos poikanen syö vain vähän kerrallaan, ruokintaväliä täytyy tihentää. Painokäyrän tulee nousta vuorokauden aikana: se ei saa pysähtyä, eikä varsinkaan laskea.
Poikasen tulee syödä n. 30 - 40 % ruumiinpainostaan vuorokaudessa. Esim. 80 grammaa painavan poikasen tarvitsema maidonvastikkeen määrä on 24 ml vuorokaudessa. Maidonvastikkeen määrä jaetaan syöttökerroilla, joten jos siilinpoikasta ruokitaan kolmen tunnin välein, kerrallaan se syö n. 3 - 4 ml.

Vaikka poikanen ei joka kerta söisikään ohjeen mukaisia määriä, mutta sen paino nousee tasaisesti, se saa tarpeellisen määrän maitoa. Jos poikanen haluaa syödä enemmän tai useammin, sille täytyy antaa vastiketta niin paljon kuin se haluaa syödä. Ohjeen määrä on vähimmäismäärä. Poikanen lopettaa nielemisen silloin, kun sen vatsa on täynnä.
Syötettäessä poikasen annetaan olla vatsallaan ja käsi laitetaan kevyesti kupiksi sen vartalon ylle. Poikasen päätä nostetaan hivenen etusormella ja peukalolla, jotka on asetettu sen pään sivuille ruiskun/tutin ohjaamiseksi sen suuhun. Ruisku/tutti viedään hitaasti poikasen suuhun kuonon sivusta ja asetetaan varovasti poikasen huulten väliin. Ruiskusta/tutista puristetaan pieni tippa poikasen maisteltavaksi, jotta se tietää, mistä on kyse.

Jos joudut äkkiä vetämään ruiskun/tutin poikasen suusta, anna liikamaidon valua suusta pois pitämällä poikasen päätä hiukan alaspäin.


Laajemmin tietoa siilistä ja sen hoidosta aikuisille ja lapsille sivun ylläpitäjiltä: